Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit?

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Uživatelský avatar
VSbrok
Site Admin
Příspěvky: 1838
Registrován: 03 led 2019 23:09
Bydliště: 100 věží
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit?

Příspěvek od VSbrok » 20 čer 2019 21:27

Ty jsi holt specialita, pro Tebe bychom tu měli zavést Tvoji vlastní sekci :lol: :lol: :lol:
Investuji na důchod a klidný spánek

Uživatelský avatar
Pavel
Dlouhodobý investor
Příspěvky: 767
Registrován: 09 led 2019 14:02
Been thanked: 1 time

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit?

Příspěvek od Pavel » 20 čer 2019 21:43

VSbrok píše:
20 čer 2019 21:27
Ty jsi holt specialita, pro Tebe bychom tu měli zavést Tvoji vlastní sekci :lol: :lol: :lol:
Ano, sekce s názvem "Nenapravitelný spekulant"

Uživatelský avatar
Marek
Investor
Příspěvky: 491
Registrován: 20 čer 2019 11:34

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit?

Příspěvek od Marek » 20 čer 2019 21:58

Ahoj, jmenuji se Marek (muj historicky prvni prispevek) a jsem akcioholik. Je mi lehce pres 30 a momentalne drzim lehce spekulativni kolac 12ti titulu:

pfa.png
pfa.png (22.24 KiB) Zobrazeno 3487 x

Rad bych na tomto foru nasel 13ty :) . Budouci trinacty titul by mi mel v idealnim pripade neco rikat, nejlepe mit 4 divident dates rocne (tedy NYSE/NASDAQ), nebot bych tuze nelibe nesl opet neco nakoupit na topu a pak 9 mesicu cekat na divi. Mel by mit DYI nad 3% cisteho a uplne idealne bych mel byt zakaznikem dotycne firmy. Titul by nemel byt primym rivalem zadneho ze stavajicich koni v me staji, naopak je zadouci jim pridat zcela nove odvetvi. Cigara, huleni a alkec svymi penezi nepodporuji.

Osobne mam rad zdrave firmy s velmi vysokym marketcapem, ktere ve svem oboru plati za matadory, s cool image, mirene na vyssi mainstream nebo high end consumers (jako Apple, Daimler) pri nizkym oceneni (BMW), vysoke divi (BMW, Daimler, Shell), jejichz jsem loajalnim zakaznikem (Apple, Shell, Lufthansa, Nvidia, FAANG). Pokud si zde neumim danou firmu predstavit za 50, 100 let, nenakupuji.

Nekupuji ani "pekne" firmy nevydelecne ci s p/e nad 15, vysokym dluhem a nove ani bezdividendove firmy. Pokud takovou firmu uvidite v mem portfoliu, tak je budto reminescenci z doby meho nejvetsiho rookie strelectvi (2016-18), nebo se cisla od doby nakupu negativne zmenila. Tyto pozice v mem pf ovsem nadale zustavaji, nebot vse podrizuji svemu prvnimu pravidlu, ktere zni:

Moje oblibena doba investice je naveky.

Standardni cil zajistit se na duchod jsem si pro sebe vyhodnotil jako prilis maly. Mym jasnym cilem je vytvorit pasivni prijem z divi, ktery pokryje a presahne moji prumernou mesicni utratu mnohem drive, nez v duchodu neudrzim myslenku a moc! Jasne, kazdy by nejspis rad zalozil novy financnicky klan, ale nehodlam kvuli tomu zit jak opat. Nyni tedy nabaluji snowball jak rychle to jen jde, dokud jsem produktivni a mam elan. Pocitam s tim, ze casem uz se mne az tak chtit nebude, ale to nevadi, moje penize to jednou prevezmou za mne.

Muj minimalni hruby odhad a pozadavek na hodnotu pf v den odchodu do duchodu (tedy v mem pripade desitky let) je 100.000.000 CZK. Pro tento cil jsem ochoten bezpecne investovat desitky tisic korun mesicne, dokud to jen pujde; cile se prozatim drzim cca 1 rok. Jak se mi bude dostavat na zkusenosti a rozumu, mely by investicne zacit dominovat kvalitni bluechips akcie s velkym jmenem a obrovskym marketcapem.

