Opce obecně
Moderátor: VSbrok
- VSbrok
- Site Admin
- Been thanked: 7 times
- Kontaktovat uživatele:
Re: Opce obecně
tak jsem to pro zájemce zkusil sepsat nějak srozumitelně ... tak snad to je pochopitelný ...
https://www.investicnigramotnost.cz/opc ... e-zly-pan/
https://www.investicnigramotnost.cz/opc ... e-zly-pan/
Investuji na důchod a klidný spánek
- StanikKolarik
- Investor
Já ty opce furt nějak nechápu...
dám konkrétní příklad a vy mi prosím potvrďte že mám správný myšlenkový pochod:
- mám 100ks NYSE:XYZ nakoupené za 5USD
- momentálně je cena 11USD
- myslím že do půl roku se to vyšplhá na 13USD
- vypíšu tedy Sell Call na 12USD na posledního července
- když to přeleze těch 12USD, tak mu musím prodat svých 100x12 akcií (jsem tímpádem vcelku v zisku)
- když to skončí pod 12 USD, tak mi zůstanou moje akcie i to premium? (to mi přijde jako ideálka)
chápu to správně?
EDIT: jde mi o to:
- věřím že NYSE:XYZ obnoví divi takže bych si ji rád nechal
- prodat kvůli tomu 100% zisku se mi ji nechce protože ještě nemám po časotestu
- jsem ochotný risknout že budu muset prodat za 11-12USD, ale nechci do toho pouštět cash
- je nějaká možnost obejít potřebu těch 100ks? ve skutečnosti jich celou stovku nemám
dám konkrétní příklad a vy mi prosím potvrďte že mám správný myšlenkový pochod:
- mám 100ks NYSE:XYZ nakoupené za 5USD
- momentálně je cena 11USD
- myslím že do půl roku se to vyšplhá na 13USD
- vypíšu tedy Sell Call na 12USD na posledního července
- když to přeleze těch 12USD, tak mu musím prodat svých 100x12 akcií (jsem tímpádem vcelku v zisku)
- když to skončí pod 12 USD, tak mi zůstanou moje akcie i to premium? (to mi přijde jako ideálka)
chápu to správně?
EDIT: jde mi o to:
- věřím že NYSE:XYZ obnoví divi takže bych si ji rád nechal
- prodat kvůli tomu 100% zisku se mi ji nechce protože ještě nemám po časotestu
- jsem ochotný risknout že budu muset prodat za 11-12USD, ale nechci do toho pouštět cash
- je nějaká možnost obejít potřebu těch 100ks? ve skutečnosti jich celou stovku nemám
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,
Tomu EDITu nerozumím, nedává mi smysl.
To nad EDITem chápeš správně. Pro lepší pochopení souvislostí se na to podívej i ze strany kupujícího. On ti zaplatí nějakou malou prémii a počká si. Když akcie vyleze třeba na 14USD, tak vydělá 2USD a ty "ztratíš". Za tuhle příležitost výdělku ti zaplatil tu prémii a ty riskuješ, že prodáš (nuceně) za cenu, která se v té budoucí době bude jevit jako nízká (třeba se objeví nové informace o lepší ziskovosti nebo o vyšší dividendě, atd.).
To nad EDITem chápeš správně. Pro lepší pochopení souvislostí se na to podívej i ze strany kupujícího. On ti zaplatí nějakou malou prémii a počká si. Když akcie vyleze třeba na 14USD, tak vydělá 2USD a ty "ztratíš". Za tuhle příležitost výdělku ti zaplatil tu prémii a ty riskuješ, že prodáš (nuceně) za cenu, která se v té budoucí době bude jevit jako nízká (třeba se objeví nové informace o lepší ziskovosti nebo o vyšší dividendě, atd.).
