ravo píše: ↑30 lis 2021 19:21
"Proč dát přednost ETF před DGI?" Napíšu zde můj pohled.
Takže tu máme indexové fondy, které jsou ročně levnější asi o 1 % než DGI portfolio. Dokážete vy, DGI, porážet index o více než 1 % ročně?
1,01^20=1,22
1,01^30=1,35
1,01^40=1,49
Při těch valuacích jaké má S&P 500 a Nasdaq to dokážu s prstem v nose. Vzhledem ke startovním valuacím indexů očekávají velké investiční firmy výnos S&P 500 do 5% ročně pro příštích 5 let. Tedy dost možná i stavební spoření by mohlo mít lepší výnos pro příštích 5 let, než indexy obchodující na 99% percentile valuací (jen 1% času tak drahé v historii burzy sahající 230 let zpátky). Startovní valuace jsou celkem přesný ukazatel budoucích výnosů.
Pokud jsi dlouhodobý investor, tak zaplatíš jen malý poplatek za nákup akcie a její prodej o pár let až pár desítek let později. Tedy vliv poplatků u DGI na výnos je nulový a určitě nedosahují to 1% ročně.
K čemu potřebuje dividendy člověk, který chodí do práce? Když jeho čistá mzda je vyšší než měsíční výdaje? Jen zbytečně platí z dividend daň minimálně 15 %, podle toho, kde má firma sídlo. Není lepší nejdříve investovat "nedividendově" (ať už vybírám akcie sám, nebo mám podílové listy fondu) a přejít na dividendové portfolio, až přestanu pracovat (ať už při odchodu do důchodu, nebo ještě dřív, protože už mám dost peněz)? Nebo rovnou nechat "nedividendové" portfolio a postupně cenné papíry prodávat, když už nebudu pracovat?
Máš převážně pravdu. Lepší je nechat nějakou vysoce kvalitní firmu s velice vysokou návratností investic (ROIC, ROI), aby to reinvestovala za tebe. Aneb dokážete vydělat $4 na $1 kapitálu, jak to třeba dokáže tabáková firma Altria? Dost pochybuji. Když vám Altria vyplatí Dolar na dividendě a vy to pak spláchnete do záchodu koupí AT&T nebo Shellu, pak je to špatně. Pokud to hned reinvestujete do Altrie, pak zbytečně reinvestuje o 15% menší částku, než kdyby to firma odkoupila sama zpětným odkupem akcií.
Dost lidí investuje na důchod někdy za 30 let a přesto je vše krom dividendových akcií pro ně odpad a nikdy by to nekoupili. Protože firmy neplatící dividendu jsou fuj. Zlato a stříbro je fuj, protože neplatí dividendy. Koho zajímá, že zlato je nejvýnosnější třída aktiv za posledních 20 let a je jen asi o 1-2% ročně pozadu za S&P 500 od roku 1974, kdy bylo zlato možné prvně koupit na volném trhu. No a třeba takový Bill Gates zbohatl na akciích Microsoftu neplatících dividendu, následně akcie Microsoftu prodal a koupil za to i dost dividendových akcií.
V USA není časový test pro prodej CP, u nás ano. Američan zaplatí při prodeji CP daň ze zisku, Čech po 3 letech ne. Proto v USA více nezáleží, zda člověk dostane dividendu, nebo mu roste cena akcie. Na to by měl Čech pamatovat, když čte knihy nebo internetové články amerických autorů.
Přesně tak. Pro Čecha je výhodnější, dostat milion prodejem akcií a zaplatit 0 Kč na daních, než dostat milion dividendu hrubého a dostat 850 tisíc čistého. To snad pochopí každý.
Ne, nejsem DGI.
Já také ne. Jsem hodnotový investor, investující do vysoce kvalitních společností s vysokou návratností kapitálu značící velkou konkurenční výhodu neboli moat a to v době, kdy je daná firma levná oproti férové ceně a ceně historické, za kterou se obchodovala v posledních letech. A má předpoklad zářné budoucnosti neboli potenciál růstu rovnající se alespoň indexu. Tedy alespoň 6% a více.
Mám velice rád dividendové akcie, obzvláště proto, že chci jít do předčasného důchodu z pasivního příjmu do 40 let věku. Nenechávám si však pouhým faktem, zda firma platí či neplatí dividendu zatemnit mysl a investovat do růstových firem za dobré valuace se nebráním a mají místo v mém portfoliu. V angličtině to nazývají Growth at a reasonable price neboli GARP. Je úplně jedno, zda firma platí dividendu nebo ne, podstatné je nepřeplatit a aby firma rostla a ideálně aby se součet startovní dividenda+budoucí růst EPS rovnal či byl lepší než má index.
Navíc jsem velice flexibilní, tak jak se musí být ve světě investic, pokud máte uspět. Pokud například indexy krachnou o 60% a dostanou se do podhodnoceného teritoria, pak by je nekoupil jen trouba. Naopak dnes bych je nechtěl ani náhodou.
[/quote]
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993