Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)
Moderátor: VSbrok
-
- Začátečník
- Been thanked: 1 time
Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)
Ahoj, danove priznani se nam blizi a mam otazku - je vyhodnejsi-nevyhodnejsi, nebo bez rozdilu to, kdo z manzelseho paru odepisuje deti a ruzne dalsi slevy na dani? Tj pokud dane z dividend vyporadavam ja, ma nejaky efekt, jestli necham slevy na dani na sobe nebo na manzelce?
ABBV/NGG/TCPC/GSK/PPL/CSCO/BKCC/KHC/PFE/MAIN/PRU/INTC/ARCC/ARI/CIM/VTRS/MMM/ED/MRK/UL/FMS/TWO/PNW/OGN/GOOD/NLY/LYB/GILT/BDX/RIO/TAK/MSFT/OHI/FSR/GLAD/C/ARR/BAK/O/HAS
CEZ/KB/COLT
CEZ/KB/COLT
- VSbrok
- Site Admin
- Been thanked: 7 times
- Kontaktovat uživatele:
Slevu na děti je vždy výhodnější, když uplatní nejvíce vydělávající člen rodiny.
Stejně tak to platí pro dary a úroky z hypotéky.
Stejně tak to platí pro dary a úroky z hypotéky.
Investuji na důchod a klidný spánek
Broku, můžeš tu slevu na děti prosím trochu rozvést? Zajímalo by mě, jak to funguje a proč je to výhodnější pro nejvíce vydělávajícího člena rodiny.
Manželka uplatňuje slevu na děti a nechává si to vyplatit jednou ročně ve výplatě při vyúčtování daní.
Ale já vydělávám cca 2x tolik, co ona. Stálo by za to, abych to uplatňoval já?
díky
Co já vám tak sleva je paušální částka. Takže je podle mého jedno kdo ji uplatní. Nebo je někde háček?
VSbrok to napsal moc zjednodušeně a nepřesně. Uplatnit slevu na děti by měl ten ,kdo má dost vysokou daň, aby z ní mohl slevu odečíst. Nemusí vydělávat víc než ten druhý, ale musí mít dostatečně vysoké daně, aby měl z čeho odečítat.danycz píše: ↑21 led 2021 17:00Broku, můžeš tu slevu na děti prosím trochu rozvést? Zajímalo by mě, jak to funguje a proč je to výhodnější pro nejvíce vydělávajícího člena rodiny.
Manželka uplatňuje slevu na děti a nechává si to vyplatit jednou ročně ve výplatě při vyúčtování daní.
Ale já vydělávám cca 2x tolik, co ona. Stálo by za to, abych to uplatňoval já?
díky
Dary a úroky z hypoték (nebo z penzijka) - tam to platí podobně, ale ne stejně. Je potřeba mít z čeho odečítat. V tomto případě se ale neodečítá z daní, ale ze základu daně! V tom případě - pokud někdo z manželů vydělává tolik, že se na něj vzathuje solidární přirážka - by měl danit on.
Tak jsem koukal do uctu Lynx a v zalozce Reports _Statements_Activity kdyz si dam Annual, tak uz tam mam dividendy a dane za rok 2020, ale je to Activity Statement (nazev vpravo nahore), neni to Dividend report Tax Year 2020. Mam jeste cekat az bude tento dividendovy report v zalozce Tax nebo to pro financak staci z formulare Activity Statement. Jsou tam dvidendy a dane , ale nejsou tam rozepsane vratky ani Dividend summary by country - od shellu jsem mel loni jak GB,NL,UK tak US.
Jinak jsem si priznani pripravil v EPO a celkem to slo.
Diky
Diky
APD/ABBV,JNJ,PFE/DUK,ENB,ČEZ/EMR,LMT,MMM,SWK / CL,GIS,MO,PEP/DEA,FRT,IRM,O/ARCC,CSWC,MAIN/ORI,PRU/ RIO/BNS,Komerční Banka
-
- Site Admin
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 2 times
- Kontaktovat uživatele:
Počkej jak se objeví ten TAX. Tam je to úplně dole pěkně rozepsáno podle zemí. Zda by finančáku stačil i ten co popisuješ ty nevím, nemám zkušenost. Na DAP je času dost, nespěchal bych. Já třeba ještě nemám ani potvrzení o příjmech od zaměstnavatele.Martin píše: ↑29 led 2021 15:30Tak jsem koukal do uctu Lynx a v zalozce Reports _Statements_Activity kdyz si dam Annual, tak uz tam mam dividendy a dane za rok 2020, ale je to Activity Statement (nazev vpravo nahore), neni to Dividend report Tax Year 2020. Mam jeste cekat az bude tento dividendovy report v zalozce Tax nebo to pro financak staci z formulare Activity Statement. Jsou tam dvidendy a dane , ale nejsou tam rozepsane vratky ani Dividend summary by country - od shellu jsem mel loni jak GB,NL,UK tak US.
Diky
Diky, nechci to uplne honit, ale radsi to mit driv nez pak pred koncem se tam mackat.Ondřej píše: ↑30 led 2021 11:32Počkej jak se objeví ten TAX. Tam je to úplně dole pěkně rozepsáno podle zemí. Zda by finančáku stačil i ten co popisuješ ty nevím, nemám zkušenost. Na DAP je času dost, nespěchal bych. Já třeba ještě nemám ani potvrzení o příjmech od zaměstnavatele.Martin píše: ↑29 led 2021 15:30Tak jsem koukal do uctu Lynx a v zalozce Reports _Statements_Activity kdyz si dam Annual, tak uz tam mam dividendy a dane za rok 2020, ale je to Activity Statement (nazev vpravo nahore), neni to Dividend report Tax Year 2020. Mam jeste cekat az bude tento dividendovy report v zalozce Tax nebo to pro financak staci z formulare Activity Statement. Jsou tam dvidendy a dane , ale nejsou tam rozepsane vratky ani Dividend summary by country - od shellu jsem mel loni jak GB,NL,UK tak US.
Diky
Pockam tedy na ten Tax.
APD/ABBV,JNJ,PFE/DUK,ENB,ČEZ/EMR,LMT,MMM,SWK / CL,GIS,MO,PEP/DEA,FRT,IRM,O/ARCC,CSWC,MAIN/ORI,PRU/ RIO/BNS,Komerční Banka