Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
slon
Pokročilý
Has thanked: 1 time

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Příspěvek od slon » 17 lis 2020 14:42

Glueless píše:
16 lis 2020 21:05
Ony ty farmačky musí kvůli propadlé patentové ochraně furt přinášet nové léky, to je taky jak ten křeček v točícím kole...

P.S. a ke všemu ten jejich CEO s těmi prodeji, ten tomu dal facku...věř pak takové firmě...
tak každá firma aby jí rostlo revenue musí pro to něco dělat - víc zákazníků, víc prodejů, nové výrobky, vyšší marže. Farmačky prostě musí valit nové léky - taky je to je jich byznys. Nevidím na tom nic zvláštního.

A s tím prodejem akcií Bourly mi přijde až úsměvný jaký se s tím dělá haló. Jen na CZ facebooku jsem četl lavinu příspěvků jak by ho snad nejraději veřejně zlynčovali :)

Můj názor na to je takovýto - jednak tu transakci musí zadat dopředu, tuším to bylo navázáno na určitou cenu těch akcií -> ano jistě má insider info jak se vakcína vyvíjí to bez debat. Na druhou stranu on jako CEO dostává akcie jako část výplaty (bonus) a proto si je občas mění na cash. Zase na druhou stranu výše těch bonusů bude vázána na to jak se společnosti daří.

Co sem našel třeba zde, ale při zadání "pfizer bourla salary" to najde tunu článků:
https://markets.businessinsider.com/new ... 1029798146

-----google translate---
Podle posledního prohlášení společnosti Pfizer získal Bourla v loňském roce celkem 18,2 milionu dolarů . To zahrnovalo základní plat ve výši 1,6 milionu dolarů, letošní roční bonus ve výši 3,6 milionu dolarů a odhadované dlouhodobé ceny akcií ve výši 13 milionů dolarů udělené v únoru tohoto roku a spojené s výkonem společnosti Pfizer v příštích letech.
--------

Být já CEO, tak dělám to stejný a vůbec nejde asi o to jestli té společnosti věřím nebo ne. Zřejmě taky nechce mít ve svém investičním košíku jen jedno vejce značky Pfizer. A nemyslím si že to je jediný CEO co to dělá - jen to bylo vidět protože vakcínu sleduje celý svět.

https://www.dataroma.com/m/ins/ins.php? ... J&o=fd&d=d
https://www.dataroma.com/m/ins/ins.php? ... M&o=fd&d=d

A poslední část (ta vtipnější) - třeba to chudák musel prodat, protože mu základní plat nestačil na výdaje. Znáte to - nová jachta, byt pro dítě na Manhattanu, rekreační sídlo v Řecku, manželka, milenka..... úplně vidím jak ty milióny jen lítaj :lol: mě by asi ani těch 18mega nestačilo, bych si ještě běžel půjčit.

Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Příspěvek od Glueless » 17 lis 2020 15:27

slon píše:
17 lis 2020 14:42
Glueless píše:
16 lis 2020 21:05
Ony ty farmačky musí kvůli propadlé patentové ochraně furt přinášet nové léky, to je taky jak ten křeček v točícím kole...

P.S. a ke všemu ten jejich CEO s těmi prodeji, ten tomu dal facku...věř pak takové firmě...
tak každá firma aby jí rostlo revenue musí pro to něco dělat - víc zákazníků, víc prodejů, nové výrobky, vyšší marže. Farmačky prostě musí valit nové léky - taky je to je jich byznys. Nevidím na tom nic zvláštního.

A s tím prodejem akcií Bourly mi přijde až úsměvný jaký se s tím dělá haló. Jen na CZ facebooku jsem četl lavinu příspěvků jak by ho snad nejraději veřejně zlynčovali :)

Můj názor na to je takovýto - jednak tu transakci musí zadat dopředu, t

https://www.dataroma.com/m/ins/ins.php? ... M&o=fd&d=d

A poslední část (ta vtipnější) - třeba to chudák musel prodat, protože mu základní plat nestačil na výdaje. Znáte to - nová jachta, byt pro dítě na Manhattanu, rekreační sídlo v Řecku, manželka, milenka..... úplně vidím jak ty milióny jen lítaj :lol: mě by asi ani těch 18mega nestačilo, bych si ještě běžel půjčit.
je to tak, firma "něco" musí dělat, aby měla tržby a nejlépe "to" zlepšovat, aby se jí tržby zvýšili. Napada me takova kokakola, kterana recept naposled sahla, kdyzvyndali listy coca :D

