Ano vypadá to dobře, ale je to pravda. Mnoho CEF má historii několik dekád a jsou tak prověřené a mají špičkové aktivní manažery. Je dobré se držet těch od kvalitních firem jako je Blackrock, Cohen & Steers apod. a SimplySafeDividends.com mají velice pěkný a propracovaný systém hodnocení CEF a skvělý screener pro jejich hledání dle kvality, výnosů, yieldu a zaměření. Krom SimplySafeDividends je asi nejpopulárnější stránka na analýzu CEF https://www.cefconnect.com/MiHons píše: ↑03 črc 2023 11:45Vypadá to až moc dobře, aby to byla pravda, VNQ etf je odpad, nakupují tam REITy, které bych nikdy nekoupil, já si skládám takové REIT ETF sám...
Máš zmapované i poplatky těchto close end fundů? nejsou tam velký vstupní/výstupní/správcovské a výkonnostní? Já si dělal research českých nemovitostních fondů a to je katastrofa
Ano VNQ je špatné ETF na REIT a jeho výnosy jsou hodně podprůměrné. Asi je to tím, že většina REIT jsou po uši zadlužený odpad a těch pár s investičních ratingem se tam naředí kupou odpadu. Proto není překvapením, že RQI zaměřující se už podle názvu na kvalitu drtí VNQ.
Poplatky mám zmapované. Tyto fondy mají stabilní množství kapitálu vybraného během "IPO" a pak se prodávají jejich podíly na burze, jako klasické akcie. Tedy nemají žádný poplatek za vstup, výstup ani výkonnostní a prodávají se stejně jako akcie na burze. Správcovské poplatky jsou proti pasivním ETF značně vysoké, většinou v rozsahu 0,5%-2% plus úrok z marginu, pokud je. Tedy kolem 1,5-2,50% ročně náklady fondu i více. Jak ale vidíme, i po těchto nákladech ty kvalitní poráží S&P 500 i jejich pasivní konkurenci, třeba to VNQ jak v celkovém výnosu, tak je doslova deklasují a zesměšňují v generovaném příjmu. UTF generovalo prakticky více dividend první rok, než SPY za 19 let reinvestování divi.
Tyto fondy aktivní správou a využitím páky až 30% více než vykompenzují vyšší poplatky za správu. 1000 USD vybraných od investorů investují přes páku na 1300 USD a tedy jen toto zvýší výnosy masivně v rostoucím trhu.
Tyto CEF jsou pokryty i na Seeking Alpha a tedy není problém si najít více informací i tam. Každopádně bych pro případné zájemce o více informací začal na SimplySafeDividends, šel na screener a tam přepnul na Closed-End Funds a tam odtud studoval různé kategorie CEF, našel si nejlepší podle jejich score a viděl o čem to je. Mají tam i hezky popsané jednotlivé kategorie CEF a jejich specifika.
Jsou i knihy přímo se zaměřující na CEF nebo je alespoň zmiňující. Dnes jsem například doposlechnul velice hezky napsanou audioknihu "Dividend Growth Investing꞉ Get a Steady 8% Per Year Even in a Zero Interest Rate World" V pořadí mám Income Factory (přímo na CEF). Obojí je na audible.com a za jejich kredit jde mít tyto knihy zdarma a konvertovat na mp3 do PC. V této knize taky řekli zajímavý fakt, pokud koupím CEF ve slevě k NAV, třeba RQI dnes s 8% slevou, tak to vlastně je jako bych měl poplatky za správu fondu zadarmo. Vem si, že třeba Realty Income je dnes za nejlevnější valuaci za dekádu a ještě jí koupíš ve slevě 8% koupí CEF RQI s 8% slevou oproti NAV. Tedy koupí RQI za 1000 USD získáš REIT za 1080 USD a management ještě použije 30% páku, tedy je to jako nákup REIT za minimálně 1300 USD. Což vysvětluje slušné výnosy těchto CEF i přes vysoké poplatky za vedení fondů.