Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02
Moderátor: VSbrok
Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02
Ano, ABBV je víc muziky za větší riziko, o tom žádná.
Pozici v CVS Health jsem také otevíral minulý týden. Dlouho jsem se rozhodoval jestli do tohoto sektoru investovat a zda do CVS či WBA. Nakonec jsem zvolil společnost CVS především kvůli pojištovací divizi.
BRK.B, AAPL, WFC, JPM, ADBE, FB, MO, PM, NRZ, DIS, SBUX, SHW, PEP, MA, MFST, UHN, VRTX, JNJ, BMY, CVS, OHI, WELL, STOR, O, MONETA, CEZ.
Krypto: BTC, ETH
Krypto: BTC, ETH
-
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Dnes jsem se zbavil "value trap" T a nakoupím menší množství až více vyklesá. Raději bych nicméně přizobl VZ, nebo ještě lépe TMUS.
-
- Site Admin
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 2 times
- Kontaktovat uživatele:
Ten článek jsem četl taky, ale když já moc na ty analytiky nedám. Budu držet dalších 20 let.
https://www.marketwatch.com/amp/story/a ... 2020-10-05
https://www.marketwatch.com/amp/story/a ... 2020-10-05
-
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Já to udělal na základě několika downgrade, které vedly k underperform. Ráno mne na to upozornilo IB. Uvidíme jak se to bude vyvíjet, ale nerad bych bag holdoval. Prodával jsem stále lehce nad nákupkou.
ad analytik downgrade: vždy mě zajímá:Investor007 píše: ↑05 říj 2020 17:35Já to udělal na základě několika downgrade, které vedly k underperform. Ráno mne na to upozornilo IB. Uvidíme jak se to bude vyvíjet, ale nerad bych bag holdoval. Prodával jsem stále lehce nad nákupkou.
1. zdali je to sell side analytik nebo ne (má vlastní prospěch proti tobě)
2. jak to říct a nedostat ban za sprosté slova: pokud dal downgrade dnes (po 27 % pádu), pak je největší b*b ve vesmíru. Já bych věřil jen analytikovi, který to downgradoval PŘED pádem, to je pro mne cenná rada.
ad prodat nad nákupkou: to jsou ty stoplossy o kterých furt přemýšlím. Jako trading bez SL ani ránu, ale v investicích si nejsem jistý, jestli se ti to vyplatí nebo ne. Má to někdo spočítané a má statistiku? Já mám víc vyhození ze sedla a další nárust beze mě, než záchranu před pádem...
G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...
You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.
You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.
-
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
T padlo už předtím, o tom žádná. Jenže ten downgrade teď přišel taky s novou cílovkou na úrovni 25 USD, což mne znejistilo.
Já SL u long portfolia dal pryč a zvýšil se mi dost počet bag holdingu napříč portfoliem (= psychologický stop loss nefunguje a pak jen sleduješ jak se akcie vzdaluje od nákupky). Řekl bych, že záleží jestli nákupy ředíš, nebo kupuješ nové akcie a hlavně kdy kupuješ (bral jsem při SPY 10+< bodů oproti momentálnímu stavu a ještě neředil). Taky jestli to je dlouhodobý swing, nebo to máš jako DGI a je ti jedno co se s cenou akcií děje a že ti pokles sežere všechny dividendy (pracovní název této strategie je "Ladislav"). Pokud by měl být trh jako na houpačce, což poslední dobou je, tak si myslím že SL smysl má a když nad tím přemýšlím dělat swingy při poklesech s následným prodejem by nemuselo být vůbec špatné a tady určitě SL má smysl. U dlouhodobého držení je asi lepší avg down, protože má investor akcii více analyzovanou křížem krážem a prostě ji je ochoten držet i při poklesu, ale pak zároveň nesmí ředit vyloženě hned při jakémkoliv menším poklesu, jinak ve výsledku pořád bag holduje a průměrnou cenu moc nesrazí. Dle mého názoru tedy počítat procentuálně význam SL hodně závisí na zvolené investiční strategii. Já osobně sice podrobněji fundamentálně analyzuji i dlouhodobější swing trady, ale hodně pokulhávám v tom kdy prodat a tudíž pro mně by smysl SL a obecně nastavení bracket order už na začátku asi měl. U dlouhodobého držení, a nebo prostě nějakého potenciálu zisku doufám, že to za mně vyřeší nějaký velký a hlavně brzký pád u dalšího lockdown, nebo voleb v USA. Nejdříve chci ale něco odprodat a doufám, že tomu bude předcházet stimulus, který bublinu nafoukne ještě o něco víc.
