GILD jsem měl několik let, divi v poho, ale:Marek píše: ↑04 srp 2020 18:34Proc jsi odpalil GILD? Je to sympaticka firma s ceskou stopou, neroste, ale sere pomerne bezpecne dividendy... Na mou DGI cast portfolia (tedy tam, kde ted litaly automotive-energy-reit trisky a cutovaly se dividendy - tato ma slozka nejvice ze vseho nyni pripomina Stalingrad) se zda spolu s CAHem byt idealni
A mas tedy nejaky konkretni tip na popadanou ci rozumne ocenenou bigcap firmu, rustovou ci dividendovou, ktera by nebyla nesympaticka? Ja uz nic nevidim
1. největší trhák koupili od jiné biot firmičky, nevyvinuli jej, tzn. jsou šikovní nákupčí, nikoliv výzkumníci v biotech
2. tento trhák byl tak dobrý, že lidi s HIV skutečně léčil, tzn. recidiva byla nízká a po chvíli "chyběli" pacienti (dívám s na to z pohledu investora, pacienti samozřejmě jásají).
3. ostatní léky (suma všech prodejů) vytrvale klesá nebo aspoň neroste
4. dividenda pak může růst jen tak dlouho, jak dovolí výplatní poměr (výpl. poměr roste z nízké úrovně, tzn. bude trvat pár let, než nebude z čeho zvyšovat divi...u toho nechci být)
Bod č. 1 je nejhorší
Prodal jsem je, jak to lítalo hore-dole v průběhu coronakrize v březnu a nakoupil jinou firmu, tehdy hluboce vyklesanou firmu.
ad tipy: pár divokých tipů jsem tu psal (MHLD si pěkně porostla a ještě může jít)
ad big cap tipy:
a) podle mě zbrojaři: LMT, NOC, RTX mají obrovské technologické know-how, dobrou cenu a US bude nakupovat zbraně furt. Za pár měsíců/let poletí nahoru podobně jako NVDA+AMD dnes
b) rafinerie jsou sice spojené s ropou, ale vydělávají na tzv. spreadu (rozdíl mezi ropou a hotovým produktem) tzn. částečně chráněné vůči pohybu ropy samotné. PSX, VLO, HFC, MPC
G.