Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit?
Moderátor: VSbrok
-
- Site Admin
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 2 times
- Kontaktovat uživatele:
Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit?
Zadal jsem nyní příkaz na nákup Abbvie s hraju si na tradera. Zadal jsem totiž limit na 63,6 když to dneska jde dolů třeba to půjde do konce týdne taky.
A když ne dokoupím CAH.
A když ne dokoupím CAH.
já jsem dnes přidal XOM a brousím si zuby na T
ABBV, MO, T, XOM, IRM, WFC, INTC, PFE
- VSbrok
- Site Admin
- Been thanked: 7 times
- Kontaktovat uživatele:
XOM pod 70, juupííí ... ale ex-divi fuč
Takže zbývají:
ENB pod 34 / 6,27% / 14.8.
DOW u 45,5 / 6% / asi 30.8.
LYB se blíží 73 / 5,57% / asi 4.9.
A na účtu samo částka jen na jeden nákup
Máte někdo kanadský Enbridge u Lynxu? Daní Vám to 15% nebo 25%? Děkuji.
Takže zbývají:
ENB pod 34 / 6,27% / 14.8.
DOW u 45,5 / 6% / asi 30.8.
LYB se blíží 73 / 5,57% / asi 4.9.
A na účtu samo částka jen na jeden nákup
Máte někdo kanadský Enbridge u Lynxu? Daní Vám to 15% nebo 25%? Děkuji.
Investuji na důchod a klidný spánek
To skoro pokládáš takovou otázku... nakupovat před nebo v ex-dividend date ?
Co jsem hledal, pro nás v Česku je to jedno... nám zdaní dividendu vždy
V Americe mají programy Roth Ira a 401k ve kterých jsou daňové úlevy... takže když koupí akcii za 10 která vyplácí dividendu 1, tak v ex dividendě se strhne cena o přibližně čistou dividendu, tedy o 0.85...
to znamená že vlastní akcii v hodnotě 9.15 a čeká je dividenda 1... u nás jí musí zdanit a vyjde teda na těch ztržených 0.85, u nich, pokud jí mají v již zmíněných programech je čeká plná výše dividendy, tedy v konečném důsledku skončí s akcií (9.15) a dividendou (1) tedy celkově 10.15
mám a chápu to správně ?
Co jsem hledal, pro nás v Česku je to jedno... nám zdaní dividendu vždy
V Americe mají programy Roth Ira a 401k ve kterých jsou daňové úlevy... takže když koupí akcii za 10 která vyplácí dividendu 1, tak v ex dividendě se strhne cena o přibližně čistou dividendu, tedy o 0.85...
to znamená že vlastní akcii v hodnotě 9.15 a čeká je dividenda 1... u nás jí musí zdanit a vyjde teda na těch ztržených 0.85, u nich, pokud jí mají v již zmíněných programech je čeká plná výše dividendy, tedy v konečném důsledku skončí s akcií (9.15) a dividendou (1) tedy celkově 10.15
mám a chápu to správně ?
- VSbrok
- Site Admin
- Been thanked: 7 times
- Kontaktovat uživatele:
No další věčná otázka, která se řeší na všech fórech někteří na to mají dokonci několikaleté statistiky ...
Bohužel, jako vždy, na to není jednoduchá odpověď ... záleží totiž na každé akcii a na sentimentu trhu ...
Některé akcie na ex-divi neklesnou vůbec - tedy jen na pár minut po otevření trhu a pak se hned vrací na před ex-divi cenu
Jiné akcie spadnou přesně o výši divi a tam se drží téměř celý ex-divi den
No pak jsou akcie jejichž cena vždy klesne o víc než je výše divi
A pak taky záleží na sentimentu trhu, pokud ceny rostou, tak pokles je malý a krátkodobý a opačně ...
Teď jsme opět na horské dráze, takže očekávám, že ceny na ex-divi dny budou padat o víc než divi.
