Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Příspěvek od Glueless » 03 říj 2021 20:52

peter píše:
01 říj 2021 11:17
Glueless píše:
30 zář 2021 20:12
peter píše:
30 zář 2021 11:03

VTRS a OGN moc nerastu a ani nebudu (yahoo analysis, 5yr growth rates) - tam je to cisty "gamble" na P/E mean reversion, kedze maju teraz P/E 4 a 5..
VTRS a OGN jsou novorozenci, na světě pár měsíců jako výsledek odštěpení od matek, resp. přeorganizováním (PFE, MYL a MRK).
A teď můj dotaz: jak může kdokoliv vědět/brát vážně, jak porostou???
Ty jsi u 8 měsíčního miminka schopný říct, jak rychle bude běhat za dvacet let??? Nebo bude feťák?
U např. JNJ můžeš udělat predikci na základě minulého vývoje, ale děláš si srandu u VTRS A OGN? :roll:

Jak říká klasik: Just the facts madam...

Glueless
1. Ty mas pri nejakej svojej financnej analyze dostupne "fakty" o buducnosti?
2. Kazda predikcia je vzdy postavena na nejakych predpokladoch
3. ani VTRS ani OGN nie su novorodenci - ci uz spin-off alebo merger, vzdy su dostupne pro-forma historicke cisla.
4. Alebo u toho tvojho JNJ si robis analyzu sam na zaklade historie a vlastnych predpokladov, a to co dava manazment, resp. konsenzus, vobec neberes do uvahy?

Jak říká klasik: Just the best available data, lady ;)
1. pokud nemám věrohodné info, pak raději žádné
2. predikce z 8měsíců na 5let je špatné pořadí
3. jsou novorozenci, pod matkou měli jiné podmínky (dostupnost prostředků matky)
4. bohužel JNJ není (celý) můj :-) podstatou tvrzení bylo, že skutečně existují firmy, kde je dostatečné množství info k predikci

Ale v každém případě si dělej predikce dle svého uvážení
Have Fun Investing
Glueless
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 03 říj 2021 21:06

VSbrok píše:
02 říj 2021 03:30
Glueless píše:
30 zář 2021 20:12
peter píše:
30 zář 2021 11:03

VTRS a OGN moc nerastu a ani nebudu (yahoo analysis, 5yr growth rates) - tam je to cisty "gamble" na P/E mean reversion, kedze maju teraz P/E 4 a 5..
VTRS a OGN jsou novorozenci, na světě pár měsíců jako výsledek odštěpení od matek, resp. přeorganizováním (PFE, MYL a MRK).
A teď můj dotaz: jak může kdokoliv vědět/brát vážně, jak porostou???
Ty jsi u 8 měsíčního miminka schopný říct, jak rychle bude běhat za dvacet let??? Nebo bude feťák?
U např. JNJ můžeš udělat predikci na základě minulého vývoje, ale děláš si srandu u VTRS A OGN? :roll:

Jak říká klasik: Just the facts madam...

Glueless
U VTRS se vcelku dobře dá ohadnout budoucí vývoj. Protože PFE za Upjohn část mělo separé sekci v reportech a i nyní vedení VTRS vydává dost podrobný výhled vývoje. Psal jsem o tom článek.

MRK jsem nějak totálně minul, takže ani OGN jsem zatím nějak nevzal pod drobnohled.
Pod matkou využívá zdroje matky.
Podstatou mého příspěvku bylo, že predikce zdravoťáků, kde je nejdůležitější schopnost přinášet nové léky na trh se bez znalosti historie nedá dělat.
Pak se dostáváš na tenký led.

Ale svobodně si můžete předpovídat třeba z čajových lístků, já jenom napsal pár slovíček ;)

Glueless

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 11 říj 2021 19:13

Jack N. píše:
23 kvě 2021 09:58

V květnu jsem pokračoval v nákupech v Jižní Americe, kde turbulentní doba přinesla nová minima u AKO.B, CEPU a ENIC. Akcie v Chile nepovažuji za výrazně rizikové (na rozdíl od Argentiny - CEPU) a vliv chystané úpravy ústavy na akciový trh je dle mého laického soudu přeceňován. Pro růstovou část ptf jsem opět přikoupil BABA, nízka valuace + vysoký růst pro mě převyšují geografická rizika.
a uděluji veřejnou pochvalu Jackovi za jeho skvělý tip na neznámou akcii CEPU.
Zatím slušných 50 % a silný uptrend slibuje víc.
CEPU uptrend.JPG
Jen tak dále ;)

