Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v04
Moderátor: VSbrok
- StanikKolarik
- Dlouhodobý investor
Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v04
Já jsem v poslední době:
vlezl do NYSE:ERIC v domění že se svezu na 5G a zatím červeno
vlezl do NYSE:VNTR a kvůli poklesům i 2x ředil
vlezl do XETRA:BAS protože je to držák
průběžně navyšoval NYSE:T, NYSE:RC, NYSE:NRZ, NYSE:VIA, NASDAQ:NNDM (z nichž jenom z RC a NRZ nekrvácím jak dorostenka uprostřed cyklu)
průběžně navyšoval NYSE:T, NYSE:RC, NYSE:NRZ, NYSE:VIA, NASDAQ:NNDM (z nichž jenom z RC a NRZ nekrvácím jak dorostenka uprostřed cyklu)
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,
O to větší důvod něco nakupovat za ten 18% výnos, když jsi teď tak v balíku.Victor Nettoyeur píše: ↑21 srp 2022 10:13
Loni mi protiinflacni dluhopis dorucil nejake 4% a letos 18% takze to mozna bude kvuli tomu?;)
Rok 2022 propad o 31%, tedy musíš porovnat s rokem 2021 a pod průměrným PE nejsou. Jsou přesně za 5 letý průměr jak v divi, tak PE. Ale E má poklesnout za letošek, tedy ve skutečnosti jsou dráže, než za průměr.Mozna to spatne ctu, ale neodhaduje se tam rust EPS 2023 o 18% a 2024 o 7%? Proc tedy vynos jen 5% kdyz jsou aktualne pod prumernym PE?
Vyprodávat dobré firmy je v pořádku, pokud koupíš jiné, stejně dobré firmy, které mají lepší potenciál a kor ze stejného sektoru. Lincoln National založeno 1905, A- rating, 97% jejich investic má investiční rating, 16% dividendový výplatní poměr za letošek a firma odkoupila 10% akcií jen za posledních 12m. Zpětný odkup akcií za PE pod 6 dělá zázraky. No a nějak se ten cash na nové investice získat musí a proč ne zrovna realizací 30% výnosů u PRU. Jinak PRU už stagnuje od roku 2013 a to je více, než pár let a už i ten dvouciferný růst divi, co byl moje hlavní motivace investovat do PRU je zdá se minulostí.JInak ja se tehle rotace rad vyvaruju, prodavam jen velmi drahe kousky, pripadne kdyz jsem s tou firmou zratil trpelivost. Predpovidat makro nebo prubeh cyklu a vyprodavat dobre firmy jen kvuli tomu, ze se predpoklada par hubenejsich let jde mimo mou strategii.
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993
- Victor Nettoyeur
- Pokročilý
V balíku bohužel nejsem když to ani nedrží krok s inflací;) Bylo to myšleno tak, že když FED utahuje, tak se firmám moc dobře neinvestuje a navíc trh aktuálně dost neopodstatněně roste, protože dost možná přestřelil výhled.
To kupuješ na dlouhodobé držení, nebo na krátkou dobu? Protože všechno jsou to firmy strašně špatné kvality, které bych na dlouho teda nechtěl ani za nic.StanikKolarik píše: ↑22 srp 2022 15:09Já jsem v poslední době:
průběžně navyšoval NYSE:T, NYSE:RC, NYSE:NRZ, NYSE:VIA, NASDAQ:NNDM z nichž jenom z RC a NRZ nekrvácím jak dorostenka uprostřed cyklu)
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993
U mňa začiatkom roka predaj - GAZ,MBT, HSBC, GLE, BNS, BP, GEO - okrem GEO všetko v pluse.
Riedenie -dokup - RRU, BRMK, GILD
Nové pozície - PBR-A, MATV
Najlepšia pozícia- VET +390% ...za čo ďakujem správcovi stránky VSBROKovi, ktorý tu naňho dal tip. Aj keď je teraz v v dvojnásobku plán. pozície zatiaľ som sa nerozhodol ho redukovať...
Najhoršia pozícia -narodený či adoptovaný WBD, ktorého som nepredal keď som mal...
