V roce 2018 jsem přidal více kapitálu, než jsem očekával a tak jsem se sebou spokojen.
Vše počítám v USD, mám USD na Lynx nastavený jako základní měnu.
V roce 2018 jsem přijal o 69% více dividend, než v roce 2017, což je právě díky novému kapitálu. Toto číslo je tedy nic moc říkající.
Proto jsem spočítal i růst dividend bez nového kapitálu a tam to vychází na 16,85% - způsobeno nejspíš i tím, že evropské dividendy jsou přepočítány na USD.
Kapitálová hodnota narostla o 25,5% ovšem s novými penězi. Bez nich hodnota mého portfolia poklesla o 3,9%.
Jelikož investuji na dlouho nemám žádnou pojistku proti měnovému riziku a tak jsem ze zvědavosti hodnotu portfolia přepočítal na koruny a v těch hodnota portfólia narostla o 2,23%
Jako mladého DGI investora mě ovšem více zajímá vývoj dividendového příjmu a ten mě v tomto roce velice potěšil.
Rád si představuji na co mi mé peníze vlastně vydělávají a tak pro představu, kdybych dividendy nereinvestoval pokryly by mi úroky z hypotéky.

A cíl je jasný pokrýt celou hypo splátku, následně náklady na bydlení no a nakonec na život

Tož vypadá to slibně no ni.
Mimo akcie pravidelně cpu pár korun do Top Stocks fondu spíš pro porovnání. Spořící účet je samozřejmě základ pro rychle dostupnou rezervu, nikdy člověk neví kdy bude potřeba, což mě přivádí k tomu, že rezerva dostala tvrdý zásah a tak prioritou v roce 2019 je doplnění rezervy na stanovenou mez, dovolená u moře a sedm závodů Run Czech.
Také vlastním penzijko kde cpu minimum a inkasuji státní podporu, zakládal jsem z důvodu, že přispíval zaměstnavatel. Teď peníze z benefitů využívám na to abych ušetřil cash a ten cpu do akcií.