Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v04
Moderátor: VSbrok
- Victor Nettoyeur
- Pokročilý
Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v04
Problem FTX je, ze ty aktiva byly znacne nelikvidni a mnohdy umele vytvorena (emitoval sve vlastni tokeny), takze by tech 16 (ani 32mld coz byl top odhad) nedostal pokud by je nevytahla nejaka vetsi ryba a to se nestalo, protoze kdyz se na jejich ucetni knihy nedavno podivala Binance, tak je nechtela ani zadarmo;) Akcie Robinhoodu a jine shitcoiny kupoval za penize svych zakazniku a to fungovalo jen v bull marketu az to fungovat prestalo.
Problemem dnesni ekonomiky je to, ze se nikdo nechce zbavit dluhu a riskovat sve misto u koryta s tim, ze recese/deprese by z trhu vyradila tu hromadu zombie. Hadam, ze zvysovani sazeb tu kvuli zadluzeni moc dlouho nebude a firmy s takto obrovskym profit marginem jen stezi nekdy uvidime s PE pod 20.
Problemem dnesni ekonomiky je to, ze se nikdo nechce zbavit dluhu a riskovat sve misto u koryta s tim, ze recese/deprese by z trhu vyradila tu hromadu zombie. Hadam, ze zvysovani sazeb tu kvuli zadluzeni moc dlouho nebude a firmy s takto obrovskym profit marginem jen stezi nekdy uvidime s PE pod 20.
-
- Pokročilý
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 6 times
No ne nutne. Clovek nemuze soudit jen dle medialne znamych IPO. Nejakou studii jsem na to videl, hlavne IPO vetsich a neztratovych firem prinaselo slusnou navratnost. Nebo mas po ruce nejaky paper? Rad se mrknu.
Jasne, pak to je navratnost za dva roky jen 250%. Ja jsem skromnej, mne by to stacilo.
Ja jsem to samozrejme netrefil, jen jsem rikal, ze si dovedu predstavit, ze ta akcie pro nekoho sranda je.
Mne ty cisla vychazeji jinak. Chybne jsi vzal zrejme pro srovnani neakumulacni ETF (=nezapocital jsi dividendy). Razem se ti nadvynos zdvojnasobi.
Za poslednich 10 let to je zhruba 27% vs 315% (mereno v eurech) ve prospech SP500.
Ale jinak souhlas, ze jsou obdobi, kdy zlato outperformuje. Pokud je nekdo dokaze trefit, vydela.
Ano mám. Inteligentní Investor od Benjamina Grahama, poslední vydání. Tam to najdeš.
“Unfortunately, for every IPO like Microsoft that turns out to be a big winner, there are thousands of losers. The psychologists Daniel Kahnerman and Amos Tversky have shown when humans estimate the likelihood or frequency of an event, we make that judgment based not on how often the event has actually occurred, but on how vivid the past examples are. We all want to buy “the next Microsoft”—precisely because we know we missed buying the first Microsoft. But we conveniently overlook the fact that most other IPOs were terrible investments. You could have earned that $533 decillion gain only if you never missed a single one of the IPO market’s rare winners—a practical impossibility. Finally, most of the high returns on IPOs are captured by members of an exclusive private club—the big investment banks and fund houses that get shares at the initial (or “underwriting”) price, before the stock begins public trading. The biggest “run-ups” often occur in stocks so small that even many big investors can’t get any shares; there just aren’t enough to go around.”
No vidíš, Cathie to nestačilo a projela všechno. Málokterému spekulantovi by to stačilo.Jasne, pak to je navratnost za dva roky jen 250%. Ja jsem skromnej, mne by to stacilo.
Ja jsem to samozrejme netrefil, jen jsem rikal, ze si dovedu predstavit, ze ta akcie pro nekoho sranda je.
Ano přidej 9% dividendu v hrubém. I tak to není tak zásadní rozdíl, když vezmeme, že to je za nejdelšího a jednoho z nejlepších býčích trhů historie burzy v USA.Mne ty cisla vychazeji jinak. Chybne jsi vzal zrejme pro srovnani neakumulacni ETF. Razem se ti nadvynos zdvojnasobi.