Me oblibene investice (FIO ebroker)

AAPL - jablecnou akcii jsem koupil jako prvni na popud kamarada (puv. klienta z businessu), ktery mne k tomu dostal. V roce 2016 (jeste pred vstupem Buffetta do firmy) byla akcie az prapodivne nizko ocenena. Muj kamarad ji tehdy povazoval za tutovku a velmi zde investoval. Porad basnil o nejakych p/e ukazatelich a rostoucich yieldech a ja prikyvoval, ale nechapal ani n, nicmene nakoupil jsem. Jak cas prozatim ukazal, mel pravdu :) . Poprve jsem vstoupil kolem $115 a prikupoval az do $190. Hodlam mozna dal kumulovat, ale ne prioritne, DYI je porad relativne nevysoky. V akcii jsem nekolik tisic v plusu.

GILD - druha firma, o ktere dotycny basnil (firma dlouho mela velmi nizke p/e, ale vzapeti neudrzela zisky), spol. jsem vubec neznal, dokonce jsem si ji pletl z Gillette. Pak jsem prikupoval asi jen 2x, prakticky od zacatku na ni tratim. Dnes mi to ale vubec nevadi: zajimaji mne pomerne stedre dividendy. Nyni bych rad prikoupil zase, ale cena po recentnich Trumparnach podle meho nazoru prilis vyletela.

RDS - Shellka je akcie, ktera se mne mimoradne libi pro svuj vysoky DYI, nizke p/e, kvartalni divi a minimalne volatilni kurs. Jsem pravidelnym zakaznikem a proto me posledni dokupy smerovaly zde, vc. prvnich prikupu z nakumulovanych divi v EUR. Muj goal je mit skrze divi firmy jednou PHM zadarmo. Pro toto je hrubym propoctem potreba mit "zasolino" asi necely 1M CZK. V akcii jsem v plusu, nebot zde nejak zahadne trefuji male dipy, ktere vyvoj trhu utvoril.

BMW, DAI - levne nemecke akcie se sexy produktem a vysokym DYI, akumuloval jsem v dobe, kdy jsem si myslel, ze uz to nize nesleze. Houbeles, oboji v zaporu, ale to nevadi, resil jsem je pouze na dividendy. Vice se mne libi BMW pro lepsi diverzifikaci sveho pf a lepsim cislum (dluh), ale Daimler ma podle mne lepsi produkt.

GOOG, FB, NVDA, MSFT - investice, vlastne spekulace z telecich casu divokych nahromadenych nakupu v casech ATH trhu, no prvni dve rustovky mam stejne v plusu. Nicmene neprodam (viz rule #1), firmy jsou sympaticke a s velkou budoucnosti, jsem zakaznikem, pockam si az postupne dorostou a uzrajou v dividendove aristokraty, ptze ja drzim nikdy, nebo navzdy! :)
Microsoft jsem si v dobe koupe rikal, ze je to o nicem tah, ale nyni je tento muj jediny ubohy prikup v prumeru nejvic v plusu, a to kolem 30% a furt to roste.

SONY - spise okrajova rustovka, jsem zakaznikem (fantasticke moderni bezzrcadlovky) jakozto i mnoho mych klientu... Z akcioveho pohledu takova nemastna, neslana firma.

LHA - koupil jsem postupne par po uzasnem letu s touto spol. do Nikaraguji, posledni dobou dost spadli na zaklade obav = jsem prudce v minusu; nevadi, resim divi, i kdyz ani ta vlastne neni na DAX buhvijaka. Firma je nyni smesne levna - p/e mistama pod 4! - vyhodnotili byste jako dalsi kup? Puvodne uz jsem Luftince chtel dat pokoj svaty.

BAAGECBA - chtel jsem mit neco z CR, ale nic se mi nelibilo, tak jsem si to hodil do Monety pred potencialni fuzi s Airbank, kterou zeru, a ktera ehm nakonec nebyla.


Doufam ze toto nepisi do tematu mimo misu.

