Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03
Moderátor: VSbrok
Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03
Ja koupil jen PEP a v ostatnich mi ujel vlak. Pockam si az T pujde pod 30 a udelam prvni nakup. U ENB jsem provahal, tak nevim jestli cekat nebo se spokojit s cenou kolem 36USD. STAG je uz moc vysoko, mozna jeste DEA.
APD/ABBV,JNJ,PFE/DUK,ENB,ČEZ/EMR,LMT,MMM,SWK / CL,GIS,MO,PEP/DEA,FRT,IRM,O/ARCC,CSWC,MAIN/ORI,PRU/ RIO/BNS,Komerční Banka
- StanikKolarik
- Investor
Taková bláznivost... co si myslíte o těchto dvou titulech?
NYSE:MBT - ruský mobilní operátor
NDQ:VEON - nizozemský operátor působící ale v postsovětských republikách, Asii atd
je to blbost?
NYSE:MBT - ruský mobilní operátor
NDQ:VEON - nizozemský operátor působící ale v postsovětských republikách, Asii atd
je to blbost?
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,
-
- Pokročilý
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 6 times
VEON jsem bral v nejakem vyprodeji (1,41). IMHO rizikove aktivum, tedy ocekavam i vetsi potencialni vynos, pokud se zadari. Asi zalezi, jak veris EM trhum a dolaru. Kazdopadne aspon to bude takova nuda jako zapadni telco.
Jeste jsem zvazoval Turkcell.
Jeste jsem zvazoval Turkcell.
jj Turkcell jsem se svezl, spokojenost.
Teď je zase v nákupní zóně.
V turecku nemůže být neprofitabilní, jediné, co je může poslat do záporu je kurz lira/dolar
G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...
You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.
Bump!
Tento tyden maji/mely sve earningsy "mrtve" nemecke automobilky. Stalo se presne opacne, co tady placala sibyla s nickem czhunter, podle nehoz si pomalu muzete serizovat sve investicni hodinky - vse delejte opacne, nez rika on:
Tento tyden maji/mely sve earningsy "mrtve" nemecke automobilky. Stalo se presne opacne, co tady placala sibyla s nickem czhunter, podle nehoz si pomalu muzete serizovat sve investicni hodinky - vse delejte opacne, nez rika on:
Tedy, v Asii "noname" evropske brandy (c) czhunter jsou tak noname, ze je zacaly ve velkem kupovat mistni bohatnouci vrstvy, a zacaly tahat nahoru jejich earningsy. Trochu mne mrzi, ze jsem drive nezakulatil pocet akcii firmy BMW na 100 (tedy, pan Ladislav a pan Gladis meli zde pravdu ), cesta k rustu valuace techto automobilek je zda se otevrena a navic svymi drsnymi covid-cuty usetrili mnoho penez na dividendach (budou se jim hodit)Automobilka BMW v prvním čtvrtletí podle předběžných čísel zvýšila zisk před zdaněním o 370 %
Německý výrobce luxusních aut BMW v prvním čtvrtletí podle předběžných údajů zvýšil zisk před zdaněním o 370 % na 3,76 miliardy eur. Hospodaření podpořily vyšší ceny a vysoká poptávka v Číně. Prodej rostl ve všech velkých regionech a u všech značek, uvedla v pondělí automobilka ve zprávě, kterou zveřejnila před avizovaným termínem. Loňské hospodaření za první tři měsíce roku zasáhla pandemie nemoci covid-19.
Hospodaření firmy se tak zřejmě zotavuje z pandemie mnohem rychleji, než se původně čekalo. BMW uvedla, že zisk překonal očekávání trhu.
Zisk před zdaněním a odpisy automobilové divize vystoupil na 2,2 miliardy eur z loňských srovnatelných 229 milionů eur. Žádné další podrobnosti automobilka nezveřejnila, oznámí je až 7. května.
Automobilka už dříve uvedla, že prodej v prvním čtvrtletí meziročně zvýšila o 33,5 % na rekordních 636 606 vozů. Údaj zahrnuje značky BMW, MINI a Rolls-Royce.
Konkurenční automobilka Daimler minulý týden rovněž předčasně oznámila, že její zisk za první čtvrtletí byl rekordní a vyšší, než se čekalo. Přispěl k tomu růst poptávky po vozech Mercedes-Benz z Číny.
Zdroj:
ČTK
Dnes na dipu nakoupen SDGR - Schrödinger.
BRK.B, AAPL, WFC, JPM, ADBE, FB, MO, PM, NRZ, DIS, SBUX, SHW, PEP, MA, MFST, UHN, VRTX, JNJ, BMY, CVS, OHI, WELL, STOR, O, MONETA, CEZ.
