Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
volnicko
Pokročilý
Has thanked: 22 times
Been thanked: 6 times

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Příspěvek od volnicko » 18 kvě 2021 20:11

Nejvic z toho vytezilo ASML (litografie) a TSMC (cipy na zakazku). O nedostatku cipu se mluvi cca rok, za me tedy otazkou, jestli uz ta prilezitost neni vytezena dostatecne. Mne se zda, ze vyroba je v posledni dobe tezsi nez navrh cipu a vyroba je extremne financne narocna -> verim megacap firmam.

czhunter
Dlouhodobý investor
Been thanked: 31 times

Příspěvek od czhunter » 19 kvě 2021 22:20

Marek píše:
14 kvě 2021 10:54
czhunter píše:
13 kvě 2021 15:01
Marek píše:
25 dub 2021 02:04
Tak samozrejme se cyklicke akcie nekupuji, kdyz jsou popularni na €100, nybrz kdyz jsou neoblibene na €50 (ne, ze bych se toho na zacatku drzel, nyni uz ano). No FB mam samozrejme taky. Vlastne mam 4 z 5 Faangu. To je zcela evidentni superior byznys model, a postavit firmu bez dluhu na skoro $1T marketcap je punk, zastavit je muzou pouze skandaly a regulace. Byla to dlouho moje #2 pozice (i jsem ji nedavno posiloval na $270), ale BMW ji nedavno predrostlo :)
Tedy o mne opet vis malo a spekulujes, z mych TOP 10 pozic jsou jen 6 dividendove firmy, 2 plati zanedbatelne divi a 2 rustovky neplati vubec...
Ke tvemu srovnavani, BTI ma f/pe 8 a Rev $25B. BMW ma f/pe 7 a Rev 4x vyssi. To vse sice v ruznych odvetvich, ale s podobne negativnim sentimentem... Tabak bych ale ekonomicky vzato klidne bral, pro jeho vysi a stalost dividendy, ktera Nemcum proste chybi. Vlastne maji u mne body uz za to, ze nejsou v EU.

Ja Apple bral s p/e mezi 9 a 16. Nakupy jsem ukoncil nekde kolem $220 pred splitem (dnesnich $55). Klidne bych ted prikoupil pod $120, meli skvely vysledky a maji fantastickou rozvahu. Vsechny tyhle kolosy, AAPL, GOOGL, MSFT ci FB, maji skvely businessy a obri revenues a vlastne nejsou vubec drahe, na tom jedinem se my dva asi shodujeme.

Moje slavne Disney jsem hlavne nakupoval na $144, $106 a $101 kdyz byli hrozne nepopularni. Je to patrne ma nejprestrelenejsi nespekulativni akcie - jeste jsem ale napr. nezkoumal, nakolik je padly na hlavu letosni vystrel Nucoru o 88% - a dnes bych ji ani omylem nekupoval. To ale neznamena, ze ji budu automaticky prodavat, kdyz je to sotva rok a xmrti nerad se patlam s danemi. Ja na to proste nehodlam sahat jenom proto, ze nekde uletel sentiment, to bude casem jenom takova drobna vlnka na grafu.

Jinak ma navratnost od 1.1.21 je stale asi 21%. At se ti dari.
Výše revenue ti může být jako akcionáři celkem ukradená. Jediné čím dosáhneš v dlouhodobém horizontu zisku je růst zisku na akcii dané firmy (EPS) plus vyplacená dividenda. Cena akcie totiž již od vzniku burzy v USA kopíruje ziskovost firmy a kopíruje fundamenty. BMW zisk na akcii roste minimálně a dnes je níže než v roce 2013 a proto cena akcie je na stejno jako v roce 2013. Ze stejného důvodu je i Shell investice k prdu, protože EPS neroste dlouhodobě a dividendu platí polovinu času z dluhu. Zatímco BTI roste zisk na akcii rok za rokem, dekádu za dekádou a generuje masivní zisky. Také jak sám píšeš, revenue BMW je 4x vyšší, ale čistý zisk má vyšší BTI a recesi ani nepoznáš, zatímco automobilky padají do kolen každou recesi. Protože tabákové firmy mají nejmenší kapitálové náklady snad vůbec ze všech odvětví a masivní marže. Zatímco průměr S&P 500 je vydělaných 15 centů na dolar kapitálu. Třeba Altria vydělá 4 dolary na dolar kapitálu.

Z FAANG je levný jen Amazon a Facebook. Microsoft je masivně předražený. AAPL je také zralý na 30-40% sešup k férové ceně či mnoho let stagnující ceny akcie.

Jo naposled, kdy se Disney prodávalo za 40 PE z toho byla drobná vlnka na grafu a 10 let negativních výnosů pro akcionáře i přes růst firmy až 25% za rok. Na valuacích totiž záleží nejvíc ze všeho. I proto od $197 Disney shortuju.