Co si o mem pristupu a pf prosim myslite? Kterou pozici bych mel utvorit novou a kterou ze stavajicich posilit a proc? Prodeje nepripadaji v uvahu, se vsim dosavadnim jsem spokojeny, at plus, nebo minus. :)

Cim jsem zainteresovanejsi, tim vice mne trva vybrat si nejakou uspokojivou firmu. Nyni posilhavam treba po Wallgreen (boticky), Disney (je ponekud draha, ale ja hodlam drzet dlouho predlouho), Nestle (produkt super, ale cisla a hlavne svyc. divi se mne nelibi vubec) ci REIT akciich (ale na tech se mi libi v podstate jenom dividenda; nejak by mne neprekvapilo, kdyby zkrachovaly driv nez "forever"!)
Naposledy upravil(a) Marek dne 20 čer 2019 22:04, celkem upraveno 1 x.

Ondřej
Site Admin
Příspěvky: 822
Registrován: 03 led 2019 22:50
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit?

Příspěvek od Ondřej » 20 čer 2019 22:03

Tak ono kdybychom zvládali šetřit jako Milan určitě bychom to měli podobné :-D

Uživatelský avatar
VSbrok
Site Admin
Příspěvky: 1838
Registrován: 03 led 2019 23:09
Bydliště: 100 věží
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit?

Příspěvek od VSbrok » 20 čer 2019 22:44

Marku: pokud jsi spokojený, tak jsem rád, bohužel jsi v dost velkém rozporu s mou divi investiční strategií, tak nevím zda Ti mohu nějak napovědět.

Nevidím v tvém ptf, žádného Dividendového Aristokrata (DA), takže pokud se chceš opravdu zaměři na "forever", tak bych se porozhlédnul tam ... viz.:
DA.jpg
DiviAristokrati
DA.jpg (96.51 KiB) Zobrazeno 3470 x
Trhy jsou sice vysoko, ale pár se jich najde.

Monetu mám taky, od nákupu jsem stále v mínus, ale divi krásná, též jsem trošku zklamán ze sešlé akvizice éééru.

Pokud nás čteš delší dobu, tak se divím, žes ještě od Fia neutekl, protože Fio je dobrý jen a pouze na ČR akcie, na vše ostatní je příšerně, ale PŘÍŠERNĚ drahý :evil: :roll:
S další investicí bych zauvažoval o založení novýho brokera (Lynx/IB, či Degiro), každej dolar nacpaný brokerovy do chřtánu, je ztracený dolar :cry:

Shellku rozhodně chválím, to je klasická jistota. Z ostatních bych osobně bral, ale už jen BMW a MSFT - pokud půjdou doufejme časem s cenou dolů.
Zbytek je pro mě, DGI investora hrůza = nízká nebo žádná divi.
Osobně bych bez-divi prodal a nakoupil divi akcie, tedy jen v případě, že budu prodávat nad nákupkou ... mé nejzlatější pravidlo je: neprodávat se ztrátou :!:

Jak je vidět na obrázku výše, tak se dnes mezi DA najde pár vyjímek, které mají DY vysoce nad inflací a na ty bych se zaměřil. Ve výpisu chybí ATT (NYSE:T) ... nějak mi vypadlo omlouvám se.
Na výběr je ze zdravoťáků (ABBV, CAH), matrošů (LYB, NUE), jídla (ADM), nábytku a textílií (LEG), ropáky (XOM, CVX) tedy vynechej, když máš Shellku a finance (BEN).

Mimochodem, Wallgreens je lékárník, nikoliv botičky :idea: a s DY přes 3% taky dobrý :idea:

Tož toliko pro dnešek, dobrou noc :arrow:
Investuji na důchod a klidný spánek

Uživatelský avatar
Pavel
Dlouhodobý investor
Příspěvky: 767
Registrován: 09 led 2019 14:02
Been thanked: 1 time

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit?

Příspěvek od Pavel » 20 čer 2019 23:11

Marku, problém je v tom, že abychom ti mohli rozumně poradit, tak bychom museli rozumět tvojí investiční strategii (jak správně píše VSbrok), resp. složení portfolia. Je to ale spíš směsice všeho možného a není úplně jasné, kam to chceš směřovat.

Rozhodně to není portfolio starých velkých společností s pravidelnou a rostoucí dividendou.

To ale neznamená, že je to špatné portfolio, jen se k němu těžko vyjádřit, jak bys jej měl dál rozvíjet, resp. kterým směrem.

