Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Diskuse o daních a zákonech

Moderátor: VSbrok

Odpovědět
minarjo
Pokročilý
Příspěvky: 301
Registrován: 07 led 2019 19:37
Been thanked: 19 times

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od minarjo » 16 úno 2021 00:49

Když už bys FPT Degiro chtěl uvést (jako podílový fond, což je stejně jako akcie cenný papír), tak ideální popis do přílohy 2 je Prodej cenných papírů. Protože daní se právě ten prodej, ne "obchodování". Pak klasicky příjmy (prodejní cena) a výdaje (nákupní a poplatky), pokud nad 100k tak do přiznání ok, je to stejná kategorie, takže podílové fondy a akcie prodeje klidně.
Sám prodeje CP daním (pokud jsou nad 100k za rok, jinak by v přiznání ani nebyly), ale FPT Degiro tam fakt nezahrnuji.K tomu fpt Degiro přistupuji totiž jinou logikou: z mého pohledu je to podílový fond pro obchody BROKERA, nikoliv mě samotného, já do toho fondu sám nic nedávám, nákupy ani prodeje z/do něj dělá sám Degiro pro svou potřebu proto, že nemůže držet hotovost (nemá bankovní licenci)-to se ostatně má brzy změnit díky partnerství s německou bankou Flatex, pak bude od tohoto problému pokoj zcela, FPT by tím měly zmizet a cash bude moci být pevnou součástí portfolia Degiro tak jako třeba u Fio či Lynx (snad už letos). Já tedy nepovažuji obchody fpt brokera Degiro za mé vlastní obchody a proto je do prodejů cenných papírů nedávám (už minimálně 5 let co u Degiro zahraniční dividendy také řeším, mám ještě Lynx). A jako přílohu od brokera Degiro nedávám na FÚ celý ten jejich PDF Roční výkaz, ale jen tu tabulku Přehled dividend v Kč (tisk jen té tabulky do PDF) - jen to je třeba doložit kvůli zahraničním daním, vše ostatní se dokládat nemusí (třeba ta historie prodejů pro zdanění prodejů CP), to jen na případnou výzvu FÚ, když by chtěl dělat daňovou kontrolu i třeba těch prodejů CP (a to fakt není časté). Když pro FÚ tedy do PDF vytisknu z Ročního výkazu jen tu divi tabulku (se záhlavím kde jsem já i broker pro jasnou identifikaci), je to pro FÚ i přehlednější a žádný fpt ve kterém broker dělá ty operace je tam nedráždí :) (ale dřív jsem dával Roční výkaz celý a také to neřešili). Fakt dávat celé reporty brokerů na FÚ je nesmysl a pro ně nepřehlednost: oni jen potřebují pro zápočet zahraniční daně ten souhrn dividend dle zemí a hlavně daní z daných zemí (ty daně z daných zemí se tou tabulkou doloží), nic jiného FÚ od brokera nepotřebuje. U Degiro tedy jen jedna tabulka v Ročním výkazu, a třeba u Lynx jen jedna tabulka z Dividend report dokumentu (z Reports - Tax sekce).

Martin.013
Začátečník
Příspěvky: 11
Registrován: 07 dub 2020 22:40

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od Martin.013 » 16 úno 2021 09:12

Prosím také o jednu radu od zkušenějších. Mám Lynx a prohlédl jsem si svůj tax report za loňský rok a objevil jsem tam dividendu od SPG s ex date 23.12.2020 a pay date 22.1.2021. Myslel jsem si, že pro účely daně je důležité pay date, tedy datum kdy tu dividendu skutečně dostanu, pokud by to tak ale bylo, tak by v tomto reportu být neměla, ale nepředpokládám že by ten report byl chybný, takže by mě spíše zajímalo proč to tak je, pokud by někdo věděl nebo to má také?

Uživatelský avatar
VSbrok
Site Admin
Příspěvky: 1890
Registrován: 03 led 2019 23:09
Bydliště: 100 věží
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od VSbrok » 16 úno 2021 10:54

Ano mám to tam taky a je to ŠPATNĚ!

Bohužel po telefonátu s Lynx jsem zjistil, že to NELZE odstranit :(
Takže to bude dělat přes Activity report 1.1.2020 - 31.12.2020.
Protože vysvětlovat FU, proč mám jiné číslo na fotce z Lynx Accountu a číslem co dávám do DAP, fakt nechci.
Lynx: ABBV, ABR, AQN, ARCC, BGS, BXSL, CGBD, CSWC, CSCO, ENB, GAIN, GLAD, GOLD, INTC, LAZ, MAIN, MDT, MFC, MO, MPC, MPW, NGG, NRG, O, OCSL, OHI, ORI, ONL, PEP, PFE, RITM, RTX, SLRC, SPG, SWKS, T, TROW, UL, VET, VICI, VST, VTRS, WBD, WMB, WU
Fio: COLT, ČEZ, Kofola, Moneta, LMT, PMČR
Hraju si a nezlobím: MAC, SOFI
Crypto [na osahání co to vůbec je]: BTC, ETH
Investuji na důchod a klidný spánek
:idea: registrujte se na Trading 212 a dostaňte akcii do 100 EUR zdarma
:idea: registrujte se na Degiro a získejte 50 € v hotovosti