Posledních 10 let má absolutně nulovou vypovídající hodnotu. Akcie byly nejlevnější za 40 let a zlato naopak velice drahé, vysoko nad trendem. Pravý opak dneška. Startovní valuace určují zisky na další 2 dekády. Kdo přeplatil za zlato 10 let zpátky, tak nic nevydělal no. To je stejné u zlata i akcií.Za poslednich 10 let to je zhruba 27% vs 315% (mereno v eurech) ve prospech SP500
SPY mělo v roce 2012 P/E pod 18 dnes 26, navíc 26x zisků, které recese srazí dolů. No a SPY je celkem unikát. Takový STOXX Europe 600 má celkový kapitálový výnos 44% za 20 let. To dalo zlato za poslední tři roky. Od IPO zlata v roce 1971 má zlato CAGR 7,9%. Které se navíc nedaní. Výnos od vzniku SPY roku 1993 je 9,76% s dividendami reinvestovanými hrubého. A dobře, že jsi zmínil zlato v Euru, protože to je pak zlato nahoře cca slušných 8% YTD.
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993
Docela věřím, že loni na vrcholu mánie by to slušně prodal. Určitě alespoň částečný podíl. Měl prý vlastnictví 70% FTX US, tedy zbylých 30% už vlastnil někdo jiný. Loni by se prodal i exkrement zabalený do pozlátka s nápisem krypto. Navíc historie se stále opakuje dokola. Hlavní sponzoři Super Bowlu v roce 1999 byly dot.com firmy, kde většina šla do kopru brzo na to včetně legend jako Worldcom a Enron. Velcí sponzoři Super Bowlu v roce 2021 jak jinak krypto firmy v čele s FTX. Pomalu jak kontra indikátor, do čeho neinvestovat.
Naprosto souhlasím. Zase to ale bude fungovat, až to fungovat přestane a budou k tomu donuceni. Třeba vysokou inflací. Řešení problému jde posouvat na další volební období jen po určitou dobu, než to z mnohem větší silou bouchne.Problemem dnesni ekonomiky je to, ze se nikdo nechce zbavit dluhu a riskovat sve misto u koryta s tim, ze recese/deprese by z trhu vyradila tu hromadu zombie.
Tak ještě jednou po sté. Sazby nemají na PE velký vliv. Visa měla již PE pod 20 a bylo to za nejnižších sazeb za 80 let kolem roku 2012. P/E Visy bylo dokonce na krátko pod 15 a to byl 10Y dluhopis na 1,7%. Což nebyl někdy od 30.let nebo tak nějak. Tyto firmy mohou být levné, i když FED bude snižovat sazby. Adobe bylo dokonce za PE 11 v roce 2011. A letos v říjnu dno u Adobe kolem PE 20. Tedy příští rok, v dalším sešupu na nová minima PE pod 20 je stále možné a i vysoce pravděpodobné.Hadam, ze zvysovani sazeb tu kvuli zadluzeni moc dlouho nebude a firmy s takto obrovskym profit marginem jen stezi nekdy uvidime s PE pod 20
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993
Chvíle Googlení a tady je zajímavý článek na Nasdaqu. Po 3 letech od IPO dvě třetiny firem zaostávají za indexem a 64% pak o 10 a více procent.
https://www.nasdaq.com/articles/what-ha ... 2021-04-15
Následující graf ukazuje, že těch opravdu výnosných je jen top 10% se slušnými výnosy nad indexy a to až 300%.
Tedy opět to souhlasí s údaji v knize Inteligentní investor. Na jedno dobré IPO připadá sto špatných a trefit to správné je otázka za miliardu. Lidi rádi mluví o Amazonu, už však nikdo neřekne, že na jeden úspěšný Amazon bylo stovky nebo tisíce neúspěšných konkurentů, kteří šli na nulu. Jako spekulačka s malou částí portfolia asi dobré, jako životní investiční styl spíš dopadne jako Cathie Wood.
