To mi povídej, raději bych si často přál tolik nestudovat a být naivní s hlavou v písku. Bohužel každý, kdo má nastudováno, jako třeba Munger nebo já prostě ví, jak tyto situace dopadají a nebývá to pěkné. Už Římská říše se ve skutečnosti rozpadla díky rostoucím deficitům kvůli válkám a rostoucím veřejným výdajům včetně sociálních dávek. To vedlo vládu k financování tohoto dluhu devalvací měn a to zničilo ekonomiku a Západořímská říše se rozpadla. Dokonce první zastropování cen bylo zkoušeno již za dob Říma a vedlo to k hyperinflaci a rozpadu ekonomiky. Zkoušeli to i v USA v 70.letech a taky to nefungovalo. Překvapí někoho, že jsem věděl, že to nebude fungovat ani letos v Maďarsku? Teď koukám, že už jim imflace vystoupla na 20% za září. Kde jsou dnes všichni ti, co říkali, jak je Maďarsko dál než Česko, že zastropují ceny. Hned jsem jim psal, že to nikdy nefungovalo a ať dočkají času. Když se člověk dívá do minulosti, tak vidí budoucnost s překvapivou přesností.
Mě zase přepadla slušná deprese, když jsem si na Seznam zprávy přečetl, že si vláda bude muset půjčit až 10% důchodů. Něco kolem 70 mld. Kč. Vemte si, že před pandemií nebyl takový ani celkový deficit země. Taky si vemte, že je rekordně nízká nezaměstnanost a nejnižší v EU s rekordními odvody. Kolik bude důchodový deficit, až přijde recese a výrazně se sníží odvody? Do toho jde hodně důchodců do předčasného důchodu a od roku 2030 začne odcházet do důchodu silná generace baby boomers. Tedy nejenom, že budoucí pracující generace budou muset platit stále více důchodců, ale ještě k tomu budou platit úroky z dluhu za důchodce, kteří budou dávno po smrti. To samé zdravotnictví.
Na druhou stranu, nedá se jen sklopit hlava a čekat na hyperinflace fiat měn, jak je predikuje Munger a čekat na konce západního systému s důchody. Musíme udělat to nejlepší, co dokážeme a pokud máme kvalitní akcie koupené za levno a nebojíme se držet na dlouho, tak tyto kvalitní tituly si vždy vedli mnohem lépe, než indexy samotné a měli by určitou ochranu poskytnout. Spořící účet asi ne. Raději zlato. Slušně se to začíná ve světě rozjíždět na hyperinflace a držet fiat měnu raději ne. Turecko 80% inflace, kde to skončí? Kdo tam drží fiat měny je na mizině. Zlatu se v dobách nejistoty vždy dařilo a má tisíce let historie bojování proti devalvaci měn politiky.