Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v04
Moderátor: VSbrok
Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v04
Alternativa pro kupování jednotlivých REIT by byl Closed-end fund neboli CEF.
Na kvalitní REIT se soustředí třeba CEF Cohen & Steers Quality Income Realty Fund (RQI). Aktuálně platí 8,28% distribuci a to měsíčně a prodává se s 8% slevou oproti hodnotě akcií, které vlastní.
10 největších pozic patří mezi nejkvalitnější REIT vůbec:
Fond používá 30% leverage a tedy výrazně zvyšuje zisky při rostoucím trhu a dovoluje to fondu platit velký 8% yield. Někdo by argumentoval, že 30% leverage může použít každý třeba u Interactive Brokers. RQI si ale pojistilo 80% marginu na 2% fixovaný úrok na 3,3 roky dopředu viz další graf. To je dnes si myslím nemožné dostat pro drobného investora.
Pokud se podíváme na výnosy od roku 2014 tak RQI doslova deklasoval VNQ aneb Vanguard Real Estate Index Fund, který bývá největší ETF z REIT sektoru. Aktivně spravovaný fond poráží ten pasivní na plné čáře. Stačí se zaměřit na kvalitu, přidat trochu leverage a výsledek se dostavil.
Jak vidíme, tak RQI dokonce poráželo i S&P 500, až do nedávného propadu REITs a toho masového šílenství s AI.
Kde ale toto CEF opět dominuje je vygenerovaný příjem při reinvestování distribuce, kdy pouhý nákup před 9 lety má dnes yield on cost 24% oproti 7% u VNQ.
Asi to prubnu u Fia, když tu nikdo nepsal zkušenosti, jak jsou CEF distribuce daněny v ČR.
Na kvalitní REIT se soustředí třeba CEF Cohen & Steers Quality Income Realty Fund (RQI). Aktuálně platí 8,28% distribuci a to měsíčně a prodává se s 8% slevou oproti hodnotě akcií, které vlastní.
10 největších pozic patří mezi nejkvalitnější REIT vůbec:
Fond používá 30% leverage a tedy výrazně zvyšuje zisky při rostoucím trhu a dovoluje to fondu platit velký 8% yield. Někdo by argumentoval, že 30% leverage může použít každý třeba u Interactive Brokers. RQI si ale pojistilo 80% marginu na 2% fixovaný úrok na 3,3 roky dopředu viz další graf. To je dnes si myslím nemožné dostat pro drobného investora.
Pokud se podíváme na výnosy od roku 2014 tak RQI doslova deklasoval VNQ aneb Vanguard Real Estate Index Fund, který bývá největší ETF z REIT sektoru. Aktivně spravovaný fond poráží ten pasivní na plné čáře. Stačí se zaměřit na kvalitu, přidat trochu leverage a výsledek se dostavil.
Jak vidíme, tak RQI dokonce poráželo i S&P 500, až do nedávného propadu REITs a toho masového šílenství s AI.
Kde ale toto CEF opět dominuje je vygenerovaný příjem při reinvestování distribuce, kdy pouhý nákup před 9 lety má dnes yield on cost 24% oproti 7% u VNQ.
Asi to prubnu u Fia, když tu nikdo nepsal zkušenosti, jak jsou CEF distribuce daněny v ČR.
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993
To jsem zvědavý, zda ho budeš moci koupit u FIA. Podle mne nepůjde koupit, protože ten cenný papír nemá český překlad. Mne to píše, že jako retail ho koupit nemůžu. Jen jsem to zkoušel.
Tak mám potvrzeno, že distribuce se daní normálně jako akcie z USA, tedy klasicky 15% witholding. Tedy v pohodě.
Kde ho koupit nemůžeš, u Fia nebo jiný broker? Fio prý umožňovalo kupovat americké fondy snad díky výjimce vyjednané pro české brokery. To by to museli zakázat kupovat celkem nedávno. Každopádně tam americké fondy vidím, ale musím prvně poslat daňový formulář, jinak nemohu dokončit nákupní příkaz. Tedy pak se ozvu, jak to dopadlo.
