Na jednu stranu tu pořád haníš moje zmínění jedné utility a pak sám sem dáváš čísla od jednoho ETF. Už chápeš, kam tím mířím? Já se ale na rozdíl od tebe podíval na široké spektrum ETF a široké spektrum utilit, dokonce mnohem více, než je jich v S&P 500 a tedy i v XLU a Southern jsem dával jako ukázku, jak vypadá většina, protože sem dávat grafy 50 utilit není praktické.
Ano Microsoft je anti value, pravý opak hodnoty, na tom se shodneme. Zato třeba ten Facebook byla za P/E 10 hodnotová akcie jako poleno a tipnu si, že životní příležitost jako Microsoft za P/E 10 v roce 2011. Chudák Glueless, který velkou část Mety prodal pro jednorázový zisk a 10 let od teď bude mlátit hlavou do zdi, že to prodal tak lacino. Asi jako lidi, co prodali Visu v roce 2012, kvůli jednorázovému zisku a přišli o 25% CAGR na 15 let a 12x jejich prachy.
Proto nerozlišuji mezi růstovou a hodnotovou firmou, protože obojí je jedno a to samé. Hodnotová akcie v Buffetovo investičním stylu je rostoucí akcie koupená za levno a toho se držím i já. Proto mám v portfoliu 0 fundamentálně stagnujících akcií typu Shell, AT&T, B&G Foods apod.
Tak ishares, vanguard, kazdy portfolio manazer meri vykon portfolia skrze jeho celokovou hodnotu (vcetne inkasovanych dividend). Pak je Ladik, ktery to meri skrze divi (a pocita k tomu spin-offy), pak czhunter ktery realizovane prodeje a divi.
No pokud ti to tak vyhovuje, tak proc ne, jen nebudes mit srovnatelna cisla.
Ano a taky 97% těch portfolio manažerů neporazí trh v dlouhém období, protože se soustředí na krátkodobé porovnání výnosů, které nemají pro drobného investora význam, naopak ho jen rozptylují. Jsou na to i studie dokazující, že člověk, co sleduje hodnotu a výnos svého portfolia pravidelně má v průměru horší výnosy, než člověk, co to sleduje maximálně jednou za rok a méně. Mě to tedy takto vyhovuje, jinému to nenutím, každý máme jiný investiční cíl a dost lidí ani žádný nemá nebo jen fádní a nekonkrétní.
Srovnatelná čísla nepotřebuji, investuji kvůli cash flow ne kvůli srovnávání čísel. Respektive S&P 500 yield 1,3%, můj yield 6,74%. To se dá srovnat snadno. Generuji 5,2x tolik dividend, než trh. Jelikož můj jediný investiční cíl je vybudovat během 10 let dividendový výnos rovnající se české průměrné mzdě, abych mohl aplikovat FIRE. Ostatní je pro mě nepodstatné a nemůže mi být více ukradené, jaké je porovnání nerealizovaného výnosu v období jednoho roku vs. S&P 500.
Pro mě je důležité, že jsem zvýšil měsíční dividendu 4x od Q1 2020 a jsem na cestě za dosažením mého investičního plánu. Ostatní mě po pravdě prakticky nezajímá. Aneb jak řeklo mnoho inteligentních a známých investorů včetně Chucka, není důležité, zda porážíme indexy, důležité je, zda máme investiční cíl a plán, jak ho dosáhnout. Obojí mám a plán se daří naplňovat. Je ale teda pravda, že na rozdíl od Ladislava by mi vadilo, kdybych sice obdržel dividendy, ale o stejně by mi klesala hodnota kapitálu, protože bych vlastnil upadající a mrtvé firmy jako Ladislav. Tedy hlavně se soustředím na dividendy, ale zároveň firma musí dlouhodobě růst, abych se vyhnul yield traps.
Jak vidíme z grafu, růst mých dividend je solidní a pokračuje v dlouhodobém trendu velkého růstu, jen poslední dva kvartály to kleslo kvůli silnější koruně a nějakým prodejům pozic. Už v Q3 2023 to však bude zpátky na trendu, neboli červené čáře díky velkým nákupům dnes laciných divi akcií a opět rekordní dividenda mě čeká.
Každopádně v roce 2022 jsem porazil Nasdaq o nějakých 30%, letos Nasdaq poráží o 30% mě. Pro mě je to nepodstatné porovnávání, protože se to tak strašně mění v krátkodobých horizontech podle toho, co je zrovna in a nemá to pro mě žádnou vypovídající hodnotu. Mě úplně stačí vědět, že například vlastním firmy rostoucí 10%, platící 4% divi a že na tom v horizontu 10 let vydělám 14%, což trh porazí. Dle mě se moc soustředíš na pohyb cen a málo na fundamenty, které v horizontu nad 10 let kralují a 90% pohybu ceny akcie jde vysvětlit fundamenty firmy (růstem EPS) v období nad 10 let, podle Bank of America.
