ravo píše: ↑30 čer 2021 19:15
Glueless píše: ↑25 čer 2021 22:46
uvádět, že když jde trh nahoru/dolů jde s ním i většina akcií je velká trivialita...
O čem mluvím je, že máš šanci si počkat na jednotlivé tituly, až jsou za tvoji nákupní cenu, tzn. ty si vytvoříš to PF z toho co chceš, kdy chceš a za kolik chceš.
Taky můžeš pustit jednotlivé tituly o kterých jsi změnil názor. To s fondem opět neuděláš.
Glueless
Ona je to trivialita? Pro mne ano, ale u tebe mám pocit, že to pořád nechápeš. Právě kvůli té trivialitě jsem tvrdil, že
napsat "nekupujte ETF, trh je předražený" je totéž jako napsat "nekupujte akcie, trh je předražený". Ale ty tu pořád argumentuješ nějakými podhodnocenými akciemi.
Jo, když jsem začal investovat, vytvořil jsem si krásné portfolio ze samých podhodnocených akcií. A co se asi s mým portfoliem dělo, když šel trh dolů? Hádej. Můžeš jednou.
Já si upřímně myslím, že ty spíš nechápeš, kam směřuje Glueless. A teď budu doufat, že já ano...
1) Trh jako celek je nepochybně velmi předražený. Pokud to zjednodušíme podle nějakých obecných metrik, cen atd. Nebudeme to teď porovnávat s tím, že na dluhopisech máme nulu či dokonce zápor, takže je pořád lepší investovat do akciového trhu / indexů s nižším výnosem.
2) Předraženost trhu je ovšem trochu zkreslena tím, jakým způsobem do něj tečou peníze. Máme tu ETF/indexy, které nové peníze pumpují do těch firem s nejvyšší kapitalizací, tj. ty již předražené ještě více předražují. Pak tu máme různé meme akcie (GME, AMC), módní trendy (Tesla, obecně elektrifikace / ESG) apod. No a pak tu máme samozřejmě QE a skutečnost, že do trhů míří spousta peněz, vč. těch od retailu a kdekdo kupuje kdeco.
3) Nicméně i v tomto prostředí - kdy je trh obecně předražen a i podle mě je nebezpečné investovat do indexu jako je SP500 - existuje řada firem, které valuačně dávají smysl. Nazývejme to, že jsou podhodnocené. Ano, i jejich ceny třeba šly nahoru (bo jde nahoru skoro vše), ale ne v "mánii" ale adekvátně tomu, jak jim např. rostou tržby a zisky. Důvody, proč nejsou přepálené, můžou být různé - jde zrovna o segment, který je nenáviděn (ropa), je tam negativní sentiment (Čína), cokoli...
Takže podle mě skutečně nemůžeš dávat rovnítko mezi tvrzení "nekupujte ETF, trh je předražený" a "nekupujte akcie, trh je předražený". I když považuješ trh za předražený a neinvestoval bys do indexů / širokého trhu, tak pořád můžeš s relativně rozumným risk/reward investovat do (jednotlivých) akcií.
Věřím, že takto nějak to Glueless myslel a plně se s tím ztotožňuji