Glueless píše: ↑20 pro 2022 20:39
je to retail prodejce oblečení (zbytné služby), v Améru mají na ně vysokou inflaci a FED jim zvyšuje sazby, recese se tam lidem "vtlouká" do hlavy...podle mě to není moc dobré načasování.
Ke všemu móda je jak šišatý balón, nevíš kam to skočí
Ale cena teda padla hodně, já se na ně díval nějakou dobu zpátky a jsem teda rád, že jsem nebral
Have Fun Investing
Glueless
Tomu teda říkám špičková analýza podniku. Ty by jsi měl psát články na Seeking Alpha, za takovéto obsáhlé a přesné analýzy by ti tam utrhali ruce a měl bys víc předplatitelů, než Brad Thomas
A Norgen ti za tenhle výplod ještě poděkuje. Co se člověk na investičních fórech nedozví.
Člověk by jako minimum čekal, že tu hodíš odhad cashflow VFC na 20 let dopředu a podle toho spočítáš dnešní cenu a zda je to dobrý kup. A ono nic.
Pak to není retail prodejce oblečení, ale výrobce a návrhář oblečení, batohů a doplňků prodávající přes velkoobchod. Většinu tržeb mají z pracovního, outdoorového a sportovního oblečení, které módě podléhá jen málo. To by jsi měl vědět. Lidi nekupují jejich bundy pro venkovní aktivity pro jejich módu, ale pro jejich špičkové voděodolné materiály, vzdušnost a funkčnost. Firma navíc byla založena roku 1899 a 50 let v řadě zvyšuje dividendu. Móda se mění, VFC zůstává.
Kdy byl nejlepší čas VFC koupit v posledních 20 letech? V recesi roku 2008. Kdy byl nejhorší čas VFC koupit? Když vše bylo růžové, firma rostla jak z vody a prodávala se za PE nad 20.
Evidentně nejsi dlouhodobý investor, když tě zajímá pár měsíců zvyšujících se sazeb a co je komu vtloukáno do hlavy. A i tady bych nesouhlasil. Lidem je tam vtloukáno prezidentem, FEDem, ministryní financí i velkými institucemi jako Goldman Sachs, že recese nebude a ať dál nakupují na dluh jako šílení.
Kdyby jsi sem hodil, že firma má problém s free cash flow od začátku pandemie, k tomu přihodil kompletní popis marží, tržeb, vývoj dluhu apod, pak super. To co ty píšeš jsou hospodské řeči.
Předtím, než se nechám inspirovat, tak stock pickera chvíli sleduji, jak si vede v čase.
Jenom chvíli sleduješ? Třeba takové Cathie Wood trvalo 5 let, než její styl konečně vybouchl a o všechny zisky přišla. Na chvíli překoná index každý trouba, na dlouho to dokáže jen málokterý trader a spekulátor. Zato lidí držících rosotucí blue-chip akcie na dlouho překoná index celkem hodně.
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993