Superior
Začátečník
Příspěvky: 30
Registrován: 10 čer 2020 03:15

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od Superior » 16 úno 2021 15:40

minarjo píše:
16 úno 2021 00:49
Když už bys FPT Degiro chtěl uvést...
Děkuji za tvůj čas Minarjo. Také mám Degiro i LYNX. V budoucnu bych se chtěl postupně přesunout jen k LYNX/IB protože čím dál více ho považuji za serióznějšího brookera. Nedávno např. bez jakékoli informace zmizely na Degiru některé REITs z SP500.
Ale k věci.
V roce 2020 jsem prodal akcie dohromady za cca 70K kč se ziskem jen asi 500kč
FPT mám prodeje za cca 320K kč, ztráta asi 100kč
Co bych podle tebe měl teda udělat?
1) Přiznat jen dividendy a zdanit ty nezdaněné nebo
2) přiznat i ty FPT a danit těch 500kč zisku?

Jinak k tomu výpisu od LYNX. Vy posíláte ten Dividend report který je zveřejněn 15.2 a je v CSV formátu?
To je dost nepřehledná tabulka podle mě a když si jí srovnávám s Activity Statement tak tam mám asi o 30$ méně na přijatých divi. Není lepší vystřihnout ty dvě tabulky (Dividends a Withholding Tax) z Activity Statement?

Meloun
Začátečník
Příspěvky: 9
Registrován: 21 črc 2019 16:15
Been thanked: 1 time

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od Meloun » 16 úno 2021 16:42

Chyba je nejen v SPG, porovnal jsem Activity report a Tax Dividend report:
V Activity report mam u IRM strženou daň -3.62 a v Tax Dividend report -1.56
V Activity report mam u NRZ strženou daň -2.54 a v Tax Dividend report -1.98

minarjo
Pokročilý
Příspěvky: 301
Registrován: 07 led 2019 19:37
Been thanked: 19 times

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od minarjo » 17 úno 2021 00:35

@meloun: to je efekt daňových vratek, u NRZ (stejně jako většiny dalších REITs) je část US daně vždy v lednu až únoru z USA investorovi vrácena. Nedaněné složky nazvané např. Return of capital, Long-term capital gain atd., jsou v Dividend reportu vidět v té předposlední tabulce v souhrnu, v části pod Ordinary dividends (US a non US) - jsou to položky v USA nedaněné (kde daň byla nejprve zaplacena a pak v prvních měsících roku v částečné výši vrácena), u nás v ČR ale daněné jako příjmy z kapitálového majetku stejně jako běžné dividendy (Ordinary dividends).

@VSbrok:
Ale proč tak složitě skrz Act. Statementy (i pro FÚ méně přehledné), proč prostě z dokumentu Dividend report nedoložit na FÚ JEN A POUZE ty souhrnné tabulky, v reportu ty dvě poslední, a ostatní sekce kde jsou detaily dividend nechat zavřené? (Tedy v tom HTML je sbalit a udělat export neboli tisk té webstránky, kde nebudou ty pro FÚ nepodstatné detaily jednotlivých výplat dividend vidět, do PDF). Pak je to jednoduché jak pro FÚ (jasně patrná SOUHRNNÁ tabulka spodní a předposlední plus záhlaví se jménem, celek je pak jen na 1 stranu, žádné dividendy za každou výplatu zvlášť) a nehrozí to co avizuješ, že by v něčem vadila divi s payment až po novém roce: a co má být, když doložíš souhrn divi report jak uvádím, tak FÚ nebude (a nepotřebuje) vědět, jaké dividendy tam jsou do toho počítány. Tak to dělám už několik let já a v pořádku, FÚ fakt NECHCE sáhodlouhé výpisy, kde každá dividenda a daň bude na extra řádku! Je zajímá právě ten souhrn na konci dividend reportu nejen kvůli jednoduchosti, ale hlavně rozdělení dle zemí (což Dividend a With. Tax sekce v Activity statement reportu nemají, to dělení a součty dle zemí, a navíc jsou zbytečně dlouhé).

