Pavel píše: ↑21 pro 2020 09:30
Glueless napsal: "Pro ilustraci příklad: jak budeš dokazovat berňáku, co ti řekla firma? Budeš dávat adresu webovek, kde to píší? Z mé zkušenosti to berňák nezajímá. Close dne je pro ně jasná informace nabytí."
Dokazovat to budu stejně jako u přijatých dividend od firmy. Ta informace má stejný charakter a validitu, nejedná se o žádnou Mařku z kravína.
Tato informace právě nemá stejný charakter. S tím už jsem se také setkal, mluvím z praxe, nikoliv jako daňový právník.
Jsou to dvě rozdílné informace:
1) Připsané akcie (jako obdoba dividendy) se jednoduše prokáže výpisem z účtu.
2) Jejich cena nikoliv, protože tato na trhu kolísá. Proto se použije close toho dne, kdy byla připsána. Jedná se o ocenění trhem blízké době připsání. Open toho dne se nepoužije, protože to z logiky (berňáku) věci nemusí být tržní cena (srovnání asi s IPO, kdy open se stanovuje fixně). Nyní už jen odhaduji logiku berňáku/právníků.
Příklad z praxe: Můj případ byl už zdaněné dividendy, které jsem nemohl dokázat, že byly už zdaněné, protože to z výpisu nebylo jasné. Danil jsem je podruhé. Informace z webovek firmy o výši dividendy (před-po dani), a jak připisuje berňák nebral v potaz...
G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...
You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.