To není urážka, to je konstatování faktů.
Cena akcie je EPS x 15 nebo jiná dle akcie. Třeba Kanadské banky x 11. Doplň si vědomosti. Jak by cena akcie mohla sledovat budoucí zisky, když se prodává a po desetiletí sleduje PE 15 - tedy 15x loňských zisků? Fakt prosím nepopírej jasně daný fakt viditelný na grafu. Jak z grafu ABC jasně vidíš, akcie se prodává za PE 15 z loňských zisků a ne za PE 15 budoucích odhadovaných zisků. Fakt se za PE 15 roku 2030 neprodává. To by cena akcie byla mnohem vyšší. Tedy možná. Protože nikdo neví, jaký zisk EPS v roce 2030 bude a proto se to nepoužívá. Akcie nemohou sledovat něco, co nikdo neví jaké bude. Dokonce ani nesleduje odhady EPS na příští dva roky, které mohou již být dosti spolehlivé. Protože jak jasně vidíš, cena akcie by musela být mnohem vyšší než dnes a na úrovni oranžové čáry roku 2024. Což není. Je přesně za PE 15 roku 2021 plus mínus nějaké to procento. Jako po desetiletí předtím a bude i potom.Oprav si definici: Cena akcie je suma budoucích zisků diskontovaná do dnešní doby. Budoucí je nejdůležitější část definice. Odhad budoucího stavu je právě to, co popisuji měnícím se trendem a základ v investování.
Předplať si Fastgraphs a sám uvidíš, že 80% akcií sleduje PE 15 bez ohledu na odvětví jíž 150 let. Průměr a median je extrémně důležitý ve světě investic. Dokonce i evropské akcie jako BTI sledují PE 15, stejně jako ty americké po desetiletí. Chuck Carnevale na jeho Youtube Fastghaps kanálu udělal na toto téma mnoho videí (stovky), tak se dovzdělej a nepopírej fakty a jeho 50 let investičních zkušeností.Průměrné P/E trhu je platné asi jako průměrná teplota v Evropě...zajímavá tě nebo chceš počasí v tvém městě, popř. počasí tam, kam jedeš... (pokud nekupuješ přímo ETF na trh)
Průměrem prostě nikoho v matematickém světě neohromíš
minulé EPS (viz definice ceny akcie) je ti k ničemu, dokud se minulý růst se nepřekrývá s budoucím.
Minulé EPS mi fakt k něčemu je. Díky němu vidím, kolik za dané EPS platím v porovnání s minulostí a porovnání kolik za danou akcii platili miliony investorů přede mnou a kolik platím za Dolar zisku. Také vidím za jaké earning yield firmu kupuji, tedy kdybych byl 100% vlastník firmy a obdržel 100% zisku, kolik bych vydělal procent.
Aha. Proto Fastgraphs založený na P/E je nejlepší nástroj pro drobné investory kdy vytvořený a proč nejlepší investoři historie založili strategii na P/E nebo jeho ekvivalentu Earning Yield a následném růstu EPS. Třeba Joell Greenblatt kupoval nejlevnější akcie s nejvyšším ROIC a earnings yield. Na webu Lynx brokera mají zdarma ke stažení pěknou brožuru o nejlepších investorech historie. Tak si jí stáhni a přečti a dozvíš se, jak jsi úplně mimo. Akcie s levnou P/B také měli historicky 2x takový výnos, než akcie prodávající se za drahé P/B.P/E,B,S zase v investičním...chce to jít dál
Přesto se většina firem prodává za PE 15. A je jedno, zda je to utilita rostoucí 3% třeba Southern CO nebo Microsoft rostoucí 14% nebo Disney. V dlouhodobém horizontu samozřejmě. Všechny tyto firmy mají 20 letý průměr PE 15-16. I ten Apple se většinu času obchodoval za PE 15 a sledoval PE 15 posledních 10 let před tímto kovidovým šílenstvím. A na suchu nejsem, Fastgraphs ukazuje u každé firmy její průměry. Tedy hned vidím, kolik za ní investoři poslední dvě desetiletí platili. Tak hned vidím, že pokud investoři posledních 20 let platili za akcie Disney v průmeru PE 15, tak není PE 50 dobrý startovní bod. A taky že ne, akcie od té doby pořádně propadla.Investor se zajímá o zcela konkrétní firmy, pokud jsou jiné než "průměrné" pak jsi na suchu. Máš různé sektory, firmy, růsty, cyklicitu...
Pak jsi ale krátkodobý spekulant a ne spoluvlastník podniku. Já jsem klasický hodnotový investor ala Peter Lynch, Joel Greenblatt, Benjamin Graham apod. Investuji z pohledu spoluvlastníka kvalitní firmy a můj cíl je podílet se na růstu, který firma vygeneruje. Protože tvůj investiční styl založený na odhadování trendů je matematicky a statisticky odsouzen k nezdaru (viz. knihy od Johna C. Bogle, zakladatele Vanguard a indexového investování), zatímco vlastnění kvalitních akcií nebo indexů koupených za levno je osvědčený a nejlepší investiční styl posledních 100 let. Mě je jedno, jaký je trend, já kupuji akcie, kterým se bude dařit za jakéhokoliv trendu a v dlouhodobém horizontu se navrátí ke své průměrné PE a tím přidají další výnos. Hlavně by mě zajímalo, co ti dává nad trhem sestávajícím se z nejchytřejších lidí planety mající nejlepší algoritmy a vybavení výhodu nad nimi, že si myslíš, že dokážeš odhadovat trendy lépe než Wall St.? Třeba jo, ale moc šancí dlouhodobě ti nedávám.Moje největší inv. úspěchy (a věřím, že i těch ostatních investorů) jsou spojeny s odhadem změny trendu a jeho budoucím vývojem, nikoliv průměrem a minulým stavem. Např. zde popisované NOC nakoupené před válkou na U.
Moje nejlepší inv. úspěchy jsou akcie rostoucí rychleji než index koupené výrazně pod jejich historickým PE doplněné historicky vysokou startovní dividendou jako důsledkem nízkého PE a jejich návrat k průměrné PE plus růst a dividenda v mezičase obdržená a držené po dlouhou dobu či do velkého předražení pro maximální efekt složeného úročení. Něco jako styl Buffetta. Toho také trendy nezajímají. Koupil Coca Colu a drží jí po desetiletí a vytěžil tak 100% z růstu, který firma vygenerovala za dobu jeho držení. Třeba jako můj nákup Abbvie za PE 8 a její zdvojnásobení z $80 na $160 během roku na hádej co, na průměr PE za posledních 5 let. Mimochodem Peter Lynch, nejlepší správce společného fundu historie používal Coca-Colu jako příklad. Říkával, zisk Coca-Coly se zvýšil 30x a cena akcie 30x. Zatímco zisk ocelárny zůstal stejný a cena akcie zůstala stejná a to je celé tajemství akciového trhu. Nic v jeho příkladu o nějakém diskontu budoucích zisků neříkal. O tom nikdy v jeho lekcích nemluvil. Na Youtube máš s ním spoustu přednášek a rozhovorů, tak mi najdi, kde říká něco o diskontování budoucích zisků.