@Superior:
Pokud jak píšeš jsi měl souhrn vlastních prodejů akcií za 70k, tak splňuješ objemový test do 100k za rok a prodeje CP do přiznání nedáváš. Můj pohled na Degiro FPT jsem už uvedl, z mého pohledu to není moje obchodování (protože ho nezadávám a nemohu ovlivnit, dělá to broker kvůli sobě, ne kvůli mě, a nevytváří to zisk, když výnosy eura jsou poslední roky záporné), to bych si s klidem na FÚ obhájil, nemohou mě nutit kalkulovat nějaké obchody brokera s FPT, když jsem žádný z nich sám neudělal.
Uvedu ještě další důvody, proč NENÍ technicky ani morálně možné obchody Degiro s fondy FPT byť jen uvažovat nějak zapojit do svého Přiznání: jednak tedy obchody nedělám já, ale sám broker aby splnil své legislativní nařízení, že nemůže bez bankovní licence držet hotovost klientů víc jak den, jednak je to obdoba toho, když třeba podílový fond nakupuje instrumenty do fondu (akcie, dluhopisy..). Tyto obchody co dělá ten fond také neřeším JÁ jakožto držitel podílových listů daného fondu, protože já je neudělal. Já řeším jen případné prodeje podílů toho fondu, které sám udělám (opět prodejní a nákupní cena podílů mě zajímá, jako u akcií, limit 100 tisíc za rok je pro akcie a podílové fondy dohromady, pokud má investor obojí). Určitě neřeším to, co tam mezitím fond sám do majetku daného fondu nakupoval, když si vytvářel svou strukturu. Totéž Degiro a jeho opičárny s FPT, to je jen matoucí a vůbec vlastně nechápu, proč to do toho daňového Ročního výkazu vůbec Degiro dává, FPT tam dle mého jen investory plete něčím, co oni nezadali k obchodu. Proto z Ročního výkazu Degiro dělám PDF tiskový export jen té části té jedné příslušné stránky, kde je Přehled dividend v CZK (tabulka dle zemí, i se záhlavím dané strany, aby tam FÚ měl identifikační údaje brokera i mě). Zbytek Ročního výkazu FÚ nezajímá (doložit je třeba sražené zahraniční daně, a ne další věci co výkaz obsahuje) a jen by mátl a znepřehlednil to (tak jako u Lynx, jak píšu výše).

Martin.013
Začátečník
Příspěvky: 11
Registrován: 07 dub 2020 22:40

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od Martin.013 » 17 úno 2021 08:20

@VSbrok:
Díky za info, ani mi nenapadlo že to udělají špatně, hledal jsem chybu u sebe :) Zároveň i díky za tip s tím Activity reportem, ale v něm chybí kapitálové vratky takže ta odvedená daň je v něm vyšší (pokud se dívám správně), což FÚ sice z toho nepozná, ale korektní to asi úplně není, to řešit nebudeš?

@minarjo
Problém je, že celková výše dividendy v těch souhrnných tabulkách Dividend reportu je vyšší o tu dividendu SPG z roku 2021, která tam letos nepatří, takže by se zdanila navíc a v příštím roce (pokud tam bude správně znovu) se to zdaní ještě jednou, což je trochu škoda. Na druhou stranu je to možná nejjednodušší řešení.

Thor
Začátečník
Příspěvky: 5
Registrován: 12 led 2021 13:47
Has thanked: 4 times

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od Thor » 17 úno 2021 09:40

Mel bych jeste jeden dotaz k menove koverzi ve vykazu dividend. Degiro - vykaz dle jednotneho kurzu, Portu - dle denniho kurzu. Nemam problem to prepocitat at je to dle jedne metodiky, ale jak pak s prilohou od brokeru? Udaje v priloze od brokera se budou listit od udaje v DP, ktere prepoctu (pravdepodobne prepoctu degiro dle denniho kurzu CNB). Nemuze to FU nejak rozporovat? A nebo to nemam resit a pouzit castky prijatych dividend presne dle vykazu brokera? Diky

minarjo
Pokročilý
Příspěvky: 301
Registrován: 07 led 2019 19:37
Been thanked: 19 times

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od minarjo » 17 úno 2021 10:16

