Otázky a odpovědi

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Odpovědět
Andrej
Pokročilý

Re: Otázky a odpovědi

Příspěvek od Andrej » 18 črc 2019 11:10

Ahoj,
dúfam, že to nie je veľký OT, rád by som sa vás spýtal na názor ohľadom stavebného. Má zmysel (v CZ samozrejme) ak uvažujem napr. do 5r či už stavať/kupovať/whatever nejaký dom?
Ak áno, aj nejaké odporúčanie na konkrétnu spoločnosť?
SPM: /viewtopic.php?f=12&t=524
ETF: IWDA
Technology: INTC | CSCO | T | IRM
Consumer Goods: MO
Financial: WFC | NRZ | O
BDC: MAIN
Utilities: PPL
Industrials: RTX | MMM
Healthcare: ABBV | PFE | JNJ
Basic Materials: RDS.B | XOM

bigusdykus
Začátečník

Příspěvek od bigusdykus » 18 črc 2019 12:26

Půjčka ze stavebního spoření má smysl pouze pokud plánuješ rekonstrukci a předem víš, že ti bude třeba 150tis chybět. A i tak je nutné si pohlídat úrokovou sazbu. Cokoliv na 5% bych hodně zvažoval.

Pokud kupuješ dům, tak to se řeší hypotéční půjčkou.
Tam si musíš dobře spočítat, na kolik let si vezmeš půjčku a žároveň zvážit riziko, že úroková sazba může jít nahoru.

Ke stavebnímu spoření více zde:
http://financni-negramota.blogspot.com/ ... n.html?m=1
ČEZ, Moneta
AAPL, ABNB, AT&T, 3M, GSK, INTC, KHC, WBA, JNJ, MCD, CSCO, ENB, MPW
BASF, Allianz, Lufthansa, RDS-B, BMW, Santander, BHP/BIL
Spekulace: ABNB, CRSR

VSbrok
Site Admin
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSbrok » 19 črc 2019 18:08

Na tohle není jedna odpověď a ani jeden názor ... vždy je nutné brát v potaz Tvoji rodinnou situaci a to znáš jen Ty.

Velice obecně:
- pokud chceš byt v kterém budeš bydlet = hypotéka
- pokud chceš rekonstruovat = úvěr ze stavebního spoření
- pokud kupuješ byt na bydlený, který bude potřebovat částečnou/rozsáhou rekonstrukci = hypo+stavebko
Investuji na důchod a klidný spánek

Andrej
Pokročilý

Příspěvek od Andrej » 19 črc 2019 23:33

Rád by som dom, ideálne nový, takže rekonštrukcia a podobné záležitosti by sa nemali konať. Bude asi pravda, že v tomto prípade by stavebko nemalo moc zmysel.

Napadla mi jedna vec, možno trochu hlúposť. Má zmysel sledovať spoločnosti, ktoré vyplácajú dividendu mesačne? Inak povedané, mať portfólio postavené tak, aby naozaj každý mesiac prišla dividenda. Povedzme 24 spoločností, takže v priemere aspoň 2x za mesiac by malo niečo prísť.
SPM: /viewtopic.php?f=12&t=524
ETF: IWDA
Technology: INTC | CSCO | T | IRM
Consumer Goods: MO
Financial: WFC | NRZ | O
BDC: MAIN
Utilities: PPL
Industrials: RTX | MMM
Healthcare: ABBV | PFE | JNJ
Basic Materials: RDS.B | XOM

VSbrok
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSbrok » 20 črc 2019 09:13

Andrej píše:
19 črc 2019 23:33
Rád by som dom, ideálne nový, takže rekonštrukcia a podobné záležitosti by sa nemali konať. Bude asi pravda, že v tomto prípade by stavebko nemalo moc zmysel.

Napadla mi jedna vec, možno trochu hlúposť. Má zmysel sledovať spoločnosti, ktoré vyplácajú dividendu mesačne? Inak povedané, mať portfólio postavené tak, aby naozaj každý mesiac prišla dividenda. Povedzme 24 spoločností, takže v priemere aspoň 2x za mesiac by malo niečo prísť.
Pokud si ho nebudeš stavět sám nebo minimálně na vše pečlivě dohlížet, tak se obávám, že navrhovaná cena stavební společností nebude rozhodně konečná :idea: vím od lidí, kteří si nechali "dům na klíč" postavit a pak další dva roky s firmou řešili nedostatky a jejich opravy :(

Měsíční vs čtvrtletní vs roční: opět (bohužel) na to není jednoznačná odpověď ... ani rada :?
záleží pouze na Tvém dobrém spaní a jak chceš obdržené dividendy používat

Výhoda měsíčních je opravdu v tom, že chodí každý měsíc, takže je lze teoreticky považovat za pravidelný příjem. Jenže tím, že vyplácenou dividendu dělíš 12ti, nikoliv 4mi, tak každý měsíc dostaneš 3x menší výplatu :!:

Na SA je pár autorů, kteří mají ptf pouze z měsíčních divi akcií.

