Zajímavé články / Doporučené čtení
Moderátor: VSbrok
Re: Zajímavé články / Doporučené čtení
Mam to stejne ( pf, dovca, sport, kultura), jedno z toho si vybrat jinak to propadne. Nejdriv sem mel dovcu, ale resit dopredu fakturu atd. Zrovna sem ted volal na FKSP a ptal se na prisp. na inv.do akcii, tak to navrhnou, uvidi se...
APD/ABBV,JNJ,PFE/DUK,ENB,ČEZ/EMR,LMT,MMM,SWK / CL,GIS,MO,PEP/DEA,FRT,IRM,O/ARCC,CSWC,MAIN/ORI,PRU/ RIO/BNS,Komerční Banka
-
- Site Admin
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 2 times
- Kontaktovat uživatele:
Já si nemusím vybírat jen jedno. Prostě mám k účtu i platební kartu na kterou můžu hodit prachy a pak s ní platit v lékárně atd. Co nechám na účtu lze využít na placení ve vybraných e shopech a například i na slevomatu.
Pokud na penzijko přispívá zaměstnavatel, tak to je na zvážení začít v dřívějším věku než 50+. Je nutné to propočíst, každý to bude hodnotit jinak (odhadovat zhodnocení správce jeho peněz).
mě zaměstnavatel přispívá kulový zase mi známej říkal, že jako OSVČ se mi vyplatí v určitým věku přestat platit sociální pojištění (po odpracovaných 35ti letech tuším?), že už bych stejně v důchodu víc nedostal i kdybych tam napral miliony.. ale zatím jsem nezjišťoval jak to ve skutečnosti je, přece jen trocha času tu je. neví o tom někdo něco více?
U nás jde benefit kartu dobíjet pomocí Salary Swap. Z hrubé mzdy si odvedeš třeba 1000 a ten dostaneš celej. ušetříš tak 31% z daní. Z benefitky můžeš platit dovolené do 20 000 ročně, vzdělávání(i dětí), zábavu, zdraví (zubař třeba) atd..... a jedno ročně můžeš peníze hodit na penzjiko(ale to se vyplatí až u starších). K benefitce je karta na platby, plus jde nechat vystavit fakturu a nechat si ji proplatit(dobré pro soukromou školu, koníčky atd...). I když ti ta částka nejde na důchod, nemocenskou atd.... ale komu to vadí, když důchod bude za tak dlouho a kdo ví kolik.
Dobrá optimalizace!Sumo.cz píše: ↑20 srp 2019 20:10U nás jde benefit kartu dobíjet pomocí Salary Swap. Z hrubé mzdy si odvedeš třeba 1000 a ten dostaneš celej. ušetříš tak 31% z daní. Z benefitky můžeš platit dovolené do 20 000 ročně, vzdělávání(i dětí), zábavu, zdraví (zubař třeba) atd..... a jedno ročně můžeš peníze hodit na penzjiko(ale to se vyplatí až u starších). K benefitce je karta na platby, plus jde nechat vystavit fakturu a nechat si ji proplatit(dobré pro soukromou školu, koníčky atd...). I když ti ta částka nejde na důchod, nemocenskou atd.... ale komu to vadí, když důchod bude za tak dlouho a kdo ví kolik.
Záleží, kolik je ti let, jestli to má cenu už teď řešit, za pár let to může být jinak. Každopádně se dá rozumně zeptat na infolince ČSSZ. Co jsem si zjišťoval situaci u zaměstnance (ale snad i u OSVČ je stejné), tak každý odpracovaný rok se počítá.slon píše: ↑20 srp 2019 19:25mě zaměstnavatel přispívá kulový zase mi známej říkal, že jako OSVČ se mi vyplatí v určitým věku přestat platit sociální pojištění (po odpracovaných 35ti letech tuším?), že už bych stejně v důchodu víc nedostal i kdybych tam napral miliony.. ale zatím jsem nezjišťoval jak to ve skutečnosti je, přece jen trocha času tu je. neví o tom někdo něco více?
Nejdřív ti spočtou něco jako redukovaný průměrný plat za celý tvůj život (starší platy jsou pro účely výpočtu fiktivně valorizovány a platy nad určitou hranici jsou brány jen z 25% - tzvn. brutální solidarita). No pak se ti za každý odpracovaný rok počítá 1,5% z toho redukovaného platu. Takže 40 let je 60% a 35 let jen 52,5%.
-
- Začátečník
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 1 time
Píšu na "doporučeném čtení" tuto malou informaci:
Často se tu opakuje termín "hold". Nejsem žádný jazykovědec. A sám umím dělat chyby (např. dnes jsem psal požadavek na mého zahraničního IT a použití špatného neurčitého členu "an vers. a" jsem si všimnul až po odeslání). Sám občas z nepozornosti dělám chyby. Ale navrhuji toto:
a) používejme slovo "hold" ve významu vzdáti čest, poctu (např. vzdávám ti svůj hold za tvé hrdinné činy);
b) používejme slovo "holt" při konstatování faktu (např. ... to se holt nedá nic dělat. ... holt musíme máknout.);
Je to poznámka mimo naše oblíbené téma ale ... může se nám to ve styku s veřejností hodit.
Často se tu opakuje termín "hold". Nejsem žádný jazykovědec. A sám umím dělat chyby (např. dnes jsem psal požadavek na mého zahraničního IT a použití špatného neurčitého členu "an vers. a" jsem si všimnul až po odeslání). Sám občas z nepozornosti dělám chyby. Ale navrhuji toto:
a) používejme slovo "hold" ve významu vzdáti čest, poctu (např. vzdávám ti svůj hold za tvé hrdinné činy);
b) používejme slovo "holt" při konstatování faktu (např. ... to se holt nedá nic dělat. ... holt musíme máknout.);
Je to poznámka mimo naše oblíbené téma ale ... může se nám to ve styku s veřejností hodit.
-
- Začátečník
Vzdejme hold tomu, že tomu holt nerozumíš.
ČEZ, Moneta
AAPL, ABNB, AT&T, 3M, GSK, INTC, KHC, WBA, JNJ, MCD, CSCO, ENB, MPW
BASF, Allianz, Lufthansa, RDS-B, BMW, Santander, BHP/BIL
Spekulace: ABNB, CRSR
AAPL, ABNB, AT&T, 3M, GSK, INTC, KHC, WBA, JNJ, MCD, CSCO, ENB, MPW
BASF, Allianz, Lufthansa, RDS-B, BMW, Santander, BHP/BIL
Spekulace: ABNB, CRSR
-
- Site Admin
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 2 times
- Kontaktovat uživatele:
Po přečtení jsem si říkal kdo to mohl takto napsat. Kdo asi že, tak jsem si to alespoň v jednom příspěvku co jsem našel opravil. Holt i takové věci se dějí.