Ještě bych ten SL upgradoval dle míry tolerance rizika a tedy hned u nákupu ho nasadit správně níž pod nějakou strategickou svíci a následně při nárustu navýšit min. na nákupku, nebo vyměnit za TRAIL SL. Sám jsem to měl v plánu dělat a vůbec netuším proč jsem je nakonec zrušil. Pravděpodobně to bylo z důvodu vysoké volatility, protože nynější trh není asi úplně normální a big money dokážou za jeden den posekat XX bodů na SPY (= spousta stop lossů) a ještě ten samý den se vrátit zpátky na původní čísla.
U long term akcií v portfoliu pak mám v plánu hlavně nakupovat po menších částech a ne hned po stovkách. Tam se už dělá avg down docela blbě když člověk udělá hned tuhle zásadní chybu. To se snažím dokud jsem blízko avg ceně řešit prodejem covered call opcí s expirací klidně několik měsíce dopředu (= je mi jedno jestli o tu akcii přijdu).
Poslední třešnička na dortu s výše uvedeným částečně související je teď u mně zvažovaný přesun od IB k jiným brokerům kvůli brexitu a nižšímu krytí. Jelikož ale držím i (naštěstí jen) jednu akcii RDS.B na Evropské burze, tak tuhle budu muset buďto za peníze převést do Degira/FIO, popř. prodat a hned znovu nakoupit (pravděpodobnější), a nebo vzít ztrátu a investovat jinde, což je mi proti srsti. Kdybych měl SL, tak tenhle problém nejspíše nemám (rug pull a gap down dokáže SL krásně přeskočit což jsem si několikrát vyzkoušel a na mkt ho mít zadaný nechci).
Já SL u long portfolia dal pryč a zvýšil se mi dost počet bag holdingu napříč portfoliem (= psychologický stop loss nefunguje a pak jen sleduješ jak se akcie vzdaluje od nákupky). Řekl bych, že záleží jestli nákupy ředíš, nebo kupuješ nové akcie a hlavně kdy kupuješ (bral jsem při SPY 10+< bodů oproti momentálnímu stavu a ještě neředil). Taky jestli to je dlouhodobý swing, nebo to máš jako DGI a je ti jedno co se s cenou akcií děje a že ti pokles sežere všechny dividendy (pracovní název této strategie je "Ladislav"). Pokud by měl být trh jako na houpačce, což poslední dobou je, tak si myslím že SL smysl má a když nad tím přemýšlím dělat swingy při poklesech s následným prodejem by nemuselo být vůbec špatné a tady určitě SL má smysl. U dlouhodobého držení je asi lepší avg down, protože má investor akcii více analyzovanou křížem krážem a prostě ji je ochoten držet i při poklesu, ale pak zároveň nesmí ředit vyloženě hned při jakémkoliv menším poklesu, jinak ve výsledku pořád bag holduje a průměrnou cenu moc nesrazí. Dle mého názoru tedy počítat procentuálně význam SL hodně závisí na zvolené investiční strategii. Já osobně sice podrobněji fundamentálně analyzuji i dlouhodobější swing trady, ale hodně pokulhávám v tom kdy prodat a tudíž pro mně by smysl SL a obecně nastavení bracket order už na začátku asi měl. U dlouhodobého držení, a nebo prostě nějakého potenciálu zisku doufám, že to za mně vyřeší nějaký velký a hlavně brzký pád u dalšího lockdown, nebo voleb v USA. Nejdříve chci ale něco odprodat a doufám, že tomu bude předcházet stimulus, který bublinu nafoukne ještě o něco víc.
Ještě bych ten SL upgradoval dle míry tolerance rizika a tedy hned u nákupu ho nasadit správně níž pod nějakou strategickou svíci a následně při nárustu navýšit min. na nákupku, nebo vyměnit za TRAIL SL. Sám jsem to měl v plánu dělat a vůbec netuším proč jsem je nakonec zrušil. Pravděpodobně to bylo z důvodu vysoké volatility, protože nynější trh není asi úplně normální a big money dokážou za jeden den posekat XX bodů na SPY (= spousta stop lossů) a ještě ten samý den se vrátit zpátky na původní čísla.
