Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Příspěvek od Investor007 » 13 úno 2021 20:12

SPG už mám a bohužel míň než bych chtěl s avg price 53 USD. :-) Nějak mám psychologický problém zhušťovat průměrnou nákupku směrem nahoru.

Btw. máte někdo BFLY? Měl jsem LGVW a teď koukám, že už zmergovali. Pravděpodobně tam bude nějaká chyba, protože vidím jeho cenu na 411 USD a já nakupoval za 19.32 USD.

Dále jsem dnes procházel mimo námi řešeného CAH také UL a PG. Máte je někdo v portfoliu? Zejména PG nám docela klesá a mohl by se za chvíli dostat do nákupní zóny.

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 13 úno 2021 22:09

Ja mam budouci BFLY.

Uvazuju i nad budoucim ARCR, ktere ma ale drobnou vadu. Vyrobek maji prozatim enem na papire.

PG jsem kupoval male sestre, prave kdyz jsem zpozoroval ten dip. Osobne je moc nechci podporovat, jejich posledni reklamy (Gilette) byly nechutne genderove vylizany.

Drmla
Začátečník
Been thanked: 1 time

Příspěvek od Drmla » 14 úno 2021 00:45

Kdybych to neviděl tady na fóru, tak bych ze svoji sociální bubliny, dané asi i věkem, vůbec nevěděl a nevěřil, že existují jedinci, kteří řeší vylízané "problémy" jaké tady pořád omíláš ty. A to myslím v dobrém, aspoň jsem víc v obraze o tom, co ti mladí řeší. Že to osobně za problémy nepovažuji je něco jiného.

StanikKolarik
Investor

Příspěvek od StanikKolarik » 14 úno 2021 02:31

Marek píše:
13 úno 2021 22:09
Osobne je moc nechci podporovat, jejich posledni reklamy (Gilette) byly nechutne genderove vylizany.
já jako sociální konzervativec jim za to naopak dávám malé plus...
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,

Silent
Začátečník

Příspěvek od Silent » 14 úno 2021 08:54

StanikKolarik píše:
14 úno 2021 02:31
Marek píše:
13 úno 2021 22:09
Osobne je moc nechci podporovat, jejich posledni reklamy (Gilette) byly nechutne genderove vylizany.
já jako sociální konzervativec jim za to naopak dávám malé plus...
To jsi teda zvláštní konzervativec :D Mě se teda ty jejich reklamy, kde propagují transgendery a osočují všechny muže z toxické maskulinity a sexuálního násilí taky nelíbí. :roll:

Antoan
Začátečník
Been thanked: 2 times

Příspěvek od Antoan » 14 úno 2021 09:14

Ako tak sledujem kam smeruje diskusia tak tip na BMBL by nemusel byť úplne od veci. :)

Drmla
Začátečník

Příspěvek od Drmla » 14 úno 2021 11:25

Silent píše:
14 úno 2021 08:54

To jsi teda zvláštní konzervativec :D Mě se teda ty jejich reklamy, kde propagují transgendery a osočují všechny muže z toxické maskulinity a sexuálního násilí taky nelíbí. :roll:
Tak to jsem teda Markův komentář pochopil úplně špatně. Nemáte odkaz na tu reklamu? Televizi nemám a nechybí mi.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 14 úno 2021 11:32

Sice mi to přijde jako hodně OT, ale ty firmy prostě musí tlačit takový balast, aby je někdo neosočil z nekorektnosti vůči čemukoliv sebeabsurdnějšímu (dosaď libovolnou proměnnou), co teď momentálně "hýbe světem". Kdyby jste hledali inspiraci pro zdroj odpadu stačí se podívat co prosazuje např. Evropská komise. Jinak taky mi to leze krkem. Prostě mají moc času a peněz na to řešit takovéto blbosti.

Za sebe to beru naprosto pragmaticky - jde mi o zisk až na prvním místě. Zbytek je irelevantní a pouze prostředek jak dosáhnout cíle.

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 14 úno 2021 11:32

PG jsem koupil sestre, protoze jeji ptf je za drobne, osobni pohledy na firmy se do jejich investic snazim netahat vubec a stavim ho vlastne ultra-defenzivne, z DGI titulu, opt. aristokratu, na horizont vyssich desitek let. Zaroven neni vyloucene, ze do nej ve finale nastrkam prachy i sam sobe, jako nakonec skoro do vseho, co generuje stabilni a bezpecny prachy.

