Neutíkám, vracím se k tématu vlákna.Pavel píše: ↑25 říj 2020 10:22Glueless: Utíkáš od tématu a píšeš o něčem jiném, podívej se pořádně na začátek toho, co jsem psal. Vůbec nešlo o nějaké diskontování a časovou hodnotu peněz, ani o výpočty DGI.
Šlo jen o jednoduchou úvahu, že když mi investice vynese 6% (po zdanění 5,1%), tak od ní po odečtení inflace 3,1% vychází výnos 2% (nazvat ho můžeme třeba reálný výnos nebo výnos nad inflaci).
Nic víc, nic míň. A protože jsi se včera 7:46 pm tak trochu "vysmál" Vokvokovi, zastal jsem se ho, protože si myslím, že má pravdu a počítá to správně. Toť vše.
Nicméně, to, o čem nyní píšeme, je diskontování a návratnost investice, doplnil jsem téma o proměnné, které zanedbáváš ve svém výpočtu. Nejznámější modely jsou DDM a DCF.
Každý model je nutně zjednodušení složité reality, ale ta Vaše metodika výpočtu je podle mě za hranou, odečítáš inflaci od dividendy a zbytek proměnných ignoruješ. Ale nezakazuji ti to tak chápat.
Já jsem udělal, co jsem mohl: Výpočet a proměnné jsem vysvětlil, ukázal na příkladu, ale pochopit jej za tebe (vás) nemohu.
Dál už to vzdám. Uvítám a zúčastním se odborné diskuse, hádku nebo "flame" nevyvolávám a nepokračuji.
ad Vokvok: reagoval jsem na něj mírně nepříjemně, protože tady měl pár provokativních vstupů. Přečti si víc jeho komentářů.
Glueless