Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Diskuse o daních a zákonech

Moderátor: VSbrok

Odpovědět
emet
Začátečník
Příspěvky: 20
Registrován: 18 lis 2019 12:42

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od emet » 04 bře 2021 23:33

Existuje k tomu rozhodnu Nejvyssiho spravniho soudu. Pro transakce se maji pouzit jednotne kurzy pro roky odpovidajici roku transakce. Pro nakup v roce 2018 kurz pro rok 2018 atd... https://danovky.cz/cs/prekvapive-rozhod ... mi-osobami
| T | MONET | CEZ | SP5 | SPG | MO | BTI | CSCO | INTC | ABBV | PFE | TELEC | WBA | KOMB | VTR | LEG | JNJ | EUDV | RDS.B | MRK | BMY | IEMA | IWDA |

Michal
Začátečník
Příspěvky: 18
Registrován: 12 úno 2021 18:01

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od Michal » 08 bře 2021 17:17

Chtěl jsem se zeptat, kdo ze zdejších používáte jako brokera lynx a měli jste v minulém roce objem obchodů převyšující 100tis. a řešíte zdanění těchto obchodů. Používáte pro přehled od Lynxu Activity Statement a v tom záložku Trade a nebo Realized performance Sumary? Mělo by to být sice podobné, ale liší se to a to o dost. Tak jsem se chtěl zeptat jak toto řešíte? V záložce realizované obchody to vychází lépe ke zdanění, ale zatím se setkávám s názorem, že se používá spíš záložka Trade, i když nevím důvod. Nevýhoda u záložky Trade je, že nejsou započteny všechny poplatky za nákupy, pokud je u nějaké pozice větší nákup než prodej, což se sice dá dopočítat ručně, ale nevím jak bych to vysvětloval finančnímu úřadu. Pokud někdo řešíte podobnou situaci, tak budu rád za jakoukoliv radu.

minarjo
Pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: 07 led 2019 19:37
Been thanked: 19 times

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od minarjo » 09 bře 2021 10:05

Používám vlastní evidenci nákupů a prodejů (s jejich párováním) v Excelu, viz můj zdejší seriál Investor a daně, díl třetí. V podstatě je to téměř nutné. Obzvlášť u toho, kdo má cenné papíry u více obchodníků (více brokerů na akcie/ETF, nebo třeba k tomu ještě podílové fondy u některé banky či obchodníka), protože cenné papíry se vyhodnocují komplexně za všechny obchodníky, kde je investor má. Bez vlastní evidence je v podstatě nemožné (bez ohledu na počet obchodníků, u kterých cenné papíry máte, tedy problém je to i u jednoho) zejména dokázat odlišit obchody, které splňují časový test tři roky a nedaní se od těch ostatních, stejně tak je víc problematické vyhodnotit objemovou hranici 100 tisíc Kč. To první je prostě z výpisu Lynx transakcí nezjistitelné, zda daný prodej a k němu příslušný nákup splňuje tříletou hranici, a stejně je třeba si to párování udělat. Proto je lepší si ho dělat průběžně, třeba vždy hned po obchodu, nebo během roku třeba jednou týdně...a pak je to snadné. Ohledně FÚ žádné obavy, u danění prodejů CP se na FÚ nic od brokera k Přiznání nedokládá, jen se zkrátka ty součty vyčíslí v Příloze 2. Jen když by FÚ dělal daňovou kontrolu subjektu, mohl by si výpisy transakcí od brokera a/nebo vaši evidenci obchodů vyžádat. Ale k samotnému přiznání to fakt nepatří, tak jako tam nepatří celé účetnictví u živnostníků. Neboli: výpisy brokerů v tomto téměř nepomohou ani vám poplatníkům, ani je nepotřebuje FÚ (to jen pro tu kontrolu). Výpis brokera FÚ potřebuje jen u jiného typu daně než z prodeje cenných papírů, a sice u příjmů z kapitálového majetku, konkrétně zahraničních dividend, při uplatnění zápočtu zahraniční daně z dividend (doklad brokera je pak jako důkaz o sražené dani v zahraničí). Ale i tam stačí celoroční souhrn dividend a daní (u Lynx dokument zvaný Dividend report, přičemž sekce detailu jednotlivých výplat může zůstat zabalená) a ne detaily všech výplat dividend během roku.
A mimo toto vše (že obchody brokera nejsou v jeho výpisech přehledné, nejsou použitelné pro párování prodejů k nákupům a FÚ je nepotřebuje) vlastní evidence párování nákupů s prodeji pomáhá s daňovou optimalizací ke konci roku, kdy stačí použít pár filtrů nad těmi sloupci v Excelu a každý hned vidí, zda se mu pro snížení daně nevyplatí ještě něco před koncem roku prodat (něco ztrátového pokud prodeje byly výnosné a daň prozatím vychází kladná, nebo naopak něco ziskového při ztrátě, když to znamená nezvýšit si daň, jen zmenšit ztrátovost)...
Více tedy v třetím díle mé série: https://www.investicnigramotnost.cz/inv ... ch-papiru/
(příklad vzhledu evidence je pak v pátém díle v komplet příkladu přiznání).

