Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Příspěvek od Glueless » 15 zář 2020 11:48

Jak vidite Kofolu?

IPO byla fraska, vyhodnotil jsem to jako hrube nadsazene a od te doby to moc nesledoval. Velky propad ceny mi dal za pravdu.
Analytici davaji cenu v rozmezi 350-450, coz vidim jako dalsi vysmech rozumu.
Nicmene ceske akcie skoro nemam a toto by mohla byt prilezitost.

Jak ji vidite za cca 220 muze byt dobra cena, ne?

Prilezitost vidim take spekulativne jako kandidat na odkoupeni (napr. Pepsi/cocacola apod.) tam vzdy dochazi k premii, tak se ti, kdo koupili driv a jsou v cervenem zahoji. Neveste hlavu!

Diky za nazory.
Gluepess
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Vosa
Začátečník
Been thanked: 1 time

Příspěvek od Vosa » 15 zář 2020 12:14

Glueless píše:
15 zář 2020 11:48
Jak vidite Kofolu?

IPO byla fraska, vyhodnotil jsem to jako hrube nadsazene a od te doby to moc nesledoval. Velky propad ceny mi dal za pravdu.

Prilezitost vidim take spekulativne jako kandidat na odkoupeni (napr. Pepsi/cocacola apod.) tam vzdy dochazi k premii, tak se ti, kdo koupili driv a jsou v cervenem zahoji. Neveste hlavu!

Diky za nazory.
Gluepess
Já nějak nerozumím této větě: ,,Prilezitost vidim take spekulativne jako kandidat na odkoupeni (napr. Pepsi/cocacola apod.) tam vzdy dochazi k premii, tak se ti, kdo koupili driv a jsou v cervenem zahoji. "

Jinak Pepsi se právě chystám dokoupit. Příští týden to tam napálim. Kupoval jsem v roce 2018 za 108$. Cena je teď vysoko, ale nevadí. Pokud někdy klesne třeba pod 120$, tak vezmu další várku.
Posledně jsem přikupoval T, BTI a MO, tak chci teď navyšovat pozice v defenzivních titulech.
Příští měsíc přijde na řadu navýšení v Procter&Gamble.
3M, AbbVie, Activision Blizzard, Altria, AMD, AnteroMidstream, Apple, AT&T, BMW, Boeing,Br.Am.T., Broadcom, Canadian National Railway, Caterpillar,Chevron,Cisco,Coca Cola, DeutscheTel., Duke Energy, Electronic Arts, Exxon, HomeDepot, Iberdrola,IBM,Intel, JPMorgan,Johnson&Johnson, MAIN, McDonald's, Meta, Microsoft, NextEraEnergy,NRZ,OHI, PepsiCo,Pfizer,Procter&Gamble, RealtyIncome, Shell, StanleyBlack&Decker, Texas Inst., Vodafone, Walmart,Whirlpool

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 15 zář 2020 12:53

Vosa píše:
15 zář 2020 12:14
Já nějak nerozumím této větě: ,,Prilezitost vidim take spekulativne jako kandidat na odkoupeni (napr. Pepsi/cocacola apod.) tam vzdy dochazi k premii, tak se ti, kdo koupili driv a jsou v cervenem zahoji. "
Vysvetleni je proste: koupis firmu a pocitas s tim, ze ji odkoupi (acquire) jina firma. Tato pak, jak je obecnym pravidlem, plati vic nez cena akcie v danem okamziku (premium).

Stava se pomerne casto ve vice sektorech. Jednoduchy zpusob, jakstagnujici fa zvysi revenue.
Nedavno napr. BMY koupil CELG za cca 40% premium proti spot price.

G.

Martin
Pokročilý

Příspěvek od Martin » 15 zář 2020 18:20

...
Naposledy upravil(a) Martin dne 15 zář 2020 18:26, celkem upraveno 2 x.
APD/ABBV,JNJ,PFE/DUK,ENB,ČEZ/EMR,LMT,MMM,SWK / CL,GIS,MO,PEP/DEA,FRT,IRM,O/ARCC,CSWC,MAIN/ORI,PRU/ RIO/BNS,Komerční Banka

Martin
Pokročilý

Příspěvek od Martin » 15 zář 2020 18:23

PEP - kdyz vidim, ciste jen hodnoty P/S, P/B, dluh a dalsi, tak by vstupni cena musela byt hodne niz.
Zase na druhou stranu koupit a neresit a jen brat divi. Ted jsou ceny co sleduju hodne nahore, tak mozna prikoupim ORI (tam se motam kolem nakupky a dolary mi lezi na uctu) a s dalsim budu cekat co se bude dit.
Nejaky napad na nakup?
APD/ABBV,JNJ,PFE/DUK,ENB,ČEZ/EMR,LMT,MMM,SWK / CL,GIS,MO,PEP/DEA,FRT,IRM,O/ARCC,CSWC,MAIN/ORI,PRU/ RIO/BNS,Komerční Banka

Andrej
Pokročilý

Příspěvek od Andrej » 15 zář 2020 18:26

Ja som včera čiastočne predal TRIL a zo zisku nastavil nákup INTC, mal som iba zopár ks, tak to zaokrúhliť.
SPM: /viewtopic.php?f=12&t=524
ETF: IWDA
Technology: INTC | CSCO | T | IRM
Consumer Goods: MO
Financial: WFC | NRZ | O
BDC: MAIN
Utilities: PPL
Industrials: RTX | MMM
Healthcare: ABBV | PFE | JNJ
Basic Materials: RDS.B | XOM

