Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit?

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
mnam84
Investor
Been thanked: 1 time

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit?

Příspěvek od mnam84 » 07 čer 2019 11:53

Taky jsem přidal IRM

Mladejmara
Začátečník

Příspěvek od Mladejmara » 07 čer 2019 17:03

Dívali jste se někdo na UVV ? Dividenda zvyšována 47 let takže jde aristokrata, akorát k nim nezapadá v kriteriu kapitalizace. https://seekingalpha.com/symbol/UVV/dividends/scorecard. Dividenda 5%. Je to malá společnost, ale 47 let a dividenda 5%...zní to lakavě, kdyby byl nejakej ještě menší propad tak asi malinko koupím.
,KHC,GIS,BTI,QSR,T,IRM,PG,PEP,KO,D,XOM,LYB,RDSB,MO,JNJ,ABBV,LEG,ENB

VSbrok
Site Admin
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSbrok » 07 čer 2019 18:28

O UVV jsem se zajímal když byla cena kolem 45 jůesdý ...
A řekl jsem si naco vlastnit 5tku na trhu, když můžu mít jedničku (MO), dvojku (PM) a trojku (BTI).
Tož tak ;)
Investuji na důchod a klidný spánek

Martin
Pokročilý

Příspěvek od Martin » 18 čer 2019 09:37

Měl bych otázku a zajímalo by mě jak to vidíte ostatní zkušenější investoři a jak to děláte. Na přelomu roku jsem nakoupil 9 titulů (každý za cca 500-600$). Teď si dáváme měsíčně stranou na nákup akcií cca 100$. Má smysl kupovat další tituly za cca 300$ a udělat si ptf a diverzifikovat to do všech sektorů. Nebo si počkat a koupit za víc, až bude cena lepší ( chci přidat další sektory O, NNN, MAIN, ED, ITW...), s tím, že bych nákupky postupně ředil. Díky
APD/ABBV,JNJ,PFE/DUK,ENB,ČEZ/EMR,LMT,MMM,SWK / CL,GIS,MO,PEP/DEA,FRT,IRM,O/ARCC,CSWC,MAIN/ORI,PRU/ RIO/BNS,Komerční Banka

Pavel
Dlouhodobý investor

Příspěvek od Pavel » 18 čer 2019 10:00

Na to neexistuje žádná správná odpověď, používají se různé postupy. Pokud dáváš měsíčně stranou nějakou pravidelnou částku, tak si podle poplatků urči objem jednoho nákupu (např. aby poplatek byl méně než 1% z objemu nákupu) a až takový objem našetříš, něco kup.

Někteří se pokouší časovat trh a hledají správný okamžik k nákupu a jiní zase nakupují pravidelně a nákupní cena se jim postupně zprůměruje. Protože nelze efektivně časovat trh, nelze ani rozhodnout, která z těch metod je lepší, je to jen o štěstí.

Ondřej
Site Admin
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondřej » 18 čer 2019 11:31

Přesně jak píše Pavel. Já osobně nakupuji minimálně za 500$ právě kvůli tomu, aby poplatek činil max 1%. Výjimku z tohoto pravidla dělám pouze, když se najde dobrá duše, díky které mám bonus na poplatky a těch 5$ se mi následně vrátí. Momentálně se mi na účtu válí 200$, ale jelikož nemám bonus počkám až došetřím do 500$ a poté je pošlu do světa.

mnam84
Investor

Příspěvek od mnam84 » 18 čer 2019 14:23

Další věc je že když budeš takle kupovat každej titul po 300 dolarech ztratiš v tom přehled, jaký titul je vlastně duležitý a jaký min.

Ondřej
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondřej » 18 čer 2019 15:00

Tomu moc nerozumím. Jak ztratí přehled o tom který titul je důležitý a který méně? Ty to máš podle důležitosti? Já chci mít rovnoměrně ve všem stejně a tak každý titul bude stejně důležitý ne. Nebo jak si to myslel?

StanikKolarik
Investor

Příspěvek od StanikKolarik » 18 čer 2019 16:07

Já se ma to zase dívám tím způsobem, že mne nákup stojí půl eura, takže na ten nákup obětuju jednu čtvrtletní dividendu z jednoho kusu akcie

300USD je vcelku slušná částka, já nakupuju už když mám 200USD
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,

Ondřej
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondřej » 18 čer 2019 16:25

Jo to je asi hlavní výhoda u Degiro. Plus jeden nákup etf měsíčně zdarma. Ale i tak mě to nedonutí otevírat u nich účet. Jediný přesun co bych udělal by byl do IB.

Zamčeno