Tady je zas jiný článek na CNBS a graf 5 let po IPO od UBS, shrnující všechny IPO od roku 1980 až 2016
https://www.cnbc.com/2019/04/03/dont-be ... years.html
-
- Pokročilý
Dobre, ze ignorujes dividendy uz jsme si ujasnili. Pokracujme tedy dal. Zajimate te vynos v poslednich peti letech nejdelsiho byciho trhu historie.czhunter píše: Ano přidej 9% dividendu v hrubém. I tak to není tak zásadní rozdíl, když vezmeme, že to je za nejdelšího a jednoho z nejlepších býčích trhů historie burzy v USA.
Proc tedy meris 2017-2022, kdyz nejdelsi byci trh skoncil v unoru 2020? Ted tu mame aktualne druheho medveda... :-)
-> Porovnej si tedy pls 2015-2020. ;)
Vidis, to se zrovna odkazuje na ten paper, ktery jsem videl a presne to potvrzuje to, co jsem psal. ;)czhunter píše: Chvíle Googlení a tady je zajímavý článek na Nasdaqu. Po 3 letech od IPO dvě třetiny firem zaostávají za indexem a 64% pak o 10 a více procent.
https://www.nasdaq.com/articles/what-ha ... 2021-04-15
https://site.warrington.ufl.edu/ritter/ ... istics.pdf
-
- Pokročilý
Naprosto neironicky diky za tento obrazek. Myslim, ze to je dobra edukace zakladu statistiky.czhunter píše: ↑04 pro 2022 14:35Tady je zas jiný článek na CNBS a graf 5 let po IPO od UBS, shrnující všechny IPO od roku 1980 až 2016
https://www.cnbc.com/2019/04/03/dont-be ... years.html
- IPO jsou specificke velmi vysokym vynosem prvni den obchodovani (zhruba 20%). Tento vynos (imho spravne) graf neobsahuje.
- Nejcastejsi vysledek? Ztrata vic nez 50%.
- Medianovy vysledek? Ztrata 0-50%.
- Prumerny vysledek? Zisk... Mala skupinka velmi vynosnych IPO vytahne cely vzorek vyrazne do plusu.
Ostatne to je princip investic do malych biotechnologickych firem. Na vetsine prodelate, ale ta uspesna to vic nez kompenzuje. Ale je to vlastne i uskali/vyhoda stockpickingu. Vetsina firem index underperformuje, pokud investor netrefi dostatecny pocet tech velmi vykonych firem, tak na index nebude stacit.
Býčí trh pro mě neskončil v roce 2020, byl pouze posunut extrémní devalvací měny a stimuly o dva roky dál. A ve skutečnosti ani žádná oficiální definice býčího trhu neexistuje, tedy je na každém, jakou definici používá.volnicko píše: ↑04 pro 2022 16:36Dobre, ze ignorujes dividendy uz jsme si ujasnili. Pokracujme tedy dal. Zajimate te vynos v poslednich peti letech nejdelsiho byciho trhu historie.
Proc tedy meris 2017-2022, kdyz nejdelsi byci trh skoncil v unoru 2020? Ted tu mame aktualne druheho medveda...
-> Porovnej si tedy pls 2015-2020.
Proč měřím 2017-2022- protože je to 5Y a je to snadno dostupný údaj na měření - weby ukazují 5 let zpětně.
Ano ignoruji dividendy, protože indexy skoro žádné neplatí a ty zase ignoruješ daně. Každý tedy něco ignorujeme, alespoň je to fér.