Kde ho koupit nemůžeš, u Fia nebo jiný broker? Fio prý umožňovalo kupovat americké fondy snad díky výjimce vyjednané pro české brokery. To by to museli zakázat kupovat celkem nedávno. Každopádně tam americké fondy vidím, ale musím prvně poslat daňový formulář, jinak nemohu dokončit nákupní příkaz. Tedy pak se ozvu, jak to dopadlo.
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993
- VSbrok
- Site Admin
- Been thanked: 7 times
- Kontaktovat uživatele:
U Fio koupíš všechno, i ty akcie před kterýma EU investory chrání, aby neudělali chybu, např. nákupem zbrojařů (LMT, RTX, GD, apod.)
Fio totiž používá amerického prostředníka, takže na nějaký pomatený EU vymatlaný ouředníky s dutou kebulí z vysoka ...
Investuji na důchod a klidný spánek
Ahoj, taky se vyjadrim k CEF. Investuji do nich uz nekolik let a mohu jen doporucit, mam jich asi tretinu ptf. Jen musite oddelit zrno od plev. Ano dani se stejne jako jine US a Kan. akciovky 15%. Je dulezite vybrat dobreho spravce. Zmineny Cohen & Steers je jeden z nich, sam mam jejich CEF v ptf vcetne UTF. Dalsi slusne ma BlackRock, treba BDJ. CEF obecne mivaji vysoky yield, vetsinou toho dosahuji pakou. Ta je regulaci omezena na myslim 32% a vetsinou s tim umi pracovat lepe nez maly investor. A mimoradne divi take nejsou vyjimkou. Dobry zdroj informaci je tady www.cefconnect.com Da se nekdy naji cef s dodrou historii a discount NAV i kdyz i to se samozrejme muze menit v case. Je tam i hodne odpadu, kde se jen plati vysoke poplatky za spravu a NAV se stale snizuje. Opravdu to chce dobre vybirat. A taky koukam na to, kdo to kupuje, protoze si myslim ze bohaci a jejich spravci maji lepsi analytiku nez ja.. Od jara uz se na IB nedaji koupit, takze FIO jako obvykle
- StanikKolarik
- Investor
Milan26: A jak se tam ta divi vyplácí? Já mám u FIO české akcie a musím fyzicky do banky.
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,
Uplne stejne jako divi od US firem, pripisujou na ucet. Do banky se chodi jen pro ceske
zažádej si o změnu typu účtu, já mám také CZ akcie i FIO a vše mi chodí na účet, ještě tak chodit v dnešní době do banky... na to fakt nemám časStanikKolarik píše: ↑03 črc 2023 10:31Milan26: A jak se tam ta divi vyplácí? Já mám u FIO české akcie a musím fyzicky do banky.
Vypadá to až moc dobře, aby to byla pravda, VNQ etf je odpad, nakupují tam REITy, které bych nikdy nekoupil, já si skládám takové REIT ETF sám...
Máš zmapované i poplatky těchto close end fundů? nejsou tam velký vstupní/výstupní/správcovské a výkonnostní? Já si dělal research českých nemovitostních fondů a to je katastrofa
3% vstup
3% výstup
1% správcovský poplatek
10-15% výkonnostní poplatek, to je katastrofa
CEFs takhle fungují, a tenhle je ten lepší z nich. (jsou tam zase jiná rizika) Srovnavat s našimi nem. fondy to uplne nejde. Jednak CEF nejsou jen na REIT ale investuji do ceho si vzpomenes, jednak poplatky u nas jsou ulet (treba to co jsi napsal) Ostatne ja osobne si myslim ze cela ta regulace KID a pod. je jen vylobbovana bankama aby meli mensi konkurenci..MiHons píše: ↑03 črc 2023 11:45Vypadá to až moc dobře, aby to byla pravda, VNQ etf je odpad, nakupují tam REITy, které bych nikdy nekoupil, já si skládám takové REIT ETF sám...
Máš zmapované i poplatky těchto close end fundů? nejsou tam velký vstupní/výstupní/správcovské a výkonnostní? Já si dělal research českých nemovitostních fondů a to je katastrofa
3% vstup
3% výstup
1% správcovský poplatek
10-15% výkonnostní poplatek, to je katastrofa