jj, díky za odp.Jack N. píše: ↑14 říj 2021 12:21Glueless:
Jižní Ameriku mám jako malý doplněk ptf pro zvýšení tlaku
Na něco jsem přišel na SA, jiné vyplynulo ze screeningu a následného zhodnocení.
Jednou z důležitých otázek je exit z investice, brazilské „utes“ (CIG,ELP) mám už několik let a dovedu si představit jejich držení střednědobě-dlouhodobě, neboť zatím plní co mají včetně rekordních dividend v tomto roce. Naopak CEPU je investice jen na pár let a postupný odprodej – za dva roky budou v Argentině prezidentské volby a v případě příznivého vývoje by to mohla být silná podpora ceny. AKO.B bude na prodej při předražení, řekněme PE nad 25 při „normálním“ vývoji situace. Do té doby bude alespoň slušná dividenda, byť zvýšení daně z 20% na 35% v Chile je mrzuté. Při payment in lieu byla naštěstí v 1. a 2. kvartálu nulová, ve 3. asi 17%.
já jen že jsou to poměrně okrajové záležitosti mimo "záře reflektorů" a předtím, než jsi to sem vytáhl jsem maximálně spekuloval na "provařené" VALE, PBR apod.
mmch ty argentinské volby jsou pro mě spíš stimul k prodeji raději před než po. Přeci jenom, několikrát nám Jihoamerikáni ukázali, že umí překvapit...
Ještě jedna myšlenka, obnova divi (asi) vystřelí ceny nahoru, což je druhý impuls pro prodej.
Glueless