Michal
Začátečník
Příspěvky: 18
Registrován: 12 úno 2021 18:01

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od Michal » 09 bře 2021 15:00

Ok,děkuji za info.

Superior
Začátečník
Příspěvky: 30
Registrován: 10 čer 2020 03:15

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od Superior » 10 bře 2021 06:15

Tak přátelé,já jsem z těch výpisů od LYNX (pro účely divi tax) už úplně blbej.
Dividend Report-Dividend Summary by Country mám total 191.62 a tax 28.72 (15%)
Dividend Report-Dividend Detail mám total 212.01 a tax -28.72 (jen 13.54%)
A nakonec Activity Statement (annual) total 212.01 a tax -31.79 (15%)
Vysledoval jsem že v tom asi dělaj bordel REITy O a WPC a jejich položky v dividendě:Long Term Capital Gain,Return of Capital, Unrecaptured 1250 Gain, Section 199A Dividends.
Což vůbec nevím co všechno je.
Vím že Minarjo doporučuje přikládat Dividend report osekanej do PDF ale já už jsem počítal s tou větší částkou z Activity Statement.Letos už to tak asi nechám.
Ale je fakt divný že ani já ve výsledku nevím kolik jsem za rok dostal divi na Lynx, čili která z těch hodnot je ta správná.

minarjo
Pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: 07 led 2019 19:37
Been thanked: 19 times

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od minarjo » 10 bře 2021 08:53

Ano, tvá domněnka je správná. Položky jako Long Term Capital Gain, Return of Capital, Unrecaptured 1250 Gain, Section 199A atd. vznikají na základě reklasifikace daní amerických REITs a BDCs na položky, z nichž některé (ty vyjmenované) nejsou v USA daněné, tedy vznikají tím nám známé daňové vratky v USA, vyplácené v hotovosti brokerem dle informací od daných společností typicky v lednu až březnu. Proto, když vezmu dokument Dividend report, tak ve spodní tabulce (country summary) jsou opravdu jen ORDINARY dividendy, tedy to v USA zdaněné (a jen to lze u nás použít pro zápočet zahraniční daně, jen zdaněné příjmy). K české daňové povinnosti (Příjmy z kapitálového majetku na hlavním formuláři Přiznání) je ale třeba pak PŘIČÍST ty v USA nezdaněné položky, ze kterých byla daň vrácena, tedy ty jmenované výše (v Dividend reportu jsou zvlášť nad rámec Ordinary dividend vyčíslené v sekci Revenue summary). Česká legislativa je v tomto nekompromisní: u nás se daní VŠE z kapitálových příjmů, výjimky jako tyto v USA u nás neplatí. Tedy česká daň je ze všeho (ORDINARY dividend ze spodní tabulky plus ty US nezdaněné složky v Revenue tabulce), ale zápočet zahraniční daně, tedy i tabulka Seznam, jen ze zdaněných příjmů (těch v country summary).

Proto já v Dividend reportu nechávám pro FÚ otevřené jen sekce záhlaví (kvůli mému jménu), předposlední tabulku Revenue Summary (právě i kvůli těm v USA nezdaněným příjmům, které musím k těm zdaněným z poslední tabulky pro účely vyčíslení Příjmů z kapitálového majetku přičíst) a poslední tabulku Country Summary (kvůli zápočtu zahraniční daně-tam jsou jak zdaněné příjmy, tak daně, tedy to co je třeba pro tabulku SEZNAM a listy přílohy 3). Sekci informující o každé jednotlivé dividendě (Dividend detail) nechávám skrytou, takto jak to píšu to je přehledné PDF na 1-2 strany. Dokument Dividend report se navíc během února až března může postupně měnit tak, jak ty daňové vratky chodí, proto je někdy lepší s jeho stažením počkat až cca na půlku března, kdy už bývají ty vratky vyřízené všechny. Tuto komplikaci tedy mají jen ti, co mají v ptf. nějakou společnost, která reklasifikaci daní na základě US legislativy vždy v prvním kvartálu dělá (jak už bylo zmíněno, typicky REITy či BDC společnosti).

