A Pavel zase předpokládal, že když AT&T udělalo akvizice za desítky miliard, že to mají odhadnuté a spočítané a ví co dělají. A víme, jak to dopadlo.Victor Nettoyeur píše: ↑30 črc 2022 20:34Tak ty tovarny se chystaji stavit TSMC i obe zminovane firmy a predpokladam, ze kdyz do toho maji v planu nalit v prubehu par let 50-100 mld, tak tu poptavku maji alespon trosku odhadnutou ne?;)
Temer kazda firma si stezuje na dodavatelske retezce, to ze si tento segment prochazi cyklicnosti uz nemusi byt uplne pravda, protoze za 5-10 let tu bude svet potrebovat mnohem vice procesoru a pameti nez dneska a pro tyto ucely maji ty nove fabriky slouzit.
Intel neodhadl ani poptávku za letošní rok v jejich guidance na začátku roku a sekl se o desítky procent. Tedy si nedělám iluze, že to mají odhadnuté za 5 let správně. A nejsou sami viz Wallmart, Target, Samsung a mnoho dalších.
Že bude svět potřebovat více procesorů za 5-10 let má naprosto nulovou vypovídající hodnotu o čemkoliv. Svět potřeboval více uhlí i ropy každý rok, přesto to byla investice k ničemu. Stejně tak USA potřebovalo více domovů pro seniory, přesto jejich výrazné přebudování vytvořilo převis nabídky a mají teď velké potíže se stagnací i přes růst populace v důchodu. Sám jsi napsal, že každý teď plánuje postavit nové továrny v reakci na nedostatek čipů a v kombinaci s hlubokou recesí to může velice snadno vyústit v převis nabídky v budoucích letech. Jednou cyklické odvětví bude nejspíše cyklické navždy. Lidé prostě nové PC a mobily nekupují, když nemají na nájem či jídlo a dostanou padáka z práce.
A naopak v cigaretovém průmyslu po desetiletí upadá poptávka, přesto je Altria spolu s Berkshire nejvýnosnější akcie v historii USA.
Jinak jasně jsem psal, že Intel byla hodnotová past poslední 2 roky, což je jasně daný a nezvratný fakt. Nic jsem nepsal o budoucích letech, naopak jsem psal, že se uvidí, za jak dlouho se jim to podaří otočit. Pak je ale na zváženou, proč čekat 5 let na výsledek, když mohu dnes koupit firmu, která není v problémech a nemusím doufat v obrat upadající firmy.