Marek píše: ↑20 zář 2021 00:40
No ja osobne nejsem v zadnem pripade vzorem frugalismu, miluju velmi drahe rumy, muj kocour ji sunku a 4x rocne travim dovolenou nekde v exotice (resp. standard pred covidem, brzy zase normal). Ale nikdy mi hlava nebrala, jak nekdo se 100k/mes. muze zit z ruky do huby. Nebo se rovnou ocitnout na exekucni listine. Mozna az budu mit rodinu tak to pochopim. Na druhou stranu si jako pes hlidam kolonku prijmu, zisku a vydaju. Z meho osobniho pohledu se mesicni vydaje nesmi ani naznakem blizit prijmum po dobu delsi nez 1 mes. Nemit 2 mesice po sobe na investice do budoucnosti je pro mne neprijatelne a vse bych si preusporadal.
S příjmem rostou většinou i výdaje, takže někdo se 100k měsíčně může žít stejně z ruky do huby jako někdo s 20k měsíčně. Lidé se 100k měsíčně dosáhnou na vyšší hypotéku, koupí si drahé auto na úvěr, drahé značkové věci, drahé dovolené, náročné drahé manželky, špatné investice. Ono to lítá, stačí se podívat na výherce loterií. Většina o peníze přijde a zemře dokonce s dluhy. Ono se utrácí velice snadno. Udržet peníze je mnohem těžší.
Já 4x ročně dovolenou v exotice netrávím, zato ve 40 letech mohu odejít do důchodu z investic a do té exotické země jako Filipíny se klidně na 3 roky odstěhovat a cestování a zemi si užít 100x lépe, než na dvou týdnech dovolené. Ano vyžaduje to 10-15 let frugalismu, ale výsledek za to stojí. Představa práce do 65 let mě děsí mnohem více, než že nepojedu letos na dovolenou do exotiky. Asi i proto, že ženská, co na mojí pozici pracovala přede mnou, zemřela rok po odchodu do důchodu. A i ostatní noví důchodci kolem mě většinou lítají po doktorech a kolem 70 let už mají zdraví a síly v čudu. Tedy strategie investovat trochu na pohodlný důchod někdy v budoucnu se mi nezamlouvá a přijde mi hodně riskantní. Kdo mi také zaručí, že mi bude sloužit zdraví a budu moci pracovat do 65 let.
Beru, ze fin. poradce auto k image potrebuje. Asi by nemel k bonitnimu klientovi prijet na schuzku ve Felicii. Lidi co se individualne potrebuji prodat v konkurencnim prostredi obecne. Znam pribeh o borci, co poradne auto nemel, ale vzdy kdyz sel nekam jednat o prachach, tak si na den pujcil nejake z pujcovny a vychazelo mu to.
To přesně vystihuje, co v té knize Váš soused je milionář psali. Od doktora se od společnosti vyžaduje pěkný dům, drahé auto, zkrátka drahý životní styl. Od doktora jezdícího v trabantu a oblečeného jako bezdomovec by se moc lidí operovat nenechalo. No a tedy právě proto, je mezi doktory tak málo milionářů a finančně úspěšných lidí, přestože jejich výplaty patří mezi nejvyšší. S jejich životním stylem je těžké být spořivý a investovat pro svojí finanční nezávislost.
Media nam cpou bulvarne zajimave rychlokvasky ze sexy odvetvi, protoze jsou ctive, marnotratne a delaji hloupe skandaly. Jak je to zviditelnene pako, co dluzi kam az vidi, taha se se dvema ex a ma kabrio, se kterym neumi ani poradne zaparkovat, tak je to bulvarni bestseller. Nikdo by ti necetl drbaci casopis/web o nudnem milionari, ktery jezdi v ojete fordce, 2x tydne zajde na ryby nebo na golf a jinak cte nebo pracuje. Vzdyt vetsina lidi kolem mne nema paru, kdo je Warren Buffett. Mozna si leda vzpomenou na Phoebe Buffay, nebo Buffett, nebo jak se jmenovala ta prastena holka ze serialu Pratele.
Ony ty rychlokvasky casto proste nemaji sede bunky na to, aby si bohatstvi udrzely. Vetsina z nich je rada, ze ustoji slavu nejak dustojne bez debilit. Pripadaji ti Diego Maradona, Muhammad Ali nebo Mario Balotelli jako inteligentni lide? Mne teda moc ne. Tyhlety goldmine sporty, fotbal, box, basket apod., nejsou lihnistem Einsteinu. A pokud jsou nekteri chytri, tak stejne cely zivot dreli na tom, aby byli top a nemaji poradne dodelane skoly, o nejake fin. gram. nemuze byt ani rec. Kdyz maji stesti, tak maji agenta/managera, ktery je usmerni a neoskubuje (nejednu hvezdu NHL oskubal jeho vlastni agent, tipuju jeste v dobe, kdy byli na dne). Mozna ve F1 budou prumerne hodne chytri sportovci, tohle je sport hodne o hlave. Takovy Nico Rosberg vyhral titul, sbalil pinkle a sel investovat, resit Youtube, startupy apd.
100% souhlas a opět přesně, co psali v té knize.
Lidé, kteří svoje jmění nevydělali vlastní zásluhou, většinou nemají schopnosti si takové jmění udržet a rychle nabyl a rychle pozbyl u nich platí více než dobře. Třeba takový Michael Jackson. Nejprodávanější zpěvák všech dob, vydělal majlant a zemřel s velkými dluhy.
Většina milionářů v USA jsou spořivý lidé, jezdí v levném americkém autě a bydlí v běžném sousedství, kde sousedi často ani netuší, že jsou milionáři. Pravda je taková, že hodně chudých a ze střední vrstvy má dražší auto, dražší mobil, dražší oblečení atd. než průměrný milionář. Lidé totiž chtějí vypadat jako bohatí a celebrity z TV a tak se zadlužují a kupují předražené krámy. Samozřejmě takový typický nudný milionář by médiím moc diváků nepřinesl a tak raději cpou do TV tyto rychlokvašky jako Bieber, jezdící v drahých autech, ověšený zlatem, drogama. A lidé je pak napodobují.
Jediné, kde s tebou nesouhlasím jsou ty školy. Finanční gramotnost se na školách nevyučuje a kdo má jakou školu má pramálo společného s jeho chytrostí či schopnostmi dosáhnout finančního úspěchu. Účel škol už od dob industriální revoluce je vychovat levnou a poslušnou pracovní sílu, ne finančně vzdělané, kreativní a úspěšné lidi.
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993