Superior
Začátečník
Příspěvky: 30
Registrován: 10 čer 2020 03:15

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od Superior » 10 bře 2021 19:46

Děkuji Minarjo. Tak já to tedy přepočítám tak jak píšeš. Škoda že jsem si ani nevšiml že by mě nějaká vratka chodila letos ale když se dívám do Activity Statement - Deposits & Withdrawals tak tam mám 2021-01-29 Adjustment: Cash Receipt/Disbursement/Transfer..... a 2021-03-02 Internal Transfer In From Account .... všechno pár dolarů. Tak to snad bude ono. Vzhledem k migraci na nový účet počítám že se to letos možná přeposílá ještě přes "starý".
Tak budu věřit že to sedí a nikde mě něokradou :D

Docela by mě zajímalo jak to řeší ti, co tyhle vratky mají na Degiru? Degiro to počítá do toho jejich ročního reportu? Tzn. že pak tam máte celovou daň v USA menší než 15%? Já na Degiru mám jen jeden jinej REIT (SKT) a tam nevím jestli jsou nějaké vratky.
Jinak v té problematice všech možných vratek (Long Term Capital Gain,Return of Capital, Unrecaptured 1250 Gain, Section 199A Dividends) se opravdu nevyznám a teď to nechci nějak hlouběji studovat ale napadá mě že by to mohl být ten pravý důvod proč nedávno Degiro zamezilo nákup těchto REITs (O,WPC...). Protože s tím má Degiro nějaké další "náklady". Co myslíš?
Mě jde ale jen o to abych to udělal daňově správně v DP.

Offtopic:
Ještě jsem ti Minarjo chtěl pro zajímavost napsat ohledně dividend od Thaiwanských společností (tuším že jsme se spolu o tom dříve bavili). Tak jsem objevil, že ČR sice nemá s TW smlouvu o zamezení protože z politických důvodů ČR nepovažuje TW za samostaný stát, nicméně ČR se dohodla s TW že každá strana schválí na zamezení zvláštní zákon.
Viz.https://www.dreport.cz/blog/novy-navrh- ... haj-wanem/
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2020-45

minarjo
Pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: 07 led 2019 19:37
Been thanked: 19 times

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od minarjo » 11 bře 2021 14:19

Ne, to "Adjustment: Cash..." souvisí s migrací z IB UK pod IB IE a tím se změnou klientského čísla profilu Uxxxx. Tato operace znamená jen přesun hotovosti ze starého profilu (co byl pod IB UK) na nový pod IB IE, a to vždy den poté, co se na starém účtu nějaká hotovost objevila (typicky tedy po výplatě dividendy, jejíž exdivi date byl ještě před migrací, tedy výplata ještě na původní profil v UK, ale datum výplaty až po migraci, tato operace tedy přesunula peníze obdržené z dividend na nový účet.
Ty vratky daní najdeš Activity statement reportech v sekci Witholding Tax, s datumem typicky jako původní transakce, ale vracením části daně - tedy uvidíš tam plus původní daň mínus nová nižší daň po reklasifikaci, rozdíl je vratka. To bys v celoročním statementu u Witholding Tax tedy jistě našel.
A ne, toto není důvod omezení u Degiro, to by museli zakázat stovky titulů (jen skupina REIT jich má hodně) a ne jen těch pár jednotlivých. Jinak u Degiro je běžné, že vratky nevyplatí tak brzy jako Lynx (leden až březen), ale třeba až na podzim jako vloni :).

Superior
Začátečník
Příspěvky: 30
Registrován: 10 čer 2020 03:15

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od Superior » 11 bře 2021 14:44

Ano, je to přesně jak píšeš. Koukám na ty vratky do Witholding tax a poté mě přesně ten rozdíl daní (zvlášť) poslali asi jestě ze starého účtu jako položku Adjustment: Cash...
Děkuji. Je neuvěřitelné jakej máš přehled a dělíš se s námi o své pracně získané info

bulinak
Pokročilý
Příspěvky: 306
Registrován: 08 zář 2019 22:56

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od bulinak » 18 bře 2021 17:58

minarjo:
Jak je to s ostatními příjmy do 30.000,-? To se bere pouze pro osoby bez příjmů např. z dividend a nájmů? Když si například přivydělám z dotazníků, cashbacky z kreditky, bonusy (příspěvky) z pojišťovny zahrnuje se to do těchto 30.000,-?
Řešíte (daníte) to někdo?

Z článku o daních:
Osoby s příležitostnými příjmy
Daňové přiznání nemusí podávat osoby s příležitostnými příjmy, ale i z příležitostného pronájmu movitých věcí, včetně příjmů ze zemědělské výroby, jejichž úhrn nepřesáhne za rok 2020 hranici 30 000 Kč bez odpočtu výdajů. Musí ale jít o příležitostné výdělečné činnosti, tj. nesmí se opakovat či probíhat systematicky, to už by totiž spadaly pod definici podnikání. Pokud takový příjem hranici překročí třeba jen o jednu korunu, musíte podat přiznání a zdanit celý příjem.
Stavím zoo.

Odpovědět