Průměrný výsledek je, že netrefíš 10 z 7000 IPO a tvůj výsledek je, že proděláš kalhoty. Opět tě odkážu na Inteligentního investora, kapitola o IPO. Kde zároveň píšou, že to praktiky nikdy za cenu IPO nedostaneš, takže reálné výsledky pro první držící budou mnohem horší. Za IPO cenu to mají většinou jen investiční banky. A pokud dokážeš koupit desítky biotechnologických IPO, aby ti jako celek vydělali a ještě to koupíš za IPO cenu, pak před tebou smekám. A opět upozorňuji na Cathie Wood, investorku do IPO. Její vlajková loď 2018-dnes -6,55%. I přes pár velkých vítězů zbytek až 97% dole, kompletně vymazajících pár vítězů. Tvoje řeči jsou teorie její výsledky jsou praxe.- Prumerny vysledek? Zisk... Mala skupinka velmi vynosnych IPO vytahne cely vzorek vyrazne do plusu.
BTW loni bylo rekordních 1033 IPO, doufám, že máš všechny za IPO cenu nebo lepší, aby jsi na celku za pět let vydělal. Opět měl Benjamin Graham a jeho kniha pravdu. Rekordní počet IPO je neklamný znak, že je konec cyklu a přijde konec býka. A taky že jo.
A nebo naopak, stačí nemít ty, co silně v indexu zaostávají - ropáky, ocelárny, aerolinky apod.Vetsina firem index underperformuje, pokud investor netrefi dostatecny pocet tech velmi vykonych firem, tak na index nebude stacit
Dle velice uznávaného investora Jeremy Granthama s 60 lety praxe, jsme v roce 2021 vstoupili do teprve čtvrté superbubliny v akciích za posledních 100 let. Je to definováno jako sigma 3 odchylka od normálu. Extrémní valuace, extrémní spekulace a misalokace investic.
Varoval před prasknutím této bubliny během několika měsíců, protože tato vlna euforie nemůže trvat déle, než několik měsíců. Článek a rozhovor na CNBS byl z 21.1., tedy prakticky na vrcholu pro S&P 500, jak dnes víme a trefil to přesně, včetně průběhu, jaký to bude mít.
https://seekingalpha.com/article/448070 ... mpus-begin
rozhovor na CNBS https://youtu.be/RYfmRTyl56w
Předchozí sigma 3 superbubliny byly USA 1929, 2000 a Japonsko 1990. Tyto roky plus 2021 byly taky jediné s takto vysokým Shillerovo PE. Avšak s tím, že 1929 vypadá jako trpaslík, oproti valuacím roku 2021. I po 20% propadu u S&P 500 je například P/S stále výše, než bylo na samém vrcholu bubliny roku 2000. Roku 2007 zase byla sigma 3 bublina čistě v realitním trhu a vedla nakonec i k 50% poklesu na akciích v domino efektu.
Po těchto superbublinách v akciích přišlo vždy velice dlouhé období, než se indexy dostaly na nulu. Japonsko medvědí trh trvající 25 let, 30 let pak na nová maxima. Po roce 1929 byl index DJI na stejné ceně v inflačních číslech ještě přibližně roku 1992, v nominálních 25 let. Nejlépe na tom byla dot.com bublina roku 2000. S&P 500 trvale na nových maximech po 13 letech a 16 let inflačně upraveno. To vše ale za cenu QE a biliónů nového dluhu a stimulů. Ano jsou tam k tomu dividendy, ale ty jsou nyní na historickém minimu. Budou mít tedy minimální význam na 10Y výnos 2021-2031.
Je tu i dalších pár ukazatelů ukazujících na možné problémy - výnosová křivka na dluhopisech je nejvíce otočená od roku 1981. V roce 1982 přišla nejhorší recese do té doby od Velké deprese (1930).
Zkrátka a dobře bych byl s výroky typu "zlato překoná SPY v dalších 10 letech jen stěží" opatrný. Historie říká něco jiného. Mnoho věcí by se muselo stát prvně, aby nebyla mrtvá dekáda pro indexy a docela slušný sešup v akciích v tomto medvědím trhu.
Taky koukám na 100 letý graf indexu DJI s recesemi a krom roku 1945 nikde nevidím dno v akciích dříve, než přišla recese. Vždy až během nebo po recesi. Pozor tedy na lidi věštící z křišťálové koule a volající, že tentokrát jsme opravdu měli dno ještě před příchodem recese.