U long term akcií v portfoliu pak mám v plánu hlavně nakupovat po menších částech a ne hned po stovkách. Tam se už dělá avg down docela blbě když člověk udělá hned tuhle zásadní chybu. To se snažím dokud jsem blízko avg ceně řešit prodejem covered call opcí s expirací klidně několik měsíce dopředu (= je mi jedno jestli o tu akcii přijdu).
Poslední třešnička na dortu s výše uvedeným částečně související je teď u mně zvažovaný přesun od IB k jiným brokerům kvůli brexitu a nižšímu krytí. Jelikož ale držím i (naštěstí jen) jednu akcii RDS.B na Evropské burze, tak tuhle budu muset buďto za peníze převést do Degira/FIO, popř. prodat a hned znovu nakoupit (pravděpodobnější), a nebo vzít ztrátu a investovat jinde, což je mi proti srsti. Kdybych měl SL, tak tenhle problém nejspíše nemám (rug pull a gap down dokáže SL krásně přeskočit což jsem si několikrát vyzkoušel a na mkt ho mít zadaný nechci).
Dnes jsem videl na Netflixu (mimochodem skvela sluzba, s nejakou ubohou ceskou komercni tvorbou se to neda vubec srovnavat, tuhle akcii jsem mel snad koupit jako prvni - sedel bych na obrich ziscich a zaroven bych byl/cela rodina jejich klientem a konzumentem, proste by se jednalo o zcela cistou investicni pracicku) ten novy dokument od Attenborougha na tema, jak mrvime planetu v postupny bod zlomu. Na lidi s vyssi inteligenci, rozhledem a urcitym mravnim citenim tenhle porad bude fungovat dost depresivne. Ja delam X let do bezobratlych, tedy mam z prvni ruky spoustu zcela varovnych dat, takze jsem se nedozvedel nic zcela zasadne noveho, ale s tim fantastickym modernim hi-res milion-colors kabatkem tomu clovek chte nechte podlehne. Nicmene abych se drzel vlakna nakupovani a investovani, D.A. zde vyjadruje genialni myslenku:
Docela bych si vsadil na to, ze jedna z budoucich velkych trznich krizi vzejde z teto problematiky (rozpinat se, alespon do doby prechodu na totalne obnovitelny, prostorove max efektivni a uskromneny rezim, ci do doby uprku na jine planety, nepopiratelne nelze vecne). Mam na mysli opravdu velkou krizi, ne nejakou covidovou prehanku (cynicky vzato, zemekoule by ten virus potrebovala o trochu ucinnejsi). Je smesne, ze se paka novinari porad divaji dozadu a 5x denne vychazi clanky o opakovani starych bublin jako je ta z roku 2000 (pricemz firmy, kterych se to tehdy tykalo a nenatahly brka, maji dnes temer bez vyjimky obri zisky a jako bonus navic jinak brutalne nezatezuji ZP), ale nikdo moc neresi, kam se za 50 let vejdem, co budeme dychat, co budeme jist a kde vezmem dalsi prostor k zivotu (LGBT, BLM, 36 pohlavi a stejny pocet bab v managementu jako chlapu jsou prece dulezitejsi). A kdyz uz se tyhle veci resi, tak vetsinou naprosto silene s nespravnymi resenimi, ci jde o diskutabilni temata (uhlikova stopa, elektrodotace, kurovec, privazovani se ke stromum atp.)
Myslim, ze se budu do budoucna pri investovani cim dal vic divat na problematiku udrzitelneho zachazeni se zdroji a miru negativni stopy, kterou dany byznys zanechava. Je to moralni a pravdepodobne taky dlouhodobe investicne racionalni.
Zajimavy namet ke cteni zde: https://www.researchgate.net/publicatio ... rgy_Sector
Tahle fakta budou desne sroubovat nahoru ceny pozemku a nemovitosti. Heyday casy kraje 20. stoleti, kdy v CR dosahne kdejaky par mladych joudu, na hypo typicky postavene na po komancich zdevastovane, eutrofizovane intravilanove louce, kde 100 let trava neroste, protoze bydlet v RD dvoupatre jako za sociku uz neni cool a in, budou muset jednou zakonite skoncit.