Uvedu příklad - když vidím, že máš Google, Apple a Facebook, mám ti poradit další podobné (Netflix, Twitter?). Nebo poradit, abys posílil pozici Microsoftu?

Když vidím Lufthansu, BMW a Daimler - těžko radit, to jsou akcie, které bych si nekoupil.

Ale přesto pro tebe radu mám - zvážil bych PFE, ABBV anebo T a VZ. A nezapomeň na Intel, má velmi slušné parametry, ve stejném oboru i HPE a HPQ.

Uživatelský avatar
Marek
Investor
Příspěvky: 491
Registrován: 20 čer 2019 11:34

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit?

Příspěvek od Marek » 20 čer 2019 23:50

Diky za reakce! I kdyz vidim, ze z meho pf nemate zrovna chut oslavovat prvni Maj :D Drahotu FIA castecne resim tim ze nakupuju prumerne alespon za 30k CZK.

Shell mam v planu vyhledove dostat na 1. pozici v portfoliu. Jiz na tom pracuji ale rychleji to nestiham (po blbych zkusenostech mam sub-pravidlo dokupu 1, vyjimecne 2-3x za mesic, je-li "dip" nebo jinak prihodna doba; cim vic se ale klonim k roboticke mechanizaci cca 1x mes. prave proto, abych amatersky nespekuloval dipy). Shell jsem si definitivne zvolil mezi ostatnimi ropaky a toto tema mam tedy uzavrene (pomerne rad vidim, ze k teto me volbe nemate vyhrad - je mou nyni nejmilejsi akcii pote co postupne menim pohled na sve investice).

U FAANG firem ocekavam dalsi rust hodnoty akcii a zaroven jednou prvni (zvysovane) dividendy - co byla nyni spekulace, muze byt jednou investice s rozumnym DYI rikam si. Kazdopadne tyto firmy neminim prodat, ackoli jsou zmenou me inv. strategie na cim dal vice "divi" firmy odsouzeny k rychle ztrate % v kolaci, tedy se pomalu presunou do minoritni kolonky "tituly na hrani" (coz podle mne neni automaticky spatne). Kazdopadne i kdyby sly do kopru, tak ja to preziji. :)

Velmi dekuji za prilozenou tabulku opravdovych DA (znam ji, ale zjevne ji potrebuji vidat stale dokolecka). Jsou to pro mne takova neznama az nepratelska jmena konsorcii (pouzivam-li jejich vyrobky, nevim o tom) s casto zaoceanskym focusem - navic ropu nechlastam, leky moc neberu - jsem mlady, s amer. bankami nemam diky bohu nic spolecneho... No pokusim se tam neco si oblibit :) . Jako mym cilem je mit malo firem, jejich sluzby konzumuji a ktere znam a snad i rozumim, tady s temi DA to nebude lehky.

Ze mam "mladsi" spolecnosti nez je zde zvykem nevidim coby zasadni problem, mam nacteno, jak skoncili dinosauri minulosti typu britska a nz namorni spolecnost, Rockefellerovsky a Carnegieovsky monopolisticky predatori, casem GE :) apod. Tedy vychazim z premisy, ze trhy jsou vecne v ramci zivotnosti lidstva, ale jednotlive sebevetsi dilky vznikaji a zanikaji, tedy ze zadna firma neni vecna - proto ten kec s vecnou kupni dobou je spis vseobecna myslenka nez skutecnost = pf se stejne nakonec nevyhne zmenam. Je ale pravdou, ze zamyslim akcie drzet v rodine na furt.

Faang-like firmy mam docela nacteny a dosel jsem k zaveru, ze jsem s nimi hotov vcetne prikupu; ty co mam jsem zvolil proto ze je povazuji za natolik zasadni a dominantni firmy definujici nasi dobu, ze bude tezke az nemozne je bez politickych zasahu vytlacit. Twitter jednoduse nevlastnim nebot nejsem jeho uzivatelem. Netflix je super drahy a neprijde mi nijak zasadni pro zivoty masy beznych lidi (jako Google ci FB). Vtipne je, ze kolem roku 2005 kdy tyhle firmy stoupaly nahoru jsem se o deni kolem PC velmi zajimal (SW, HW, net), tyto firmy mne vesmes imponovaly a mel-li bych tu moznost (penize, knowhow a rozum), velmi pravdepodobne bych na ne spekuloval jiz tehdy a dnes bych byl zazob. No, kdyby :D

Jinak spekulativne drzim i par kryptomen, jako BNB (Binance) ci Cardano, ale za to mne zde asi snite i s botama.