Asi mame odlisne meritko toho, co je priblizne stejne. 25 a 44, ok. A souhlas, ze to nic nemeni na tom, ze za aktualni rally muze par nejvetsich big tech.
Když v roce 2018 mělo top 5 akcií stejný market cap jako 55% nejmenších firem indexu viz graf, tak to těžko dnes bude 44%. Bude to více, než 65% nejmenších, protože top 5 má větší koncentraci, než v roce 2018. A logicky, když top 10 firem je dnes 30% indexu, tak jejich rally může za všechno v market cap weighted indexu. Spodních 250 firem by muselo mít rally o 300%, aby to bylo na indexu vůbec znát. Furt to nemění nic na tom, že když si projdeš všechny kvalitní akcie a všechny růstové akcie v S&P 500 a aristokratech a jiných blue chip indexech, tak se jim většinou daří dobře i přes růst sazeb.
Pár příkladů YTD:
Visa +10%
Mastercard +10%
McDonald +7%
Clorox +12%
Oracle +27%
Comcast +11%
DR Horton a ostatní stavaři +27%
Hodně lidí se snaží namluvit, že jen top 5 a AI akcie jsou nahoře, není to pravda. A ohání se S&P 500, kde spodních 250 firem je jen do počtu. To je pak jasné. Hodně akcií je letos nahoře dvouciferně, jen jsou příliš malé, aby to bylo na indexu SPY znát. Taky minimálně 250 firem v S&P 500 jsou odpadní firmy a odpadní investice. Příliš cyklické, dlouhé roky upadajících fundamentů apod. Tedy index S&P 500 je fakt nevypovídající o kvalitních blue chip růstových firmách generujících reálné zisky a velké marže, jako je třeba Mastercard. Ten byl podle všeho 18.5. na all time high navzdory růstu sazeb poslední rok.
Ja reagoval na tebou zminene akcie homebuilders + ze postujes graf jedne z firem.
Proč jsem je ale postoval? Protože měli rekordní zisky i tržby v roce 2022 a 2023 bude druhý nejlepší jejich rok v historii, i přes růst hypoték ze 3% na 7%. Mýtus však říká, že jejich zisky a tržby by měli klesat
Pokud jde celkovy stav nemovitostniho trhu a jestli doslo k jeho ochalzeni, to jsem tu myslim jiz postoval dost grafu.
Ochlazení ve stylu nárůstu tržeb o 30% oproti 2021 za nulových sazeb je zajímavé ochlazení trhu. V pár lokalitách klesla cena, přesto se prodávají domy rychle a jejich na prodej málo, což vyrušilo většinu efektu růstu sazeb.
Promin, takto ne. Ze to hlavni vliv, natoz jediny jsem tu napsal uz v mnoha prispevcich. Trolis chlapce.
Kdepak netrolím, dávám sem fakta jasně dokazující, že klesání valuací za růstu sazeb neplatí a nemají žádný zásadní vliv. Pokud má něco vliv pod 5% z celkové situace, pak se nemá cenu tím vůbec zabývat a jen tu plýtváš časem lidí tady na fóru a vůbec se o takové přihlouplé teorii tady dohadovat. Což řekl i Peter Lynch, že zabývat se sazbami je ztráta času a že většina lidí netuší, že cena akcie sleduje EPS v dlouhodobém horizontu. Tedy jen diskuze o EPS je to jediné, co má cenu řešit, ostatní jsou jen kecy a vymývaní mozků médii a rádoby chytráky na CNBC.
V mnoha příspěvcích jsi napsal spíše toto:
A teďka nemůžu najít, jak jsi na podzim psal, že se má kupovat value místo growth při růstu sazeb, ale psal jsi to. Sazby rostou více, než trh očekával a stejnak to růst drtí.
Tedy dej sem konkrétní příklady, kdy a kolik procent vlivu sazby měli na valuace a jaký to má význam pro investiční rozhodování v praxi. Zatím jen dáváš obecné fráze a obecné domněnky a mýty, asi jako Glueless bavící se o ceně akcie jako diskontované budoucí cash flow. Taky nikdy nepředvedl nic reálného z praxe a nedokázal to vypočítat ani zpětně. Já sem dávám realitu. Sazby 0% 2011 až 2017, P/E indexu 17, Sazby dnes 5,25%, P/E indexu 19. To mluví za vše.
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993