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 15 zář 2020 20:21

Martin píše:
15 zář 2020 18:23
PEP - kdyz vidim, ciste jen hodnoty P/S, P/B, dluh a dalsi, tak by vstupni cena musela byt hodne niz.
Zase na druhou stranu koupit a neresit a jen brat divi. Ted jsou ceny co sleduju hodne nahore, tak mozna prikoupim ORI (tam se motam kolem nakupky a dolary mi lezi na uctu) a s dalsim budu cekat co se bude dit.
Nejaky napad na nakup?
nedávno jsem psal MAC, mallREIT se solidním fundamentem, riziko dalšího prodlužování covid opatření je už započteno v ceně. Otevírají obchodáky, tady můžem násobit.

Have Fun Investing
G.

P.S. co ta kofola? Sleduje někdo? Mají kompetentní management?

StanikKolarik
Investor

Příspěvek od StanikKolarik » 15 zář 2020 21:55

jelikož nemám cash, tak nakupuju jenom do virtuálního portfolia co si ho vedu paralelně...
Takže hlásím pouze virtuální nákupy NYSE:ADM, NYSE:MCY, ASX:AD a XET:B4B
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,

_turek
Začátečník

Příspěvek od _turek » 15 zář 2020 22:28

Glueless píše:
Jak vidite Kofolu?

Diky za nazory.
Gluepess
Myslím že ji hned tak někdo nekoupí, protože free-float není tak velký. Větší část akcií vlastní Samaras. To spíš tipuji že ji časem koupí on pro sebe. Kdysi jsem četl že ty akcie co má koupil na dluh a splácí je díky divi. Proto jsem nějakou divi čekal i letos. (Nejedu DGI, takže kdyby nebyla a Kofola si umázla dluh, či něco koupila tak se tak jsem spokojený asi víc)

Jak čtu názory na Kofolu třeba na Patrií, nebo Kurzy tak mi přijde že mnoha lidem vadí to že vedení nechce jít do velké expanze třeba do ciziny. Samaras prohlásil, že si zakládají na regionálních značkách (což se dá chápat malých značkách s limitem v růstu a ne ve světové expanzi) Rádi si hrají na příběhy, eko, bio. Teď třeba v Rajci chtějí dělat bylinné údolí. Na druhou stranu neznám moc českých firem které by pořád skupovali nové firmy. Někdy malé někdy větší. V tom mi přijdou jak kolosy co známe z ameriky. Jen oni to zatím dělají v malém, ale dělají to a synergie z toho se určitě projevuje a bude projevovat. Brandy umí oživit dobře. A to že hlavní akcionář je i majitel je dle mého jistota, že vždy bude dýchat za firmu a rozvoj. Takže já Kofole věřím. A časem ji budu přikupovat. Současná cena se dle mého zítra hne trošku výš. Průměrnou nákupku mám 282,-
Portfólio: TXRH, V, Shack, CMI založeno 2018
Můj blog : http://blog.mojeokoli.cz/category/akcie/
Brooker: Fio

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 15 zář 2020 22:51

_turek píše:
15 zář 2020 22:28
Glueless píše:
Jak vidite Kofolu?

Diky za nazory.
Gluepess
Myslím že ji hned tak někdo nekoupí, protože free-float není tak velký. Větší část akcií vlastní Samaras. To spíš tipuji že ji časem koupí on pro sebe. Kdysi jsem četl že ty akcie co má koupil na dluh a splácí je díky divi. Proto jsem nějakou divi čekal i letos. (Nejedu DGI, takže kdyby nebyla a Kofola si umázla dluh, či něco koupila tak se tak jsem spokojený asi víc)

Jak čtu názory na Kofolu třeba na Patrií, nebo Kurzy tak mi přijde že mnoha lidem vadí to že vedení nechce jít do velké expanze třeba do ciziny. Samaras prohlásil, že si zakládají na regionálních značkách (což se dá chápat malých značkách s limitem v růstu a ne ve světové expanzi) Rádi si hrají na příběhy, eko, bio. Teď třeba v Rajci chtějí dělat bylinné údolí. Na druhou stranu neznám moc českých firem které by pořád skupovali nové firmy. Někdy malé někdy větší. V tom mi přijdou jak kolosy co známe z ameriky. Jen oni to zatím dělají v malém, ale dělají to a synergie z toho se určitě projevuje a bude projevovat. Brandy umí oživit dobře. A to že hlavní akcionář je i majitel je dle mého jistota, že vždy bude dýchat za firmu a rozvoj. Takže já Kofole věřím. A časem ji budu přikupovat. Současná cena se dle mého zítra hne trošku výš. Průměrnou nákupku mám 282,-
díky za názor, to zní rozumně.
Já se trochu bojím čs manažerů, přeci jenom máme dost případů na PX, kde to s velkou pravděpodobností smrdí podvodem nebo tunelem.

Pokud se "tlačí" do Eko-bio, tak si myslím, že mají správný směr, to dneska letí. A pokud vymetají značky po stř. Evropě asi i logiku, na větší sousta holt mají malou "hubu".

díky
G.

Zamčeno