Ano, Buffett už není, co býval. Prodal stabilní pojišťovnu za (vyjma pandemického dna) dekádu levnou valuaci, zrovna v době, kdy má rekordní zisky. Jen od jeho prodeje v Q2 doručila akcie 16% výnos.Victor Nettoyeur píše: ↑13 pro 2023 16:42Letos jiz temer vse prodali, aktualni pozice dela cca 0,03% portfolia.
Kupuje za to extrémně cyklickou firmu OXY, která má poloviční zisky, než před 17 lety a dividenda taky poloviční. No uvidíme, co bude lepší pozice 10 let odteď. Svůj tip mám .
0,03% porfolia zní málo, ale on má skoro vše v top 5 pozicích a zbytek jsou prostě malé pozice.
Hele nadávají tak 2-3 lidi, kteří ale tvoří většinu příspěvků tady. Pak je tu mnoho dvojích účtů, kdy mají tyto účty 1-3 příspěvky za celou dobu a vždy proti EV, proti renewables či proti Fastgraphs. IP adresy by hned prozradily, ke komu tyto účty patří, ale já tu přístup k IP nemám. Jsou to ale falešné účty.
Po pravdě 20x tolik lidí mi osobně poděkovalo za Fastgraphs a jak skvělý nástroj to je, než tu nadává (z jejich neznalosti).
Jak jsem psal tento rok v tématu obecná diskuze, tak grafy EPS existují od roku 1933 od firmy Securities Research Co (https://www.securities-research.com/). Jejich web je bohužel blokovaný pro Evropany a jde se na něj dostat jedině pomocí VPN služby s IP v USA. Jejich grafy používal i Peter Lynch a firma Fidelity, pro kterou Lynch vedl jeho fond, měla celé oddělení pro analýzu těchto grafů. Lynch ve své době vedl nejvýnosnější podílový fond světa a tak zcela jistě ví, o čem mluví.
Tady je důkaz z jejich Facebooku:
A tady je bezplatná verze PDF jejich 50 letého grafu firem v DJI 30
https://webshare.cz/#/file/QAEfVSF83J/d ... t-book-pdf
Pro ukázku tady je 50 letý graf JNJ. Zelené je EPS, modré cena akcie a červené jsou dividendy.
Okamžitě vidíme, že dividenda sleduje EPS v čase. Také jasně vidíme, že cena akcie sleduje zisky firmy(EPS). Občas je podhodnocená, občas drahá, ale pokud jsme nakoupili v roce 1978 za férovou cenu a držíme do roku 2022, tak náš kapitálový výnos bude přesně odpovídat růstu EPS dané firmy plus dostaneme dividendu. V průběhu času cena akcie přesně kopíruje růst zisků a zisk akcinářů taktéž. 2% grower vám nikdy nepřinese 50 let 20% zisků a 20% grower vám nikdy nepřinese 2% zisky na 50 let. Prostá matematika.
Pak tu od nich mám 100 letý graf DOW 30:
opět jasně vidíme, že dividenda kopíruje EPS indexu v průběhu času. Také jasně vidíme, že cena indexu DJIA (modrá), jasně kopíruje Earnings (zelená). Tedy pokud se koukneme na 100 letý růst EPS Dow a 100 letý kapitálový výnos Dow, tak to bude prakticky identické plus nějaký malý rozdíl v násobku P/E.
Tady je odkaz na stažení, kdy je pro lepší čitelnost lepší si to pořádně přiblížit
https://imgur.com/Fp7S6a5
Tedy jak už jsem kdysi říkal, Chuck nevynalezl kolo, jen vzal co už existuje 100-150 let a přetvořil to do moderní, interaktivní podoby v podobě Fastgraphs. Pak to pomocí psaní na Seeking Alpha rozšířil do světa a udělal populární a dostupné pro nás, drobné investory. Kdo nevidí korelaci mezi EPS a cenou akcie v průběhu času, tak má obrovské klapky na očích a trvá si na svém, fakty nepodloženém vnímání reality. Jako Ládík, který říká, že na EPS nezáleží.