No a nakonec superior byznys model opět nemá moc společného s tvým ziskem jako akcionářem, pokud přeplatíš. Walmart, superior byznys a největší zaměstnavatel v USA nevydělal svých akcionářům ani korunu 15 let. Protože přeplatili.

No a tvojí spekulaci do Coinbase ani snad nebudu komentovat. Jsou zavřený kasína, tak musíš přijít o prašule někde jinde co. S market cap větším něž vlastník NYSE, to je kauf.
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 20 kvě 2021 13:01

Tak určitě, BMW je mrtvé, zatímco Merck, který si mimo jiné ani nelízl v boji o vakcínu na covid, nebo BTI, s výhledem, že se tímhle tempem v západní společnosti do pár dekád nebude smět vůbec kouřit, znějí jako učiněné růstové bomby. O Walgreens, které jde dolů už více než 5 let, ani nemluvě. Ještě nám doporuč Wells Fargo a nachčiju si smíchy pod stůl. Pokud budeš mít za 10 let víc v shortu Disney, než já v longu od $100, sním před celým fórem pravítko. Walmart udělal za posledních 15 let x3. Jestli vidíš něco jiného: www.lexum.cz (hodit ti sem link na cvokaře mi prozatím přišlo žinantní) :D

Jack N.
Začátečník

Příspěvek od Jack N. » 23 kvě 2021 09:58

Když se střetne czhunter a Marek, je jistota, že o zábavu bude postaráno :-)
Rád si přečtu názory všech lidí na tomto fóru, no czhunter trochu vyčnívá svou dramatičností - nemyslím to nějak zle.

V květnu jsem pokračoval v nákupech v Jižní Americe, kde turbulentní doba přinesla nová minima u AKO.B, CEPU a ENIC. Akcie v Chile nepovažuji za výrazně rizikové (na rozdíl od Argentiny - CEPU) a vliv chystané úpravy ústavy na akciový trh je dle mého laického soudu přeceňován. Pro růstovou část ptf jsem opět přikoupil BABA, nízka valuace + vysoký růst pro mě převyšují geografická rizika.

A nakonec jsem se vydal do drsného Texasu, kde mi byl včera přiřazen jeden lot Vistry (VST) se strikem 17$. 1Q byla katastrofa (zimní bouře Uri), ovšem jednalo se o jednorázovou záležitost, ze které by se měli všichni poučit, neboť takové mohutné výpadky elektřiny + extrémně vysoké spotové ceny za palivo na volném trhu nemohou skoro nikomu vyhovovat (výjimkou jsou nenažraní právníci a některé produktovody jako KMI). Společnost je silně podhodnocená a vysoké nákupy insiderů indikují důvěru v obrat.
Dále bedlivě sleduji CNI, která slušné klesá kvůli plánované akvizici s KSU a obavě, že ji přeplatí. Při ceně 9x asi přiberu.

StanikKolarik
Investor

Příspěvek od StanikKolarik » 23 kvě 2021 10:23

Já se kvůli geodiverzifikaci dívám po jižní Americe docela často, takže díky za tipy. Ale trošku mne straší ten politický vývoj v Chile a dalších zemích. Že to tam rudne jak v trencle. Ale na nějaké znárodňování asi snad nedojde
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,

Jack N.
Začátečník

Příspěvek od Jack N. » 23 kvě 2021 18:11

Jasně, riziko v Jižní Americe není zrovna malé, proto jsou zdejší akcie tak levné :-)
Pro mě je to jenom doplněk ptf, takové drsnější koření.
Valnou většinu mám ve slušných zemích, USA+Kanada+Velká Británie = 85% ptf.
Podíl rizikovějších zemí mám takto:
Brazíle 3.9%
Čína 3.3%
Chile 2.5%
Argentina 2.2%
Celkem žádná divočina.

bulinak
Pokročilý

Příspěvek od bulinak » 24 kvě 2021 18:29

Přikoupil jsem HUYA
Stavím zoo.

VSbrok
Site Admin
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSbrok » 25 kvě 2021 23:05

V Utilitách je teď červeno ... takže jsem musel navýšit tento sektor, který mám dlouhodobě podvážen.
Navýšeno z 1,51% na 3,76% nákupní ceny ptf :idea:
Investuji na důchod a klidný spánek

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 26 kvě 2021 00:38

Vcera jsem nakoupil 100 Ks New Rezidential Investment (NRZ)

VSbrok
Site Admin
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSbrok » 26 kvě 2021 05:23

Taky bych potřeboval NRZ navýšit, ale jsem převáženej na Finančním sektoru :cry: , tak se držím seč můžu, abych přikupoval do jiných sektorů :oops:
Investuji na důchod a klidný spánek

Zamčeno