Vidím pro to dva důvody:
1.) Nejúspěšnější investiční strategie je hodnotové investování, neboli nákup slušně rostoucích firem za férovou cenu. Tato strategie vyžaduje mnohaletý časový horizont, protože trhu prostě může trvat až dekádu, než konečně ocení akcii (i ostatní třídy aktiv) správně a ta se vrátí na férovou cenu a odmění nás velkým ziskem. Třeba můj McKesson je ukázkový případ. Akcie byla podhodnocená celkem 6 let od roku 2016 a pokud jste koupili za levno v roce 2016, stále by jste měli negativní výnos -10% až -15% ročně po 3 roky. Stačilo se místo patologického lháře neboli ceny akcie soustředit na EPS, které celou dobu rostlo a akcii držet. Roku 2022 by jste z papírové ztráty byli v plusu 15% ročně po 6 let. Taky si všimněte, že se ani nemuselo trefit dno, které bylo o dalších cca 30% níže. Pokud bych každý rok vyhodnocoval výnos dané pozice, pravděpodobně bych po 3 letech -13% výnosů ročně a zaostávání za indexem tohoto "losera" prodal, zrovna v době, kdy začal obrat. Opět to odpovídá učení Petera Lynche, který říká, že pokud se firmě daří dobře, bude se dobře dařit i akcii a akcionářům. I když cena akcie naznačuje pravý opak. Podle ceny akcie investují pouze amatéři. Investuje se podle fundamentů a cena akcie má jediný význam a to, říci, zda za dané fundamenty platíme dobrou cenu.
Pokud mi tedy někdo předhazuje výsledky mých "žhavých" tipů po roce nebo dokonce po pár dnech, tak takového člověka můžu jen politovat, že má takový přístup k investování jako trader a ne investor - majitel podniku a vím, že taková čísla a porovnávání jsou absolutně o ničem. 2.) druhá věc je něco, o čem 99% lidí ve světě investování nemluví, přitom je to ta nejdůležitější věc v celém investování s asi tak 10x větší důležitostí, než je porážení indexů. A tím je míra úspor.
Jak říká CEO Vanguardu v jeho prvním rozhovoru s médii, jsme v období nízkých výnosů pro balancovaná portfolia a člověk by měl upravit svoje očekávání. A hlavně tam zmiňuje, že člověk se má soustředit na dvě věci, které jediné může ovlivnit a to je zaplatit méně za budoucí výnosy a zvýšit míru úspor.
Pro pochopení konceptu, co tím já a CEO Vanguardu myslíme si udělejme pár výpočtů:
Dva lidé, oba čistý příjem 50 tisíc měsíčně a jeden má míru úspor 4% a druhý 8%. Oba začnou s částkou 100 tisíc a přidají měsíčně 2000 Kč při 4% úspor a 4000 Kč při 8% úspor.
Tedy startovní portfolio 100.000 Kč
měsíční příspěvek 2 nebo 4 tisíce
doba investování 20 let při 10% ročním výnosu
Výsledek po 20 letech 2 miliony cílová částka vs 3,4 milionu. Kdo více spořil, více má, to není zas tak revoluční. Moje pointa toho je, že člověk s poloviční mírou úspor 4% by potřeboval mít roční výnos 14% ročně, aby vůbec byl nastejno s tímto více spořivým člověkem, viz. graf. Z toho tedy plyne, že i když je někdo fakt dobrý v investování a pravidelně poráží indexy a přitom je velice špatný v šetření peněz, pak je mu to k ničemu. Tedy za svoje roční výnosy přidávejte i svojí míru úspor, ať víme finanční úspěšnost jako celku, ne jen nějaké nic neříkající číslo. 20% výnosy z nuly jsou nula.
Z toho tedy vidíme, že úspěšné investování začíná už u našeho utrácení neboli výdajů a naprostý základ, který dodržuje většina milionářů v USA je vést si rozpočet a před utracením každé koruny to brát jako investici a zda nedostanu lepší nabídku pro moje korunky někde jinde. Samotný Buffett si dal na auto SPZ říkající thrifty - spořivý a má to jako životní krédo. Tedy úspoře peněz věnovat minimálně tolik času, jako investování. Skvělá kniha na toto téma je "Váš soused je milionář".
No a můj případ díky vlastnímu domu na vesnici a rozumnému utrácení, kdy vždy vyžaduji skvělou hodnotu za moje peníze, mám míru úspor kolem 70%. Tedy podle výpočtu jako předchozí dva případy by při 70% míře úspor byla cílová částka 25 milionů. Být konzervativní a očekávat 4% dividendu, tak je to 1 milion ročně v dividendách ve dvacátém roce. Z toho už se dá slušně vyžít ne? Co je ještě lepší, toto nezahrnuje reinvestování dividend a cílová částka by byla o dost lepší.
A kolik že by potřeboval roční výnosy člověk s 4% mírou úspor pro stejnou cílovou částku? Celých 28% ročně po 20 let, tedy na úrovni nejlepších investorů historie. Docela nepravděpodobné. I Ladislav, nejlepší hodnotový investor světa dal pouze 15% od roku 2000 a to ještě v jeho snu.
Míra úspor v USA je jen 2,4% (předpokládám z hrubého). Těmto lidem by nepomohli k finanční nezávislosti ani výsledky Buffetta.

Na závěr přidám přehled jednotlivých tříd aktiv pro letošek pro zajímavost.