@Martin:
Také si dělám kontrolu toho, kolik mi bylo reálně na dividendách zaplaceno a na daních v zahraničí strženo během roku (z mé Excel evidence) a kolik je v dividend reportu (souhrnné tabulce dividend a daní dle států), a to jak u Lynx, tak u Degiro. A nikdy, opakuji nikdy (žádný rok) se mi to ještě navlas neshodovalo (o relativně málo, do 5% ročního objemu), a to výhradně u USA (jiné státy ok, tam ty maškary s vracením daní nejsou): zejména tedy je odlišnost vždy kvůli rekapitalizaci daní některých titulů, tedy tomu co říkáme lidově vratky, ale i kvůli tomu co píšete výše, tedy že v USA je někdy exdivi v prosinci a výplata v lednu a v reportu je to do prosince (s datumy vratek také některé nesedí, viz dále). Ale to nevadí, jde o "drobné" a další rok to nemusí být znova. Vratky systém IB také občas datuje špatně: typicky ty z dubna až prosince jsou ok (vratka má datum loňské), ale ty z prvního kvartálu mají často datum letošní, ze dne vrácení (myslím v Activity statement v sekci Witholding Tax). Tedy NEMÁ, fakt nemá cenu spekulovat, jaké datum systém IB transakci vnitřně přiřadí, modifikovat už ho nebude. Proto je zbytečné a více pracné dělat detailní celoroční reporty, já používám a vždy používat budu souhrnný Dividend report brokera, tu souhrnnou tabulku, protože to i FÚ vidí nejraději. Je to snažší kontrola, a hlavně to rozdělení dle států přímo BROKEREM, ne mnou jako zákazníkem (kde bych mohl třeba chybovat či dokonce blafovat), což je to hlavní pro zápočet zahraniční daně, aby státy a jejich souhrny byly správně tak, jak je uvádí broker coby zprostředkovatel platby těch dividend a stržených daní. Tedy: výkaz brokera logicky musí stačit a jak by ho mohl FÚ rozporovat? Vždyť doložím jen ten souhrnný roční výkaz - detaily dílčích výplat pak FÚ nezná (s nepotřebuje u fyzických osob takovou komplexní bilanci znát), a je nesmysl je tedy přikládat!
Ostatně existence souhrnných ročních reportů rozdělených dle zemí je jeden z hlavních důvodů, proč mám akcie se zahraniční dividendou už jen v Lynx a Degiro (oba tento souhrnný report dle zemí pro FÚ umí) a ne i brokera Fio jako dřív když jsem začínal (ten umí jen detailní kvartální celkové výpisy a vše bych z toho já i FÚ musel počítat jednotlivě, žádné součty daní dle států tam nejsou, proto Fio mám už jen na CZ akcie, kde to srazí emitent a do přiznání už dividendy skrz Fio u mě tím pádem už nepatří).

@Thor:
Zbytečně tu metodiku co použil broker pro přepočet do CZK řešíš. Jako fyzická osoba nepodnikající bez povinnosti vést účetnictví nemusíš vést ani vlastní komplexní přehled dividend a měn. Vždy využij toho co reportuje souhrnně broker, je to nejvíc přehledné a navíc snadné. Tedy pokud souhrnný report brokera je už v CZK, tak to neřeš jakým kurzem to broker počítal. Shodovat se částky v Přiznání s tím co máš na potvrzeních brokerů samosebou musí, nemáš důvod měnit metodiku a Kč tím měnit, pokud přepočet do jedné měny už udělal sám broker a tak to na jeho souhrnu je.
Tvůj povinností je použít ten Jednotný kurz (jako FO bez účetnictví) jen tam, kde na potvrzení (zde tedy potvrzení brokera) je JINÁ měna než CZK. Pak samosebou musíš přepočítat ty cizí měny, ale pokud broker uvádí přehled už v Kč, je to v pohodě a žádné přepočty.

Nebo napíšu ti ještě jinak jednodušeji: ty musíš vše mít v Kč, abys to mohl vůbec dát do Přiznání. Pokud souhrn od Degiro i Portu už je v Kč, máš tím hotovo, brokeři tě oprostili od toho, abys konverzi musel dělat ty (a neřeš metodiku brokera). Jen když by byl souhrn brokera v jiné měně než CZK či byl i ve více měnách (třeba reálně vyplacených před konverzí), musíš Jednotným kurzem. Snad jasné.

bulinak
Pokročilý
Příspěvky: 306
Registrován: 08 zář 2019 22:56

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od bulinak » 17 úno 2021 11:17

minarjo píše:
17 úno 2021 10:16

Nebo napíšu ti ještě jinak jednodušeji: ty musíš vše mít v Kč, abys to mohl vůbec dát do Přiznání. Pokud souhrn od Degiro i Portu už je v Kč, máš tím hotovo, brokeři tě oprostili od toho, abys konverzi musel dělat ty (a neřeš metodiku brokera). Jen když by byl souhrn brokera v jiné měně než CZK či byl i ve více měnách (třeba reálně vyplacených před konverzí), musíš Jednotným kurzem. Snad jasné.
Právě Portu to má v denních kurzech, tak jsem to minule přepočítával na jednotný kurz. To byla dle tebe zbytečnost a nemusím se tím zabývat, když to dostanu v Kč? Chtěl jsem dodržet tu stejnou metodiku...
Ještě dotaz: děláš převody měn např. z CZK->EUR->USD? Typicky si takto převádím v Revolutu, abych to mohl poslat na Tastyworks (vybírám EUR z Mintosu a Bondsteru). Mám řešit potenciální zisk daný převodem měny?
A co když jsem takový postup provedl u BTC (CZK->EUR->BTC->USD, samozřejmě obtížně dohledatelné a spárovatelné).
Stavím zoo.

Odpovědět