Příspěvek
od czhunter » 15 zář 2021 15:26
No jak čtu posledních pár stránek, tak bohužel tu patříte mezi většinu drobných investorů, která vůbec netuší, jak akciový trh funguje a co rozhoduje o zisku akcionáře. Zisk akcionáře v dlouhodobém horizontu rovná se: dividenda+růst zisku na akcii+expanze nebo snížení valuačního násobku.
Pokud tedy koupím firmu rostoucí 10% ročně (EPS), platící 3% dividendu a v době nákupu a prodeje bude za stejné PE 15, tak můj zisk budě skoro přesně 13% ročně. Zda je investice méně riziková či více a podobné blbosti na to nemají vliv. Nejvýnosnější akcie historie jsou dividendový aristokraté a ne rizikové firmy. A to proto, že rostou mnohem rychleji, než index S&P 500, díky jejich vyšší kvalitě, než mají akcie v indexu jako S&P 500.
Když tohle člověk pochopí, tak zjistí, jak je akciový trh ve skutečnosti fungující na velice jednoduchém principu a výnosy a ceny akcií jsou čistá matematika. Tento jednouchý vzoreček výnos=růst zisku na akcii+dividenda tak vede k těmto závěrům:
1.) pokud chci porazit trh, musí moje akcie růst rychleji než index S&P. Tedy více než 7% ročně. Nebo musí mít tak velkou dividendu, aby součet růst+dividenda byl vyšší než u indexu. Tedy index 7% růst+1,5% dividenda= 8,5% ročně. Pokud chci porazit index, tak firma rostoucí 6% a platící 4% divi 6+4=10% tedy index porazím o 1,5% ročně.
2.) pokud chci vyšší výnos, potřebuji firmu s vyšším růstem. Vyšší risk nerovná se vyšší výnos, to je absolutní blbost. Vyšší rychlost růstu = vyšší zisk. A dlouhodobě nejvíce rostou ty nejkvalitnější firmy na trhu. Tedy naopak vyšší kvalita = vyšší zisk je pravdou u akcií.
3.) pokud za akcii přeplatím, tak se již nepodílím na plném růstu společnosti. Pokud přeplatím za firmu rostoucí třeba 10%, tak můj výnos bude menší než 10%. Třeba 5% ročně. Pokud naopak koupím podhodnocenou akcii, tak můj výnos bude vyšší, než byl růst společnosti. Takže firma rostoucí 10% mi může vydělat třeba 15% ročně. Proto se téměř nikdy nevyplatí za firmu přeplatit. Masivně to snižuje budoucí výnos a zvyšuje riziko investice. Naopak koupí podhodnocené akcie je pákový efekt na můj zisk. Tento bod platí, pokud nakoupím předražené a akcie se následně vrátí na férovou hodnotu, což každá akcie na 90% udělá.
4.) Pokud koupím a prodám za stejné PE, pak je můj výnos téměř přesně růst zisku na akcii+dividenda
Předražený index nekupovat proto, že cena akcií se vždy ve 100% případů vrátí k férové hodnotě a pokud přeplatíte, tak je to směrem dolů. Pokud koupíte levnou akcii tak je to směrem nahoru. Většina Index ETF kopírující S&P 500 je také market cap weighted, tedy nakupuje mnohem více drahých akcií a levných koupí méně. Pravý opak value investování. Takže dnes je 25% indexu nebo kolik přesně 5 největších firem, zatímco firmy s nízkým PE jsou zastoupeny minimálně. Equaly weighted ETF, který investuje do každé firmy v indexu stejně je mnohem lepší a dlouhodobě má vyšší výnos než market cap weighted. No a nakonec je specialitka od Joele Greenblatta, který má fond který vezme equaly weighted index a místo předražených akcií naopak nakoupí více levných, ale vysoce kvalitních společností. No a také většina investorů se lekne v době medvědích trhů a přestane nakupovat či rovnou prodá. Tedy kupuje za draho a prodá za levno. I ti co si myslí, že to neudělají, tak až se trh propadne o 50-80% a váš milion se scvrkne na 90 tisíc, tak podlehnou a prodají nebo nenakupují. Tudíž pokud už musím kupovat předražený index, tak je nejlepší dollar-cost averaging, tedy každý měsíc koupit za stejnou částku a to pak funguje i na předražený index a hlavně ale nikdy nepřestat nakupovat, ať jde trh kam chce.
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993