Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Diskuse o daních a zákonech

Moderátor: VSbrok

Odpovědět
RomanS
Začátečník

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od RomanS » 21 úno 2021 09:36

Super, ďakujem za odpoveď.

bigusdykus
Začátečník

Příspěvek od bigusdykus » 21 úno 2021 16:15

Pavel píše:
20 úno 2021 20:27
No a ty neznáš výši tét dividendy, že bys to zpětně dopočetl? Já bych vyšel z toho.
Právě že ne. Nemůžu u IB najít výpis, ve které bych viděl hodnotu připsaných akcií.
ČEZ, Moneta
AAPL, ABNB, AT&T, 3M, GSK, INTC, KHC, WBA, JNJ, MCD, CSCO, ENB, MPW
BASF, Allianz, Lufthansa, RDS-B, BMW, Santander, BHP/BIL
Spekulace: ABNB, CRSR

Pavel
Dlouhodobý investor
Been thanked: 1 time

Příspěvek od Pavel » 21 úno 2021 20:17

bigusdykus píše:
21 úno 2021 16:15
Pavel píše:
20 úno 2021 20:27
No a ty neznáš výši tét dividendy, že bys to zpětně dopočetl? Já bych vyšel z toho.
Právě že ne. Nemůžu u IB najít výpis, ve které bych viděl hodnotu připsaných akcií.
Asi si nerozumíme, zkusím to popsat jinak - snadno přeci zjistíš, kdy byl rozhodný den pro dividendu a předpokládám, že víš (nebo snad ani to ne?), kolik jsi v té době měl akcií. Tím zjistíš celkovou výši hrubé dividendy (před případným daněním). A snad víš, kolik akcií ti připsali, kolik byl poplatek za připsání (byl-li) a kolik zbytkové cashe (kterou asi zdanili) ti připsali na účet.

Navíc, na webu firmy by měl být zveřejněn kurz (který si ale takto můžeš zpětně dopočíst - může ti proto sloužit pro kontrolu), za který ti nové akcie připisují.

bigusdykus
Začátečník

Příspěvek od bigusdykus » 21 úno 2021 23:06

1/ Vím kolik mi připsali akcií? Ano
2/ Vím kdy mi připsali akcie? Ano.
3/ Znám oficiální hodnotu připsaných akcií? Nejsem si jistý. Zhruba ano.
4/ Znám poplatek? Ne
5/ Znám cash zbytek? Ne

Ptám se na výpis z IB, který mi toto ukáže. Ne, abych po tom pátral z různých zdrojů, to bych před FÚ těžko obhájil.
Můžu se to sice zhruba pokusit vydedukovat s průběžných výpisů za pomoci kurzu akcie a kurzu EUR/CZK v ten den, ale nebude to mít formu pod kterou bych se podepsat.
ČEZ, Moneta
AAPL, ABNB, AT&T, 3M, GSK, INTC, KHC, WBA, JNJ, MCD, CSCO, ENB, MPW
BASF, Allianz, Lufthansa, RDS-B, BMW, Santander, BHP/BIL
Spekulace: ABNB, CRSR

Pavel
Dlouhodobý investor

Příspěvek od Pavel » 22 úno 2021 21:59

Aha, tak tobě nejde o rekonstrukci, ale o věrohodný výpis pro FÚ. Tak to nedokážu pomoct, nikdy jsem se s tím v praxi u svého brokera nesetkal.

Pavel
Dlouhodobý investor

Příspěvek od Pavel » 22 úno 2021 22:05

bigusdykus píše:
21 úno 2021 23:06
1/ Vím kolik mi připsali akcií? Ano
2/ Vím kdy mi připsali akcie? Ano.
3/ Znám oficiální hodnotu připsaných akcií? Nejsem si jistý. Zhruba ano.
4/ Znám poplatek? Ne
5/ Znám cash zbytek? Ne

Ptám se na výpis z IB, který mi toto ukáže. Ne, abych po tom pátral z různých zdrojů, to bych před FÚ těžko obhájil.
Můžu se to sice zhruba pokusit vydedukovat s průběžných výpisů za pomoci kurzu akcie a kurzu EUR/CZK v ten den, ale nebude to mít formu pod kterou bych se podepsat.
Přeci víš, kolik jsi měl akcií v rozhodný den a kolik vypláceli dividendu. Součinem dostaneš brutto dividendu.

Poplatek můžeš zkusit zjistit telefonicky u Lynxu, pro první pokus výpočtu předpokládej nulu.

Nevím jak hodně transakcí děláš, ale dohledat připsaný zbytek cashe, když znáš datum, nemůže být problém. Musí to být v rozpětí několika málo dnů.

Oficiální honotu připsaných akcií musí být možné zjistit z webových stránek, případně dotazem u firmy (Investor Relations).

dark88
Začátečník

Příspěvek od dark88 » 23 úno 2021 11:01

Zdravím, chci se zeptat jestli někdo z vás nemá zkušenosti s uplatněním úroků, které jsem zaplatil za vedení maržového účtu v minulém roce. Je možné si tuto částku odečíst například od zisku z prodeje akcií, když jsem překročil limit 100k ?
Bohužel se mi tato informace nepodařila nikde zjistit, tak to zkouším tady. :)
Díky, Z.
BRK.B, AAPL, WFC, JPM, ADBE, FB, MO, PM, NRZ, DIS, SBUX, SHW, PEP, MA, MFST, UHN, VRTX, JNJ, BMY, CVS, OHI, WELL, STOR, O, MONETA, CEZ.
Krypto: BTC, ETH

minarjo
Pokročilý
Been thanked: 19 times

Příspěvek od minarjo » 23 úno 2021 14:17

Spárování maržových úroků přímo s konkrétními prodeji akcií moc dobře není možné, protože úrok se týká celého ptf, ne jen vybraných titulů co byly prodány. Leckdo to možná jako výdaj u prodejů uplatňuje, osobně bych to ale nedělal. Ono ne hned (v rámci přiznání se ty prodeje výpisem brokera ani dokládat nemusí), ale při případné pozdější daňové kontrole, když už by detailní výpisy chtěli, na FÚ doložit, že tato celá částka úroků souvisí výhradně s danými prodeji a ne jinými neprodanými složkami portfolia, by mohlo být těžké, skoro až nemožné.

bulinak
Pokročilý

Příspěvek od bulinak » 23 úno 2021 14:50

A jak je to minarjo s tím emisním ážiem (u O2), daníš 15%?
Stavím zoo.

minarjo
Pokročilý
Been thanked: 19 times

Příspěvek od minarjo » 23 úno 2021 18:52

Nic takového nemám, když bych měl tak bych pro jistotu danil, beztak nejde o velkou částku, pokud tedy někdo nemá akcií O2 ČR za statisíce či miliony a tedy i dividenda/ážio je v desítkách tisíc.

Odpovědět