Tvůj výpočet je v podstatě správně, ale nepočítá s výše uvedenými faktory ... pokud chceš něco kupovat, tak se podívej na 2 až 5 let zpět, jak cena reagovala v ex-divi den ... to Ti dá trošku představu jak asi bude reagovat dnes
... i když dneska je úplně jiná doba, jak by řekl klasik
Osobně se snažím přikupovat až v momentě, kdy se cena dostane alespoň 5% pod moji průměrnou nákupku,
navíc počítám s tím, že když půjde cena dolů, tak budu zas přikupovat ... takže radši mám dividendu doma, za kterou můžu zas přikoupit
Bohužel, jako vždy, na to není jednoduchá odpověď ... záleží totiž na každé akcii a na sentimentu trhu ...
Některé akcie na ex-divi neklesnou vůbec - tedy jen na pár minut po otevření trhu a pak se hned vrací na před ex-divi cenu
Jiné akcie spadnou přesně o výši divi a tam se drží téměř celý ex-divi den
No pak jsou akcie jejichž cena vždy klesne o víc než je výše divi
A pak taky záleží na sentimentu trhu, pokud ceny rostou, tak pokles je malý a krátkodobý a opačně ...
Teď jsme opět na horské dráze, takže očekávám, že ceny na ex-divi dny budou padat o víc než divi.
Tvůj výpočet je v podstatě správně, ale nepočítá s výše uvedenými faktory ... pokud chceš něco kupovat, tak se podívej na 2 až 5 let zpět, jak cena reagovala v ex-divi den ... to Ti dá trošku představu jak asi bude reagovat dnes
... i když dneska je úplně jiná doba, jak by řekl klasik
Osobně se snažím přikupovat až v momentě, kdy se cena dostane alespoň 5% pod moji průměrnou nákupku,
navíc počítám s tím, že když půjde cena dolů, tak budu zas přikupovat ... takže radši mám dividendu doma, za kterou můžu zas přikoupit
Investuji na důchod a klidný spánek
tak samozřejmě že cena může poté jít nahoru, dolu, doprava... stejně jako každý den
myslel jsem to čistě mechanicky, protože tak to funguje... cena akcie se mechanicky sníží o výši vyplacené dividendy, když má firma hodnotu 11 milionů a 1 milion vyplatí na dividendě, tak už má hodnotu jenom 10 milionů a o to klesne její hodnota... v pre-marketu už se ta cena mění, jak jsi, řekl podle nálady na trhu...
myslel jsem to čistě mechanicky, protože tak to funguje... cena akcie se mechanicky sníží o výši vyplacené dividendy, když má firma hodnotu 11 milionů a 1 milion vyplatí na dividendě, tak už má hodnotu jenom 10 milionů a o to klesne její hodnota... v pre-marketu už se ta cena mění, jak jsi, řekl podle nálady na trhu...
To co řikáš je technická analýza, reálně ta firma muže mít hodnotu 6 nebo taky 15 milionů
ale však proto taky stoupá a klesá na ceně podle nálady, podle důvěry kterou v ní lidi mají, podle toho že jí každý člověk hodnotí trochu jinak...
nicméně cena/hodnota se skládá i z volných peněz které ta firma má...
Takže když bude mít firma volně deset milionů a milion z toho vyplatí, tak její cena/hodnota klesne o dannou částku... co se stane potom s cenou už je zase nálada, ale tohle je jenom matematika, jenom rovnice...
nicméně cena/hodnota se skládá i z volných peněz které ta firma má...
Takže když bude mít firma volně deset milionů a milion z toho vyplatí, tak její cena/hodnota klesne o dannou částku... co se stane potom s cenou už je zase nálada, ale tohle je jenom matematika, jenom rovnice...
Cena a hodnota je velkej rozdil. Cena je co plstis nehlede na to v jakem stavu koupis. Hodnota je to co kouois. Mas trzni hodnotu coz je jen nasobek poctu akcii s cenou, a oak mas vnitrni hodnotu kolik je realna hodnota spolecnosti dle ucetnictvi, sectenim majetku a odectenim dluhu atd. Metod je hodne.
Trzni hodnota se vzdy odlisuje od vnitrni hodnoty spolecnosti kvuli naladam na trhu
Trzni hodnota se vzdy odlisuje od vnitrni hodnoty spolecnosti kvuli naladam na trhu