Krypto: BTC, ETH
zajímavá firma...jen jak si vysvětluješ, že více top insiderů houfem prodali cca 45 % svých pozic firmy (řádově za miliony USD) na těchto cenách? Nějaký důvod krom předražení?
G.
ano, předražená možná je, ale již méně než byla na ATH za 113USD (moje nákupka je cca 70 USD). Na druhou stranu, co na NASDAQ není dnes v době QE předražené. Firmu jsem koupil hlavně proto, že se mi líbí oblast ve které podnikají. Neznám žádnou jinou relevantní konkurenci, která by působila na poli farmacie a AI. Proto je dle mého názoru také velmi těžké ohodnotit tuto firmu (chybí mi benchmark).
Insidery neřeším, jejich investiční horizont není dlouhodobý.
BTW z WFC také všichni TOP insideři minulý rok vystoupili. Dnes mám na WFC 100% zisk. Pro Insidery asi málo
BTW z WFC také všichni TOP insideři minulý rok vystoupili. Dnes mám na WFC 100% zisk. Pro Insidery asi málo
BRK.B, AAPL, WFC, JPM, ADBE, FB, MO, PM, NRZ, DIS, SBUX, SHW, PEP, MA, MFST, UHN, VRTX, JNJ, BMY, CVS, OHI, WELL, STOR, O, MONETA, CEZ.
ad předražení: nevidím jako dobrý důvod k nákupu, že je už míň předražená nebo že vše je předražené.dark88 píše: ↑21 dub 2021 22:17ano, předražená možná je, ale již méně než byla na ATH za 113USD (moje nákupka je cca 70 USD). Na druhou stranu, co na NASDAQ není dnes v době QE předražené.
ad insideři) je rozumné je brát jako varovné znamení, mají velmi dobrou (nikoliv dokonalou) korelaci s pohybem ceny akcie ve středně dlouhém horizontu. Top mng ví o firmě nejvíc, neprodávali by houfně skoro půlku pozic v pár týdnech, kdyby čekali, že půjde výrazně výš...ale jsou to také jen omylní lidé.
ad horizont) právěže insideři, když ve firmě pracují, pak mají právě ten dlouhodobý horizont Někdy ale prodávají skrze diverzifikaci i když k tomu není fund.důvod
ad WFC) šílenství lidí nemá meze a jinak platí ty dva body viz výše
Ale firma SDGR je zajímavá.
Good Luck Investing
G.
P.S. abych nebyl off topic INTC se zase(!) po výsledcích (které nebyly úplně špatné) přibližuje nákupní zóně, ještě pár dní poklesů a je tam
Ale ty sibylečko jménem Marku. Já mluvil o dlouhodobých trendech a rizicích, ne o úžasně vypadajících čísel rok po pandemii. I osel by věděl, že po uzavření obchodů před rokem bude růst zisků year over year značný. V porovnání s předchozími 20 lety je to ale stále bída a nulový růst. I proto je cena akcie BMW na hodnotě z roku 2013.Po započtení inflace a ušlého zisku dokonce silně v mínusu a od roku 1998 pouze zdvojnásobila. Což nestačí ani na inflaci.
Takže nic přesně opačně, co jsem psal se nestalo a vše platí dál. Automobilky jsou i nadále sektor, který investorům v dlouhodobém horizontu nevydělal žádné peníze, stejně jako aerolinky. A nic se nezměnilo na důvodech, proč lidé jako Buffett takové sektory nedoporučuje a neinvestuje v nich. Dlouhodobě klesající marže BMW také o dost vypovídají. A co když dopadnou jako Nike, H&M a další a znelíbí se Číně a ta je utne. Rázem 30-40% revenue pryč.
Já kupuji akcie firem rostoucí rok za rokem, desetiletí za desetiletím s vysokým earnings yield a masivními maržemi. Takové akcie si v dlouhodobém horizontu vytřou s akciemi BMW zadek. Schválně si na Yahoo finance porovnej historický graf BMW s Lowe Companies a Parker-Hannifin, které jsem tu mimo jiné přesně před rokem doporučoval.
Zisk akcionářů v dlouhodobém horizontu=růst zisku na akcii+dividendy. Proto dlouhodobě nerostoucí akcie a neplatící ani dobrou dividendu, tak jako BMW negenerují dlouhodobé výnosy akcionářům.
Kdyby jsi akcie BMW na mojí radu prodal a koupil raději akcie Facebooku, analytiky odhadovaném růst 15-20% dalších 5 let, tak by jsi udělal mnohem lépe. Složené úročení čili compounding v angličtině je největší síla ve vesmíru.
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993