A ďakujem všetkým Vám, ktorý tomu rozumiete lepšie ako ja a dávate tu tipy na akcie. Často sú pre mňa impulzom na ich zhodnotenie prípadne aj nákup. Investujem do akcií asi 1,5 roka a aj vďaka tomuto portálu či Vašim tipom mám dnes 37 akcií a celé PTF +40%.
Riedenie -dokup - RRU, BRMK, GILD
Nové pozície - PBR-A, MATV
Najlepšia pozícia- VET +390% ...za čo ďakujem správcovi stránky VSBROKovi, ktorý tu naňho dal tip. Aj keď je teraz v v dvojnásobku plán. pozície zatiaľ som sa nerozhodol ho redukovať...
Najhoršia pozícia -narodený či adoptovaný WBD, ktorého som nepredal keď som mal...
A ďakujem všetkým Vám, ktorý tomu rozumiete lepšie ako ja a dávate tu tipy na akcie. Často sú pre mňa impulzom na ich zhodnotenie prípadne aj nákup. Investujem do akcií asi 1,5 roka a aj vďaka tomuto portálu či Vašim tipom mám dnes 37 akcií a celé PTF +40%.
Nedávno jsem kupoval SWKS, bohužel sektor prochází hlubokou korekcí, ale 5G věřím, a plánuji ještě naředit pokud se cena podívá níže, ono koupit firmu rostoucí 20% EPS ročně za P/E 9 si myslím není špatné, když pominu velké navyšování dividend ze začátku tak nyní yield 2,29% a navyšují průměrně 14% za posledních 5 let, trh si je cení na P/E 15, čemuž i odpovídá 6,5% odhadovaný růst EPS, nicméně zde se obávám, že budeme revidovat dolů jako u většiny semiconductors firem
A bohužel jsem si i zobl SWK, ten propad se mi zdá moc velký, ale zde jsem se možná unáhlil, no každý den není posvícení
A bohužel jsem si i zobl SWK, ten propad se mi zdá moc velký, ale zde jsem se možná unáhlil, no každý den není posvícení

- StanikKolarik
- Dlouhodobý investor
tak nějak mix...czhunter píše: ↑22 srp 2022 16:02To kupuješ na dlouhodobé držení, nebo na krátkou dobu? Protože všechno jsou to firmy strašně špatné kvality, které bych na dlouho teda nechtěl ani za nic.StanikKolarik píše: ↑22 srp 2022 15:09Já jsem v poslední době:
průběžně navyšoval NYSE:T, NYSE:RC, NYSE:NRZ, NYSE:VIA, NASDAQ:NNDM z nichž jenom z RC a NRZ nekrvácím jak dorostenka uprostřed cyklu)
ten ERIC a NNDM nebyly dobré kaufy (ale naštěstí to nejsou nijak velké pozice)
VNTR je prostě risk s malou pozicí na "vysezení"
BAS je nadlouho
T, RC, RITM (NRZ) jsou taky na dlouho
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,
- Ladislav
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:

Já nekupuju tickery ani dips. Nevím, co je to ABC, ADE, AFG, AHI.
Já znám podniky jen pod jejich jmény. Kupuju akcie s čísly WKN nebo ISIN, protože nejsem obchodník, ani spekulant, ale value investor do dividendových akcií.
Během velkého dvouletého krachu drahých amerických akcií 2021-2023 by se měly kupovat jen akcie levné s dividendou nad 5 %. Akcie s P/B pod 3, P/S pod 3, s dividendou nad 5 %. Kdo zná jen P/E, tak P/E pod 15.
Já budu kupovat jen těchto 8 akcií. Některé mají dividendu nad 5 %, pár jich má dividendu nad 3 %:
Walgreens Boots Alliance, Fortescue Metals, BNP Paribas, Bank of Nova Scotia, Enbridge, Mitsubishi Corp., Takeda Pharmaceutical, BASF.
Nebojse spekulante Ladislave, co ignoruješ jediný důležitý faktor na dlouhé držení u akcie a tou je zisk firmy a růst zisků firmy. Také ignorante pravidla Benjamina Grahama o růstu zisků alespoň o 33% za posledních 10 let. (firma co ani nedrží s inflací je mizerné kvality a Graham by jí nikdy nedoporučil konzervativnímu investorovi).