Věta tentokrát je vše jiné je velice nebezpečná věta. Prakticky nikdy to není jiné a dějí se stále stejné vzorce od 20.let a začátků Benjamina Grahama.
Tedy neříkám, že budeme na trvalých nových maximech za 13 a více let, jen říkám, že takto se to stalo vždy v historii burzy v USA za stejných podmínek, jako jsou nyní. Taky neříkám, že se na tom nedá vydělat. Uvidíme, co se stane, jen je potřeba být připravený na možné scénáře a nenechat si vymazat životní úspory margin callem nebo nákupem předražených akcií.
Varoval před prasknutím této bubliny během několika měsíců, protože tato vlna euforie nemůže trvat déle, než několik měsíců. Článek a rozhovor na CNBS byl z 21.1., tedy prakticky na vrcholu pro S&P 500, jak dnes víme a trefil to přesně, včetně průběhu, jaký to bude mít.
https://seekingalpha.com/article/448070 ... mpus-begin
rozhovor na CNBS https://youtu.be/RYfmRTyl56w
Předchozí sigma 3 superbubliny byly USA 1929, 2000 a Japonsko 1990. Tyto roky plus 2021 byly taky jediné s takto vysokým Shillerovo PE. Avšak s tím, že 1929 vypadá jako trpaslík, oproti valuacím roku 2021. I po 20% propadu u S&P 500 je například P/S stále výše, než bylo na samém vrcholu bubliny roku 2000. Roku 2007 zase byla sigma 3 bublina čistě v realitním trhu a vedla nakonec i k 50% poklesu na akciích v domino efektu.
Po těchto superbublinách v akciích přišlo vždy velice dlouhé období, než se indexy dostaly na nulu. Japonsko medvědí trh trvající 25 let, 30 let pak na nová maxima. Po roce 1929 byl index DJI na stejné ceně v inflačních číslech ještě přibližně roku 1992, v nominálních 25 let. Nejlépe na tom byla dot.com bublina roku 2000. S&P 500 trvale na nových maximech po 13 letech a 16 let inflačně upraveno. To vše ale za cenu QE a biliónů nového dluhu a stimulů. Ano jsou tam k tomu dividendy, ale ty jsou nyní na historickém minimu. Budou mít tedy minimální význam na 10Y výnos 2021-2031.
Je tu i dalších pár ukazatelů ukazujících na možné problémy - výnosová křivka na dluhopisech je nejvíce otočená od roku 1981. V roce 1982 přišla nejhorší recese do té doby od Velké deprese (1930).
Zkrátka a dobře bych byl s výroky typu "zlato překoná SPY v dalších 10 letech jen stěží" opatrný. Historie říká něco jiného. Mnoho věcí by se muselo stát prvně, aby nebyla mrtvá dekáda pro indexy a docela slušný sešup v akciích v tomto medvědím trhu.
Taky koukám na 100 letý graf indexu DJI s recesemi a krom roku 1945 nikde nevidím dno v akciích dříve, než přišla recese. Vždy až během nebo po recesi. Pozor tedy na lidi věštící z křišťálové koule a volající, že tentokrát jsme opravdu měli dno ještě před příchodem recese.
Věta tentokrát je vše jiné je velice nebezpečná věta. Prakticky nikdy to není jiné a dějí se stále stejné vzorce od 20.let a začátků Benjamina Grahama.
Tedy neříkám, že budeme na trvalých nových maximech za 13 a více let, jen říkám, že takto se to stalo vždy v historii burzy v USA za stejných podmínek, jako jsou nyní. Taky neříkám, že se na tom nedá vydělat. Uvidíme, co se stane, jen je potřeba být připravený na možné scénáře a nenechat si vymazat životní úspory margin callem nebo nákupem předražených akcií.
- Ladislav
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Ois isy. Vše jednoduché.
Když jsi nepůjčil peníze žádné investiční společnosti, která udělala z 500 nebo z 1600 akcií ETF, nemusíš se ničeho bát.
