brokerů mám právě víc, jinak bych je nesrovnával, žejo...minarjo píše: ↑20 čer 2021 16:58Pak je vidět že máš jen jednoho brokera (a pokud je to právě Fio, tak potěš koště, kvůli cenám i službám ). Třeba já mám kvůli cenám, pojistným kvótám 20 tisíc euro na brokera a dalším důvodům brokery čtyři (Fio na CZ, Lynx na USA, Degiro na Evropu a zbytek USA, nově ještě XTB na EUR burzy kvůli zaplnění pojistné kvóty u Degiro) a pak mi fakt jsou nějaké takové výcucy z obchodů jen jednoho brokera tak nějak nanic - pak je třeba dělat vlastní Excel evidenci obchodů napříč brokery (viz můj seriál Investor a daně), a to ideálně průběžně vždy při každém obchodu. Pak lze i lépe ohlídat hranici 100 tisíc, nebo možnost koncem roku optimalizovat daň realizací zisků či ztrát některých obchodů, co nesplnily tříletý časový test. A u prodejů cenných papírů nemusíš na FÚ evidenci přímo k Přiznání dokládat, stačí jen vyplnit přílohu 2, ta evidence je pro tvůj snazší výpočet (už během roku) a pro případnou daňovou kontrolu FÚ, kdy by tě k tomu doložení Příjmů/Výdajů z Ostatních příjmů přílohy 2 vyzvali.
a takový výcuc si právě představuji od každého brokera, jednoduše, chronologicky, po jednotlivých transakcích, které si rozdělíš filtry podle libosti.
Víceméně můj deník (který samozřejmě mám ) je dělaný podle toho Fia. Mají tam víceméně vše, co potřebuji, přidám pár svých "tajných" kolonek pro pozdější analýzu a hurá investovat.
Rozlézat do 4 a více brokerů se mi nechce, skrze akumulaci kapitálu, pokud reinvestuju divi, pak tolikrát déle čekám na reinv.sumu. Samozřejmě záleží podle rozložení divi titulů, jejich výnosy apod.
Největší problém je ale s evidencí divi. Státy, firmy, na to je Lynx absolutní looser. Procházím to ještě jednou a tolik chyb...
Ale někdy se mi to obchodování tak rozjede, že nestíhám ani zapisovat
Posprávnu bych měl ještě analyzovat každý titul, ale přiznám se, občas jedu na "gut feeling"
100tKč nehlídám, bo jsem pravidelně nad, to ani nemá cenu hlídat.
A čekat tři roky se taky nevyplatí, už jsem to tu psal, když jsi v zisku ber, těch 15% si započteš potom (popisoval jsem jak) nebo to prostě odepíšeš.
Mnohokrát jsem takto čekal a prodělal poklesem víc, než bych platil daně.
Závěr stručně: obchoduji/investuji jak nejlíp umím, občas poruším i svoje pravidla (většinou ziskově), když to vyjde na některou úlevu od daní, tak fajn. Ale dělám rozhodnutí a nenechám se omezovat ničím. Daně platím, kde musím.
Glueless