Nekupuješ tickery? Ale jo kupuješ. Nikdo normální by nekupoval podniky mizerné kvality v reálném životě, tak jako ty kupuješ tickery mizerné kvality, protože nekupuješ podnik. Kupuješ kus papíru platící dividendu a o kvalitu podniku se nezajímáš (i když lžeš, že ano). Evidentně jsi ani nikdy nepodnikal, protože zcela ignoruješ kvalitu podniku, jako hlavní vliv na kvalitu investice a akcie a celému světu podnikání vůbec nerozumíš. Viz. zcela jednoduchý koncept vyšší tržby bez vyšších zisků jsou podnikateli k ničemu, což ty nechápeš.
Nejsi hodnotový investor ani náhodou. Jsi investor do value traps a yield traps neboli hodnotových pastí. Aneb jak řekl sám Buffett a mám to v podpisu:
Hodnotový investor místo Walgreens v problémech koupil kvalitu CVS a má nad 30% roční výnos, zatímco Walgreens padá a padá následující mizerné padající zisky. Že kupuješ Walgreens píšeš už od roku 2019. Kolik jsi na tom do teď prodělal Ládíku?
BASF stagnuje od roku 2007 a investorům prodělal skoro 2% ročně (s daní více) v nejdelším býčím trhu historie. V reálných číslech po započtení inflace má firma zisky o nějakých 40% dole a o tolik jsou dole i jejich akcionáři v kupní síle. Pokud Ládík doporučuje nějakou akcii, je to s 80% pravděpodobností hodnotová past. Ládík je český Jim Cramer. Celá investiční komunita se mu směje, doporučuje se dělat pravý opak, toho co Cramer (a Ládík) říká a kupodivu oba dva nejsou ještě na ulici s takovým investičním (ne)výkonem. Asi proto, že Ládíka živý dva důchody, jinak už by byl z nerostoucích dividend (platících nájmy rostoucí dvouciferně) na ulici.

Nekupuješ tickery? Ale jo kupuješ. Nikdo normální by nekupoval podniky mizerné kvality v reálném životě, tak jako ty kupuješ tickery mizerné kvality, protože nekupuješ podnik. Kupuješ kus papíru platící dividendu a o kvalitu podniku se nezajímáš (i když lžeš, že ano). Evidentně jsi ani nikdy nepodnikal, protože zcela ignoruješ kvalitu podniku, jako hlavní vliv na kvalitu investice a akcie a celému světu podnikání vůbec nerozumíš. Viz. zcela jednoduchý koncept vyšší tržby bez vyšších zisků jsou podnikateli k ničemu, což ty nechápeš.
Nejsi hodnotový investor ani náhodou. Jsi investor do value traps a yield traps neboli hodnotových pastí. Aneb jak řekl sám Buffett a mám to v podpisu:
Jinými slovy firma bez růstu zisků není hodnotová akcie, ale hodnotová past bez ohledu na P/B, P/S a P/E, jak tvoje portfolio krásně dokazuje. Firma bez růstu zisků také netěží z největší síly v investování - compounding.Kdo rozlišuje mezi růstovou akcií a hodnotovou neví nic o investování - Warren Buffett
Hodnotový investor místo Walgreens v problémech koupil kvalitu CVS a má nad 30% roční výnos, zatímco Walgreens padá a padá následující mizerné padající zisky. Že kupuješ Walgreens píšeš už od roku 2019. Kolik jsi na tom do teď prodělal Ládíku?
BASF stagnuje od roku 2007 a investorům prodělal skoro 2% ročně (s daní více) v nejdelším býčím trhu historie. V reálných číslech po započtení inflace má firma zisky o nějakých 40% dole a o tolik jsou dole i jejich akcionáři v kupní síle. Pokud Ládík doporučuje nějakou akcii, je to s 80% pravděpodobností hodnotová past. Ládík je český Jim Cramer. Celá investiční komunita se mu směje, doporučuje se dělat pravý opak, toho co Cramer (a Ládík) říká a kupodivu oba dva nejsou ještě na ulici s takovým investičním (ne)výkonem. Asi proto, že Ládíka živý dva důchody, jinak už by byl z nerostoucích dividend (platících nájmy rostoucí dvouciferně) na ulici.

