Příspěvek
od czhunter » 19 kvě 2022 14:51
Před rokem někdy v březnu nebo dubnu jsem tu doporučoval jako top investice dle mého výzkumu farmaceutické firmy Bristol-Myers Squibb a Merck, tábakovou firmu British American Tobacco a pojištovnu Cigna. Výsledkem je:
BMY, MRK, CI na historických maximech. BTI na 3 letém maximu. Nadvýnos letos je kolem 30-50% nad indexy.
Výnosy letos (YTD) a 12 měsíců mezi 10-30%. BMY je 43% od loňských minim, kde jste doufám naložili náklaďák touto akcií. Cigna se dala 3x loni koupit za $200 a teď je o 30% nahoře.
A proč jsem je v roce 2020 i 2021 doporučoval? Vše jsou to deep value akcie se slušným růstem. BMY se loni obchodovalo za P/E 8. U firmy, která 6x EPS od roku 2015 a cash flow snad 8x to nemá obdoby. Jen v roce 2020 růst revenue o 46% nebo tak nějak a v roce 2021 dalších 16%. Cigna roste po desetiletí kolem 12% ročně a dala se loni koupit za PE 9. Navíc začala platit i dividendu a dost možná je to budoucí dividendově růstová superstar. A co růst kolem 12% ročně znamená? Cena akcie Cigny vzrostla ode dna roku 2009 o více než 2000%, krásných 20x původní investice. A to přesto, že je na konci vysoce podhodnocená. Prodává se za třetinu PE, který má index. To Ladislavovi akcie nevydělají ani za 300 let.
A jelikož mám portfolio plné takovýchto super akcií, tak jsem letos nahoře 15%, nadvýnos nad indexy o 35% nad S&P 500 a dokonce 42% nad Nasdaq. Od roku 2019 pak můj roční výnos CAGR je 24% a yield on cost pěkných 7,5%. Za celé 3 roky jsem prodal jen 4 pozice. Tedy nic nezaplaceno na daních krom daně z dividend a bylo to jednoduché buy and hold investování. Také jsem nevlastnil ani jednu FAANG předraženou akcii a jím podobné. Až doteď. Brzo začnu kumulovat Facebook.
No a ve stejnou dobu jsem varoval před předražeností Disney a výrazně doporučoval prodat a shortovat. Dokonce jsem tu dával videa od Chucka Carnevala, který v tu dobu používal Disney v lekci v předraženosti. Marek měl jiný názor a teď za to platí. Výsledkem je -43% pokles od mého varování. Také jsem Markovi doporučoval prodat BMW. Je to dlouhodobě stagnující firma a dead money. Akcie BMW drží zatím lépe, než Disney, nicméně téměř veškerý zisk byl vymazaný a to ještě ani nejsme v recesi. To není akcie, která by byla na dlouhodobé držení. Také jsem tu někdy před vánoci varoval lidi před jejich radostí z nákupu Paypalu a Netflixu po jejich propadu. Sice byly dole v tu dobu o 40%, ale stále vysoce předražené a nad historickým trendem. Mimo jiné krásně viditelném ve Fastgraphs. Opět kdo sleduje videa od Chucka, tak ten o Paypalu a dalších podobných udělal videa na téma, že ne každý propad akcií je stejný a ne každý propad znamená výhodný nákup. 40% propad u Paypalu, který se stále v tu dobu prodával vysoko nad historickým průměrem PE, nebyl rozumný čas k nákupu. Výsledkem je další 60% propad. To marku zabolí co. Jestli si dobře pamatuju, tak jsi nakoupil za $188 a za stejnou cenu ve stejnou dobu prodával CEO Paypalu. Který prodal v roce 2021 za desítky milionů a koupil si za tvoje peníze novou vysoce luxusní vilu. Ostatně 2021 byl rekordní rok prodejů insiderů a také rekordní rok jejich nákupů luxusních vil, jachet apod. za peníze retail ovcí. Peloton, Robinhood, Tesla a stovky dalších management prodával na vrcholech za desítky až stovky milionů Dolarů, nechávající retail investorům pytle hovínek v ruce.
Kde jsem se netrefil byl Broadmark Realty - BRMK. Mortage REIT bez dluhu a s vysokou dividendou. Kupodivu se jim nepodařilo splnit cíle i přes silný realitní trh a akcie je dole od mého doporučení se započtením divi o 22%. To stále není tak hrozné a každému investorovy se něco nepovede. Top investoři historie mají úspěšnost tak kolem 70%. Kdo říká, že se trefí vždy je lhář, nebo neinvestuje dost dlouho. Také mnou doporučené MPW je v jednotkách procent dole, každopádně je to teď velice zajímavá akcie s yieldem 6%.
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993