Lynx
Moderátor: VSbrok
Re: Lynx
Že či je tam riziko, že keď si protistrana vezme moje akcie na short a nedopadne to dobre, či dostanem tie akcie naspäť? A že keď bude mať protistrana požičané akcie, tak či budem dostavať dividendu v rovnakej sume ako som mal predtým, alebo bude dividenda snížena o počet akcii ktoré som požičal ? Ďakujem
-
- Začátečník
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 1 time
Mírné riziko tam je. Podle mne spočívá v tom, že si Tvé akcie někdo půjčí a potom je nebude schopen vrátit. Ale zatím jsem o takovém případu neslyšel a navíc si myslím, že na takovou situaci brokeři mají některé nástroje, jak tomu zabránit.RomanS píše: ↑04 dub 2024 10:26Že či je tam riziko, že keď si protistrana vezme moje akcie na short a nedopadne to dobre, či dostanem tie akcie naspäť? A že keď bude mať protistrana požičané akcie, tak či budem dostavať dividendu v rovnakej sume ako som mal predtým, alebo bude dividenda snížena o počet akcii ktoré som požičal ? Ďakujem
Dividendy budeš dostávat. Buď jako řádné dividendy (za NEzapůjčené akcie) nebo formou Payment in Lieu of Dividend (za zapůjčené akcie). Obojí řádně zdaněné u zdroje. Tedy o nic nepřijdeš.
Neslibuj si ze zapůjčení akcií nějaké horentní příjmy. Obvykle jsou to spíše centy až jednotky dolarů. Ale znám případ, že se to přehoupne i na 10-15$/měs.
Opravím, že určitý rozdíl mezi klasickými divi a Payment in lieu může být, a to právě ve zdanění. U amerických titulů to bývá daněno v obou případech stejně, ale u jiných zemí nikoliv. Typicky třeba u kanadských akcií koupených na US burze, tam je ta Payment in lieu část vyplácená typicky bez stržení daně, tedy v hrubém. Tedy nic hrozného, je to pro podobně jako u dividend třeba z Austrálie či Británie, tedy část či celé bez daně a daní se až v ČR v rámci daňového přiznání. A to je i lepší, když celý rok je částka daně k dispozici a daní se až v rámci přiznání. Tedy určité odlišnosti zde jsou, pozor na ně.
-
- Začátečník
- Been thanked: 1 time
Ahoj,
pokud si na lynx poslete CZK a nechate u nich menit na USD, tak nejakou dobu ty penize nejsou dostupne pro obchodovani (settled cash) - a musim rict ze mne to neskutecne s*re. Pochopim to u vyporadavani po prodeji akcii... ale u konverze meny?
Neni nejaky zpusob jak tohle obejit? (Mimo marzovy ucet)
pokud si na lynx poslete CZK a nechate u nich menit na USD, tak nejakou dobu ty penize nejsou dostupne pro obchodovani (settled cash) - a musim rict ze mne to neskutecne s*re. Pochopim to u vyporadavani po prodeji akcii... ale u konverze meny?
Neni nejaky zpusob jak tohle obejit? (Mimo marzovy ucet)
ABBV/NGG/TCPC/GSK/PPL/CSCO/BKCC/KHC/PFE/MAIN/PRU/INTC/ARCC/ARI/CIM/VTRS/MMM/ED/MRK/UL/FMS/TWO/PNW/OGN/GOOD/NLY/LYB/GILT/BDX/RIO/TAK/MSFT/OHI/FSR/GLAD/C/ARR/BAK/O/HAS
CEZ/KB/COLT
CEZ/KB/COLT