Existuje 45 firem platících měsíčně: https://www.suredividend.com/monthly-dividend-stocks/
Jenže když se na ten seznam podíváš, tak je tam velká spousta firem, které platí divi velmi krátce a též velká spousta firem, které dividendu neustále snižují :!: :!:
Takže musíš víc sledovat podrobný výsledky firem, kdežto u MO, PEP, PM apod. se mrknu jen na shrnutí na SA, Yuhů, apod. a stačí mi to ... tak u měsíčních musíš opravdu každý čtvrtletí do výkazů a hledat zda firma na dividendu má nebo ji bude muset snížit, protože si na ni nevydělá.

Co sleduju a chtěl bych jednou mít je měsíčně platící Gladstonovic rodinka :lol: GAIN, GLAD, GOOD, LAND - zatím mám jen první, ostatní jsou bohužel příliš drahý na vstup, když LAND teď zas něco kupoval, takže vydávál další akcie, takže by snad mohla jít cena dolů ... včera jsme se vrátili z Turecka, takže co se posledních 14 dní dělo moc netuším 8-)

Osobně mám měsíčňáky jen jako doplněk, protože stabilních je jenom pár a zbyte ptf mám z velkých a stabilních firem, které platí v různé měsíce kvartálu :idea: Takže ve výsledku se to téměr srovná.
Ne úplně, protože kvalitních firem platících v prním kvartálu je málo a ve druhém též ... takže můj kvartální graf jsou takový hezký schody :lol:
čísla z hlavy nepamatuju, ale mám to něco jako> 60 / 80 / 100 dolarů v každém měsíci kvartálu a to celé 4x za rok :idea:
Jak říkám, nejsou to reálná čísla, navíc do toho lzou ještě dvě firmy co platí půlročně, takže se mi ty pravidelný schody 2x za rok trošku pokazí :P ... navíc do toho vstupují ještě REIT vratky v lednu a únoru :idea:

bigusdykus
Začátečník

Příspěvek od bigusdykus » 20 črc 2019 11:37

"Rád by som dom, ideálne nový."

Mně pořád není úplně jasné, jaký máš finanční plán. Vzít si hypotéku na dům, to je OK. Ale zároveň řešit nákup akcií mi nedává smysl. Pokud máš volné peníze na akcie, tak je použij na snížení půjčené částky.
ČEZ, Moneta
AAPL, ABNB, AT&T, 3M, GSK, INTC, KHC, WBA, JNJ, MCD, CSCO, ENB, MPW
BASF, Allianz, Lufthansa, RDS-B, BMW, Santander, BHP/BIL
Spekulace: ABNB, CRSR

VSbrok
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSbrok » 20 črc 2019 12:36

bigusdykus píše:
20 črc 2019 11:37

Mně pořád není úplně jasné, jaký máš finanční plán. Vzít si hypotéku na dům, to je OK. Ale zároveň řešit nákup akcií mi nedává smysl. Pokud máš volné peníze na akcie, tak je použij na snížení půjčené částky.
Jsi jak moje okolí :?
Proč bych měl splácet peníze, které mám půjčené např. za 2%, když mi můžou jinde vydělat 5% :?: :idea:
To bych byl blázen, abych splácel hypo nebo její část, když mi nesplacené peníze vydělávaj víc jak 2x tolik :lol:

Měli jste vidět ty nechápavý xichty v bankách, když jsem se jim snažil tento princip vysvětlit :lol:

StanikKolarik
Investor

Příspěvek od StanikKolarik » 20 črc 2019 13:04

VSbrok píše:
20 črc 2019 12:36
bigusdykus píše:
20 črc 2019 11:37

Jsi jak moje okolí :?
Proč bych měl splácet peníze, které mám půjčené např. za 2%, když mi můžou jinde vydělat 5% :?: :idea:
To bych byl blázen, abych splácel hypo nebo její část, když mi nesplacené peníze vydělávaj víc jak 2x tolik :lol:

Měli jste vidět ty nechápavý xichty v bankách, když jsem se jim snažil tento princip vysvětlit :lol:
když jsem se tohle pokoušel vysvětlit doma, tak "kde jsme udělali chybu ve výchově, že ses nenaučil hospodařit"
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,

mnam84
Investor
Been thanked: 1 time

Příspěvek od mnam84 » 20 črc 2019 13:34

Dluh ti stejně pomuže splatit inflace

VSbrok
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSbrok » 20 črc 2019 14:12

StanikKolarik píše:
20 črc 2019 13:04
když jsem se tohle pokoušel vysvětlit doma, tak "kde jsme udělali chybu ve výchově, že ses nenaučil hospodařit"
čoveče, kde já jsem jenom tohle slyšel, jo už vím ... doma :shock: ty poslóché, né si ty taky od nás :roll:
ještě taky často musím poslouchat: "dluh je dluh a kdo dluží tak je na tom špatně" nebo "dluhy se musí splácet/splatit"

mnam84 píše:
20 črc 2019 13:34
Dluh ti stejně pomuže splatit inflace
no to není úplně pravda, spíš bych řekl NApomůže, protože v době téměř nulové základní úrokové sazby a rostoucí inflace, je vždy lepší dlužit, než někomu půjčovat :idea:

Odpovědět