Prostě si vyber 10-30 sympatických a zdravých podniků z Německa, Francie, Británie, Kanady, Japonska, Austrálie a USA, které mají levné dividendové akcie a chtěl bys je vlastnit až do konce života, pak je zdědí tvoje děti. Jistě nebude pro tebe velký problém rozhodnout, zda chceš dostávat celý život dividendy od BMW nebo Mercedes nebo Volkswagen.
Daň z dividend musí být, protože z daně se platí školy, školky, úředníci, polovina důchodu, sociální pomoc, přídavky na děti, nájemné bytu chudým lidem, zbraně pro Ukrajinu, část plynu a proudu 2022-2023.
V Německu má člověk prvních 801 € v roce dividend bez daně, rodina 1602 €, takže německé a britské dividendy chodí nezdaněné a k americké dani 15 % se v Německu nepřičte 10 %, až do 801 € dividend počátkem roku. Dividendy D.Telekom jsou vždy bez daně, pokud se akcie nikdy neprodají.
Ale letos se zvyšuje v Čechách přídavek na dítě na 5000 kč a sociální pomoc na dítě na 9000 kč, a to bude stějně jako v Německu. A peníze na to mohou přijít ze zvýšení daně z dividend v Čechách.
Dividendy očekávané v prosinci:
Mitsubishi Corp. 2.12.
Takeda Pharmaceutical 2.12.
Wells Fargo 3.12.
Enbridge 3.12.
Pfizer 5.12.
Johnson & Johnson 6.12.
Walgreens Boots Alliance 12.12.
Raytheon Technologies 15.12.
Shell 19.12.
Kraft Heinz 30.12.
Mých 30 akcií pro dividendy na stálo, grafy 3 měsíce http://nr1a.com/mustrdepo-3mesice.htm
Když jsi nepůjčil peníze žádné investiční společnosti, která udělala z 500 nebo z 1600 akcií ETF, nemusíš se ničeho bát.
Prostě si vyber 10-30 sympatických a zdravých podniků z Německa, Francie, Británie, Kanady, Japonska, Austrálie a USA, které mají levné dividendové akcie a chtěl bys je vlastnit až do konce života, pak je zdědí tvoje děti. Jistě nebude pro tebe velký problém rozhodnout, zda chceš dostávat celý život dividendy od BMW nebo Mercedes nebo Volkswagen.
Daň z dividend musí být, protože z daně se platí školy, školky, úředníci, polovina důchodu, sociální pomoc, přídavky na děti, nájemné bytu chudým lidem, zbraně pro Ukrajinu, část plynu a proudu 2022-2023.
V Německu má člověk prvních 801 € v roce dividend bez daně, rodina 1602 €, takže německé a britské dividendy chodí nezdaněné a k americké dani 15 % se v Německu nepřičte 10 %, až do 801 € dividend počátkem roku. Dividendy D.Telekom jsou vždy bez daně, pokud se akcie nikdy neprodají.
Ale letos se zvyšuje v Čechách přídavek na dítě na 5000 kč a sociální pomoc na dítě na 9000 kč, a to bude stějně jako v Německu. A peníze na to mohou přijít ze zvýšení daně z dividend v Čechách.
Dividendy očekávané v prosinci:
Mitsubishi Corp. 2.12.
Takeda Pharmaceutical 2.12.
Wells Fargo 3.12.
Enbridge 3.12.
Pfizer 5.12.
Johnson & Johnson 6.12.
Walgreens Boots Alliance 12.12.
Raytheon Technologies 15.12.
Shell 19.12.
Kraft Heinz 30.12.
Mých 30 akcií pro dividendy na stálo, grafy 3 měsíce http://nr1a.com/mustrdepo-3mesice.htm
- Přílohy
-
- SP500-5.jpg (146.16 KiB) Zobrazeno 1128 x
Akcie a burza - jediná kniha, kterou potřebuješ http://forum.nr1a.com USA http://nr1a.com