M.
Ono se to cele (udrzitelnost, evoluce, populacni krivka, ubirani prostoru, renewables atd.) docela dost tyka akcii a kapitalismu celkove. Doporucuji shlednout (panak dobreho horcoveho likeru pak spravi i vetsi depresi).Je silene, ze nase banky a fondy investuji do fosilnich paliv, kdyz prave ona ohrozuji budoucnost, na kterou sporime.
Docela bych si vsadil na to, ze jedna z budoucich velkych trznich krizi vzejde z teto problematiky (rozpinat se, alespon do doby prechodu na totalne obnovitelny, prostorove max efektivni a uskromneny rezim, ci do doby uprku na jine planety, nepopiratelne nelze vecne). Mam na mysli opravdu velkou krizi, ne nejakou covidovou prehanku (cynicky vzato, zemekoule by ten virus potrebovala o trochu ucinnejsi). Je smesne, ze se paka novinari porad divaji dozadu a 5x denne vychazi clanky o opakovani starych bublin jako je ta z roku 2000 (pricemz firmy, kterych se to tehdy tykalo a nenatahly brka, maji dnes temer bez vyjimky obri zisky a jako bonus navic jinak brutalne nezatezuji ZP), ale nikdo moc neresi, kam se za 50 let vejdem, co budeme dychat, co budeme jist a kde vezmem dalsi prostor k zivotu (LGBT, BLM, 36 pohlavi a stejny pocet bab v managementu jako chlapu jsou prece dulezitejsi). A kdyz uz se tyhle veci resi, tak vetsinou naprosto silene s nespravnymi resenimi, ci jde o diskutabilni temata (uhlikova stopa, elektrodotace, kurovec, privazovani se ke stromum atp.)
Myslim, ze se budu do budoucna pri investovani cim dal vic divat na problematiku udrzitelneho zachazeni se zdroji a miru negativni stopy, kterou dany byznys zanechava. Je to moralni a pravdepodobne taky dlouhodobe investicne racionalni.
Zajimavy namet ke cteni zde: https://www.researchgate.net/publicatio ... rgy_Sector
Sbohem a dik za vsechny ty dividendy, posledni mrtvy dinosaurus zhasne“Maybe Exxon got it right. Maybe it's not the oil company's job to do solar. If the day comes when the world doesn't need more oil, it may be the oil company's job is to simply switch off the lights and return the money to its shareholders."
Tahle fakta budou desne sroubovat nahoru ceny pozemku a nemovitosti. Heyday casy kraje 20. stoleti, kdy v CR dosahne kdejaky par mladych joudu, na hypo typicky postavene na po komancich zdevastovane, eutrofizovane intravilanove louce, kde 100 let trava neroste, protoze bydlet v RD dvoupatre jako za sociku uz neni cool a in, budou muset jednou zakonite skoncit.
M.
Tak jsem nakonec prodal D (se ziskem +dividendy), uvidim co se stane az oznami snizeni dividendy a jak si budou vest. S nakupem dalsich titulu pockam, je to hodne nahore, spis naredim IRM. U MO je ted cena 25% pod moji nakupkou. Cekam na snizeni ADM, GPC, mozna PEP (ikdyz tam ty fundamenty...), CAT, docela koukam i na LAND (sice mala kapitalizace, ale pestovani plodin atd asi neprestane).
APD/ABBV,JNJ,PFE/DUK,ENB,ČEZ/EMR,LMT,MMM,SWK / CL,GIS,MO,PEP/DEA,FRT,IRM,O/ARCC,CSWC,MAIN/ORI,PRU/ RIO/BNS,Komerční Banka
jj po LANDu taky pokukuji. Jen mi přijde že je teď dost vysoko. Ale vlastnit díky němu kus americké půdy
Portfólio: TXRH, V, Shack, CMI založeno 2018
Můj blog : http://blog.mojeokoli.cz/category/akcie/
Brooker: Fio
Můj blog : http://blog.mojeokoli.cz/category/akcie/
Brooker: Fio