Proc ne LHA, BMW, DAI? Prosim vysvetlit nazor. Ja je urcite prodavat nechci :)

Diky za tipy na Intel a HP, na ty jsem vubec nepomyslel, pritom by mohly zapadat do mych kriterii (spise Intel). Btw proc se p/e HPE a HPQ tak zasadne lisi?

Uživatelský avatar
Pavel
Dlouhodobý investor
Příspěvky: 767
Registrován: 09 led 2019 14:02
Been thanked: 1 time

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit?

Příspěvek od Pavel » 21 čer 2019 08:39

No, automobilky jsou a zejména ještě budou pod tlakem ekologických organizací. Jejich podnikání se stává čím dál tím méně tržním a jejich zisky budou lákat sociální inženýry k tomu, aby z nich ukrojovali (vydělávají přeci nehorázně) při poskytování dotací a slev na zakoupení elektrovozidel, hybridů, vodíkových vozidel apod.

To je hlavní faktor, nikoli však jediný. Dalším faktorem je vysoce konkurenční prostředí, snadná dopravitelnost vozidel po celém světě. U tohoto argumentu ale uznávám, že zrovna prémiové vozy BMW a Mercedes nejsou tolik ohroženy konkurencí jako běžné značky typu Renault nebo Opel.

No a u Airlinek je to stejné, byť ekologický tlak teprve nastupuje. A konkurence je tam obrovská. Pozitivem může být, že mimo Evropu a USA se dá ještě očekávat rostoucí počty letů pro obyvatelstvo, které rok od roku bohatne, ale ekologie dostihne i další země.

Tak si to přeber, někdo další se třeba s názorem připojí...

Uživatelský avatar
Pavel
Dlouhodobý investor
Příspěvky: 767
Registrován: 09 led 2019 14:02
Been thanked: 1 time

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit?

Příspěvek od Pavel » 21 čer 2019 08:42

Co se týká P/E u HPQ a HPE, tak je potřeba se dívat nejen na EPS GAAP, ale i na EPS non GAAP. Ideálně do jejich kvartálně zveřejňovaných výsledků, co mají na webu. Ty hodnoty GAAP jsou hodně zkreslené a matou investory, trochu jejich hodnoty vysvětlují v těch kvartálních zprávách.

Ondřej
Site Admin
Příspěvky: 822
Registrován: 03 led 2019 22:50
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit?

Příspěvek od Ondřej » 21 čer 2019 08:56

Do automobilek nelezu z důvodu cykličnosti a toho co nastínil Pavel. Nyní se prodávají rekordní počty automobilů, ale roste i počet lidí, kteří auto opravují a udržují v chodu pokud možno po co nejdelší dobu a v době kdy nebudeme mít přebytek všeho se tento sektor rapidně propadne.
Jak řekl Pavel u BMW to nemusí být tak hrozné přeci jen si tyto vozy kupuje krapet jiná vrstva obyvatelstva.

U Aerolinek mě odrazují nenažraní piloti a zbytek personálu. Stačí pár stávek a kdo ví co to s firmou udělá. Firma co je vydíratelná svými zaměstnanci není pro mě. Nechci se pak třepat co bude, protože když jsi akcionářem vydírají vlastně i tebe. :lol:

Vím, že to nejsou úplně pádné argumenty, ale tak to cítím. Je to řekl bych podobné jako že ty nechceš cigára, hulení a chlast, i když právě cigára a chlast táhnou v jakékoliv době. Dokonce Brown-Forman vydělal v období krize na alkoholu více. Hold spousta lidí řeší své problémy právě takto. Prodeje klasických cigaret sice klesají, ale nahrazují je jiné populární výrobky takže pohoda.

Jinak k nákupu bych ti doporučil zařadit AT&T a to nejen aby si zapadl do party, protože tady ho má snad každý :D - něco od Time Warner, který teď vlastní jsi už možná viděl a třeba máš i předplacené HBO ( já jako správný akcionář už ano ).

Zamčeno