Mych 14 top pozic (ktere se prekulily pres urcitou castku v czk), dohromady to dela temer 60% akcioveho portfolia, vesmes jde o lekarny a technologie:
Apple
Cardinal Health
Rithm Capital (Ex NRZ)
Alphabet (Google)
Nvidia
Meta (Facebook)
Gilead Sciences
ZIM Integrated
Crowdstrike Holdings
Caterpillar
Cisco Systems
CVS Health
Microsoft
Cigna Corporation
Profity v portfoliu nad 40% (od 2016, prumerny nakup pozice bude tak 2-3 roky):
Apple
Nucor
Nvidia
Microsoft
Alphabet (Google)
Sony ADR
Federal Realty Investment Trust
General Mills
Iron Mountain
Chevron
Astra Zeneca ADR
Northrop Grumman
Welltower
Cardinal Health
Pfizer
Whirlpool
Realty Income
Provary v portfoliu - dosavadni ztrata kapitalu 40% a vice - pro novacky asi za tisic slov:
Orion Office REIT (pozn. irelevantni, dostal jsem se k pozici stepenim, hodnota pozice mi nestala za to, zaobirat se prodejem diky "pratelskym" poplatkum fio)
Paypal Holdings
Lufthansa
Norilsk Nickel ADR
Top 10 dividendy:
Rithm Capital (Ex NRZ)
Mercedes-Benz Group (zde umele zvyseno nejakym ucetnim smeckem na splitu DAI/MBG, kterezto jsem pokratil resp. zcela zlikvidoval)
BMW
Shell (A) (pozn. pozice postupne temer zlikvidovana v ropnem bullrunu, obecne jsou s tou firmou jenom problemy)
Gilead Sciences
ZIM Integrated
Apple
Cardinal Health
Chevron
Cisco Systems
% zisk portfolia: cca 10%
Celkovy zisk portfolia v CZK: radove vyssi statisice
(Jsou to rookie numbers, prvni dekadu jsem se zavazal stravit ucenim a nelamat si hlavu z vysledku)
Vzdalenost k bezpecne rente (hypoteticky milnik): nyni jsem na cca 30-40% cesty
Pocet vychlastanych Redbullu pri lezeni v cislech: hromady
Apple
Cardinal Health
Rithm Capital (Ex NRZ)
Alphabet (Google)
Nvidia
Meta (Facebook)
Gilead Sciences
ZIM Integrated
Crowdstrike Holdings
Caterpillar
Cisco Systems
CVS Health
Microsoft
Cigna Corporation
Profity v portfoliu nad 40% (od 2016, prumerny nakup pozice bude tak 2-3 roky):
Apple
Nucor
Nvidia
Microsoft
Alphabet (Google)
Sony ADR
Federal Realty Investment Trust
General Mills
Iron Mountain
Chevron
Astra Zeneca ADR
Northrop Grumman
Welltower
Cardinal Health
Pfizer
Whirlpool
Realty Income
Provary v portfoliu - dosavadni ztrata kapitalu 40% a vice - pro novacky asi za tisic slov:
Orion Office REIT (pozn. irelevantni, dostal jsem se k pozici stepenim, hodnota pozice mi nestala za to, zaobirat se prodejem diky "pratelskym" poplatkum fio)
Paypal Holdings
Lufthansa
Norilsk Nickel ADR
Top 10 dividendy:
Rithm Capital (Ex NRZ)
Mercedes-Benz Group (zde umele zvyseno nejakym ucetnim smeckem na splitu DAI/MBG, kterezto jsem pokratil resp. zcela zlikvidoval)
BMW
Shell (A) (pozn. pozice postupne temer zlikvidovana v ropnem bullrunu, obecne jsou s tou firmou jenom problemy)
Gilead Sciences
ZIM Integrated
Apple
Cardinal Health
Chevron
Cisco Systems
% zisk portfolia: cca 10%
Celkovy zisk portfolia v CZK: radove vyssi statisice
(Jsou to rookie numbers, prvni dekadu jsem se zavazal stravit ucenim a nelamat si hlavu z vysledku)
Vzdalenost k bezpecne rente (hypoteticky milnik): nyni jsem na cca 30-40% cesty
Pocet vychlastanych Redbullu pri lezeni v cislech: hromady