- StanikKolarik
- Investor
ideální by pro mne bylo, abych shrábl prémii, ale aby to expirovalo bez využití
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,
Aha, to mě nenapadlo, že jsi to myslel takhleStanikKolarik píše: ↑25 led 2021 21:58ideální by pro mne bylo, abych shrábl prémii, ale aby to expirovalo bez využití
- VSbrok
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji
Tož tohle už je trošku vyšší dívčí. Na to už je třeba vzít v potaz víc parametrů, než jen ty co jsem popsal v článku.StanikKolarik píše: ↑25 led 2021 21:58ideální by pro mne bylo, abych shrábl prémii, ale aby to expirovalo bez využití
Článek je vyloženě jen o základech, tedy máš a chceš prodat (sell Call = -C) nebo nemáš a chceš koupit (sell PUT = -P), popř. si zajist nákup před očekávaným růstm (buy CALL = +C) nebo očekávanou špatnou zprávou a zajistit se proti poklesu (buy PUT = +P).
Když už chceš "hrát o prémium" bez nutnosti koupit/prodat, tak musíš znáš volume a hladiny, kde je největší/nejmenší a dle toho si vybíráš kam vypíšeš, takže pak máš větší šanci, že tu hladinu to přeleze nebo NEpřeleze = bude nebo NEbude opce uplatněna.
Vždy ovšem existuje (ne zrovna malé) riziko, že cena tuto hranice prorazí a máš po ...
Proto je vždy lepší (ne-li nutné) těch 100ks mít nebo na 100ks mít keš.
Snad jsem to napsal polopatě
Když tak odpoledne zavolej a můžeme to probrat z ucha do ucha, psaný to někdy není dostatečný
Dobrý den,
mohl by mi prosím někdo polopatě popsat, jak vypsat opci typu SELL PUT v Lynx brokeru, optimálně ve web verzi ? Například pro společnost Intel. Řekněme, že bych chtěl přikoupit 100 ks za cenu 41 USD. Děkuji
mohl by mi prosím někdo polopatě popsat, jak vypsat opci typu SELL PUT v Lynx brokeru, optimálně ve web verzi ? Například pro společnost Intel. Řekněme, že bych chtěl přikoupit 100 ks za cenu 41 USD. Děkuji
- VSbrok
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
vyhledáš si INTC (vpravo nahoře)
klikneš na: Opční řetězec a uvidíš něco takovýho: nyní si musíš vybrat Datum expirace (dole pod "Opční řetězec") - čím dál do budoucnosti půjdeš, tím budou opce dražší, takže je třeba volit jak dlouho jsi ochoten čekat a taky někdy na některá data nejsou všechny strike ceny. Vlevo jsou CALL, vpravo jsou PUT. Takže pokud chceš prodat PUT, tak na pravé straně klikneš na P (prodat) (vedle toho očička).
Vyjede příkazový lístek: zde může upravit cenu nebo si zvolit vlastní. Já osobně vždy měním na cca střed toho co Lynx nabízí. Takže protože ted (když jsem dělal obrázky) byla Nabídka 0,72 a Poptávka 0,67, tak bych tam vrazil cca 0,7.
Pokud by se neprodalo, tak jít do aktivních příkazů a postupně cenu po centíčku snižovat ... až se to chytne.
klikneš na: Opční řetězec a uvidíš něco takovýho: nyní si musíš vybrat Datum expirace (dole pod "Opční řetězec") - čím dál do budoucnosti půjdeš, tím budou opce dražší, takže je třeba volit jak dlouho jsi ochoten čekat a taky někdy na některá data nejsou všechny strike ceny. Vlevo jsou CALL, vpravo jsou PUT. Takže pokud chceš prodat PUT, tak na pravé straně klikneš na P (prodat) (vedle toho očička).
Vyjede příkazový lístek: zde může upravit cenu nebo si zvolit vlastní. Já osobně vždy měním na cca střed toho co Lynx nabízí. Takže protože ted (když jsem dělal obrázky) byla Nabídka 0,72 a Poptávka 0,67, tak bych tam vrazil cca 0,7.
Pokud by se neprodalo, tak jít do aktivních příkazů a postupně cenu po centíčku snižovat ... až se to chytne.
Děkuji za odpověď. Už jsem se tím prokousal. Zatím využívám pouze sell put opce. Můžete mi prosím vysvětlit výpis z brokera ? Proceeds je částka, kterou mi zaplatil kupec opce, fee je poplatek. Co znamená v případě opcí položka basis (nákupní cena)?. Při prodeji put opce přece nemám nákupní cenu ?