Nerozumim presne, kam zde mirite s mym vekem, zase tak mlady nejsem, mam 30+ (nevim tedy, jaky je prumerny vek investora ve foru a nikdy jsem to neresil). Muj nazor na ustalene role dle biologickych moznosti a predispozic je mnoho let ustaleny a nemenny. Genderovane "balancovane" sracky, jako posledni reklamy na produkt PG - Gilette - tomuto nazoru oponuji. Osobne to povazuji za priklad nechutnym zpusobem vyuzite (zneuzite) medialni moci. Tento pohled, podle mne, neni nijak identifikovatelny vekem. Stejny nazor muze mit 75lety cowboy v Texasu s kloboukem a brokarnou v ruce, jakozto i 10ti lety kluk na opacnem strane polokoule, kteremu prijde normalni a hezke, kdyz tatinek prijde domu, placne maminku po zadku a da ji ruzi a kousek vyplaty.

Pokud namitka smeruje k faktu, ze taham do investovani emoce, tak - ano, taham. Protoze jsou to moje prachy a protoze muzu (a protoze existuje na svete ca tisice investovatelnych, ver. obch. firem, tedy si kua muzu vybirat). Osobne rad podporuji sympaticke, bezkontroverzni firmy s objektivne pozitivnim impactem na lidstvo (jako Disney, Gilead, udrzitelne energie), alt. firmy, jejichz produkty jsou pro mne velmi vyznamne na kazdodenni bazi (jako FB, Google, Msft, Paypal, Apple, Nvidie, Sony, Netflix...)

V zasade souhlasim, ze vzde pomalu vznikaji bubliny zalozene na dobrem ci spatnem vibe z toho, co firma dela a co pri tom za sebou zanecha (zahulene plice, zasvinenou planetu, nucenou detskou praci, atp.). Dost se zde rozeviraji nuzky mezi ochotou investovat do eko/non eko byznysu, apod. Tyhle nuzky se stejne nakonec privrou. Tak preji prijemny vydelavani na tom.
Naposledy upravil(a) Marek dne 14 úno 2021 12:07, celkem upraveno 1 x.

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 14 úno 2021 11:44

Glueless píše:
13 úno 2021 17:34
Investor007 píše:
13 úno 2021 14:29
Moc se mi u CAH nelíbí ten klesající graf 5 let nazpět. Ověřoval jsi si i fundamenty?
já letmo mrkl na fundament a za mě dobrý.
Od r 2016 tržby rostou (121,546.0 129,976.0 136,809.0 145,534.0 152,922.0 )
3letý divi růst je nepatrný (1,83 %), 5ti letý jen malinko lepší (5,22 %)
Násobky má velmi nízké(=dobré) a 16 analytiků předpovídá zlepšení, ani jeden zhoršení
P/E GAAP a P/E nonGAAP jsou si podobné, tzn. (asi) nemají ve výpočtech nějaké nepříjemné překvapení.
Růst je mid-single digit, prostě taková nudná tutovka.

Akcie CAH je podhodnocena, v porovnání s trhem je výrazně podhodnocena, což však neříká, že bude růst.
Jak známo vítězové mají tendenci dále vítězit a růst a akcie zaostávající za trhem ještě více zaostat.

Čas od času dochází na trhu k momentu "přehodnocení" a začnou vyhrávat jiné tituly. Pro tento moment je CAH ideální kandidát.

G.
True that, Géčko.

Dodám, že je-li CAH v investorově ptf částí DGI složky coby kontr, až/pokud dojde na trhu k obrácení rolí a prim opět začnou hrát dividendově laděné "nudné" tituly, může být chronická neschopnost akcie odlepit se ze své komfortní zóny mezi $50-60 hodnocena jako pozitivní. Člověk tedy může CAHem periodicky přikrmovat DIY ratio ptf, přeplněné růstovkami, aby nevypadalo příliš strašidelně (alespoň dokud akcie opravdu jednoho dne nevystřelí nahoru, což je pravděpodobně otázka času)

Zamčeno