Nevím, co jako má graf Walgreens říci, že něco nefunguje? Návrat k férové ceně často trvá 6 a více let. Už to, že říkáš, že to nefunguje a ukazuješ na horizont pouhých dvou let, tak je známka, že nevíš která bije. Do horizontu 5 let mají stále velký vliv momentum a sentiment trhu, obzvláště u problémových firem jako je WBA. Kdyby jsi si zkrátil časový úsek, tak by jsi zjistil, že cena akcie sleduje EPS na cestě dolů v nově naceněném P/E 8,46, které cena akcie sleduje celkem dobře. Jakmile se vrátí růst, tak se akcie zase nacení na vyšší P/E, jako u IBM. Kde jak vidíme, tak cena akcie sledovala EPS dokonale. To že se v mezičase nacenila na nižší P/E kvůli problém firmy na tom nic nemění.
U McKessonu to "nefungovalo" 6 let a pak to fungovalo. A jelikož pouze doba prodeje a nákupu má roli a nic mezi tím, tak to fungovalo velice dobře pro 16% roční výnosy, avšak v mezičase první 3 roky byl výnos -10% ročně, tedy podle short term spekulantů to "nefungovalo" Avšak podle Lynchovo cena akcie sleduje EPS to nakonec fungovalo naprosto dokonale.
Ano metod je mnoho, ale z analýz tisíců podniků ve FG mám jasno, že analýza P/E, P/S a cash flow je nejpřesnější. Protože jak řekl jak Lynch, tak Buffett, tak EPS určuje cenu akcie v delším horizontu a tedy používat metodu založenou na EPS a P/E dává největší smysl. Pokud chce někdo používat modely používající věštění z křišťálové koule odhadováním cash flow za 10 let, tak jejich boj.Kazdopadne jsou to jen ruzne modely, zadna evangelia, kazdy si muze volit metodu k ocenovani. Je fajn mit o nich prehled.
Věřit můžeš i tomu, že Země je placatá. Věřit znamená prd vědět. Ti co vědí, tak ví, že průměrná doba držení akcie u fondů je jeden rok a analytici na Wall st. sledují další dva roky dopředu. Po třetím roce klesá počet analytiků i u největších firem z desítek na jednotky. Po 5 letech už je často jen jeden analytik. To všechno FG ukazuje, tedy mi co máme kvalitní data víme, ostatní věří. Ukaž mi, která investiční velká firma sleduje odhady cash flow na 10 let dopředu a dává cílové ceny za 10 let. Rád se na to kouknu a na jejich zpětnou úspěšnost. BTW jak si vysvětluješ, že u LMT se trh dívá dopředu jen 6 měsíců a naceňuje na zisky za 2023 prakticky dokonale?Tedy pokud narozdil od tebe verime, ze trh kouka dal nez dva roky dopredu.
Podivné je to jen pro tebe, protože jsi neviděl tisíce firem ve FG. Historicky většina akcií sleduje P/E 15 či něco kolem toho a to mají různé rychlosti růstu. P/E násobky nejsou odstupňovány podle rychlosti růstu až na výjimky, převážně vysoce rychle rostoucí firmy, jak čtením knich Lynche určitě víš. Proto základní vykreslené P/E na grafu je pro firmy rostoucí do 15% ročně vždy P/E 15 podle Grahama/Dodda.Napriklad pokud cekame, ze dynamika rustu zisku se bude menit, tak je podivne pocitat s konstatnim P/E (ktere nam rika, jaky ma byt rust)
Pro ukázku Coca-Cola stagnovala po několik let a měla P/E 24. Dnes díky inflaci akcelerovala růst na 9% ročně a stále má P/E 24. Tedy je to podivné, ale tak to je. Analyzuj si tisíce firem jako já a budeš vědět, jak to prostě je a konečně budeš moci nahradit slova věřím, myslím si za slova vím a viděl jsem.