Glueless

StanikKolarik
Investor

Příspěvek od StanikKolarik » 12 říj 2021 14:51

Po nějaké době, co jsem si řekl že nebudu nic nakupovat jsem se zase začal rozhlížet po trzích a našel pár kousků o které jsem zavadil... tak se rozdělím, počkám co pohejtujete a vezmu to v úvahu co z toho si fakt pořídím :-)
NYSE:VIV Telefonica Brasil S.A. ADR - ale operátorů už mám docela dost
NDQ:DSWL Deswell Industries Inc. - vypadá to dobře a podpořil bych povážený "industry"
NYSE:CPAC Cementos Pacasmayo S.A.A. ADR - docela zajímavé čísla, ale ten DY se mi zdá až podezřelý
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,

bulinak
Pokročilý

Příspěvek od bulinak » 12 říj 2021 16:50

Příkup T a VZ.
Stavím zoo.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 12 říj 2021 17:19

Taky dobírám T a VZ. Pokukuji po TMUS a FB.

U T by mne zajímalo kde vytvoří nové (byť dočasné) dno, protože prozatím to je padající nůž.

Jack N.
Začátečník

Příspěvek od Jack N. » 12 říj 2021 18:29

Glueless píše:
11 říj 2021 19:13
Jack N. píše:

V květnu jsem pokračoval v nákupech v Jižní Americe, kde turbulentní doba přinesla nová minima u AKO.B, CEPU a ENIC. Akcie v Chile nepovažuji za výrazně rizikové (na rozdíl od Argentiny - CEPU) a vliv chystané úpravy ústavy na akciový trh je dle mého laického soudu přeceňován. Pro růstovou část ptf jsem opět přikoupil BABA, nízka valuace + vysoký růst pro mě převyšují geografická rizika.
CEPU uptrend.JPG
Jen tak dále ;)

Glueless
Jako dík, bohužel zisk u CEPU z větší části ohlodává nemalý pokles u ENIC - až takový sešup bych nečekal.
AKO.B je s odřenýma ušima na červené nule. Ale co už, za kvartál či rok bude situace jiná. Zato ropa/plyn jede a těží z toho i infrastrukrura, takže ENB a hlavně TRP a WMB tvrdí muziku :-)

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 12 říj 2021 21:37

Jack N. píše:
12 říj 2021 18:29
Glueless píše:
11 říj 2021 19:13
Jack N. píše:

CEPU uptrend.JPG
Jen tak dále ;)

Glueless
Jako dík, bohužel zisk u CEPU z větší části ohlodává nemalý pokles u ENIC - až takový sešup bych nečekal.
AKO.B je s odřenýma ušima na červené nule. Ale co už, za kvartál či rok bude situace jiná. Zato ropa/plyn jede a těží z toho i infrastrukrura, takže ENB a hlavně TRP a WMB tvrdí muziku :-)
nebud tak skromny!
kde na to chodis?

je to rizikova oblast, kolisani se ocekava, ja nekolikrat prikupoval, takze spokojenost.
myslim, ze se to uklidni a cena poskoci minim o 50%, neco jak kofola, vsichni ji nadavali a ted je +50%...

Glueless

Jack N.
Začátečník

Příspěvek od Jack N. » 14 říj 2021 12:21

Glueless:
Jižní Ameriku mám jako malý doplněk ptf pro zvýšení tlaku :-)
Na něco jsem přišel na SA, jiné vyplynulo ze screeningu a následného zhodnocení.
Jednou z důležitých otázek je exit z investice, brazilské „utes“ (CIG,ELP) mám už několik let a dovedu si představit jejich držení střednědobě-dlouhodobě, neboť zatím plní co mají včetně rekordních dividend v tomto roce. Naopak CEPU je investice jen na pár let a postupný odprodej – za dva roky budou v Argentině prezidentské volby a v případě příznivého vývoje by to mohla být silná podpora ceny. AKO.B bude na prodej při předražení, řekněme PE nad 25 při „normálním“ vývoji situace. Do té doby bude alespoň slušná dividenda, byť zvýšení daně z 20% na 35% v Chile je mrzuté. Při payment in lieu byla naštěstí v 1. a 2. kvartálu nulová, ve 3. asi 17%.

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 18 říj 2021 16:06

Byl opet pod $50 tak jsem na $47.6 opet prikoupil dividendoveho aristokrata Cardinal Health (CAH)

EDIT: a I ADR NILSY (Nornickel)

Zamčeno