Můj pohled je, že při investicích nemáš jistotu, sbíráš indicie/náznaky a na základě těch se rozhoduješ. To co vidím u PFE ve mě důvěru nevzbuzuje:

1) Nejpodstatnější je to, že PFE tržby od 2011 tržby poskakují a růst je míň, než bych rád od firmy, kterou chci koupit ve velkém.

2) insider aktivita je další "znamení": je příjemné vědět, že "hlavouni" dané firmy nakupují s tebou, nejlíp ve velkém. Chápu, že může mít náročnou milenku apod., ale prodal 60 % svých akcií, to si nabrnknul asi Nagyovou-Nečasovou, ne? :D
Existuje spousta firem, kde top mng nakupuje poměrně velké loty. V tom případě se klidně(ji) přidám.

3) časování transakce dopředu: on velmi dobře věděl, kdy budou ohlašovat tu vakcínu, a ve stejný den to prodal na 52week high...to je už podle mě na hranici práva

V okamžiku, kdy je situace nejasná jako zde, navíc upside je nízký v poměru k riziku, pak nevstupuji do obchodu.

G.
Naposledy upravil(a) Glueless dne 17 lis 2020 15:55, celkem upraveno 1 x.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Ondřej
Site Admin
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondřej » 17 lis 2020 15:33

Že se maká na vakcíně věděl celý svět. Pochybuju však že v době zadání příkazu věděl, kdy to bude a jaký bude výsledek.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 17 lis 2020 15:35

Někde jsem četl, že v případě PFE došlo ke splnění předem stanovených kritérií pro odprodej (již dlouho dopředu).

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 17 lis 2020 16:11

Ondřej píše:
17 lis 2020 15:33
Že se maká na vakcíně věděl celý svět. Pochybuju však že v době zadání příkazu věděl, kdy to bude a jaký bude výsledek.
Ja jsem duverivy clovek prosteho puvodu, ale verit, ze chudak reditel nahodou trefil rocni maximum ceny jeho firmy, zrovinka v den ohlaseni vakciny a jak na potvoru proda za miliony.. Panove... To je na me moc.

Urcite to, dle reguli nahlasil, ale to ohlaseni a vysledky vakciny taky pripravovali dopredu. Mimochodem v regulich SEC je , zemusi ohlasit do tri dnu od transakce.

To vse je ale nepodstatne, podstata je jestli koupit nebo ne. A tyto kotrmelce pro me znamenaji varovne signaly. Verte si cemu chcete, nerozmlouvam vam nakup. Do tohoto ja nejdu.

G.

slon
Pokročilý
Has thanked: 1 time

Příspěvek od slon » 17 lis 2020 16:37

Glueless píše:
17 lis 2020 15:27
je to tak, firma "něco" musí dělat, aby měla tržby a nejlépe "to" zlepšovat, aby se jí tržby zvýšili. Napada me takova kokakola, kterana recept naposled sahla, kdyzvyndali listy coca :D
Ad coca-cola https://www.coca-colacompany.com/brands ?? nepochopil jsem co by nesouhlasilo s mým vysvětlením renevues.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 17 lis 2020 17:11

slon píše:
17 lis 2020 16:37
Glueless píše:
17 lis 2020 15:27
Ad coca-cola https://www.coca-colacompany.com/brands ?? nepochopil jsem co by nesouhlasilo s mým vysvětlením renevues.
Můj (největší) blok ke koupi PFE je jejich stagnující/kolísající/málo rostoucí tržby (vyber si nejpřesnější výraz).

Tvé tvrzení bylo podle mne v pořádku. Já dávám info kolem PFE do souvislostí. Přirovnal k jiným firmám, které to mají trochu lehčí se svými výrobky.
Srovnával jsem např. farmačky: mají cca 10 let a 4 fáze na uvedení nového léku na trh a např. kokakola (nebo Hershey) dělají furt tu samou sladkou vodu (lízátka).

Je to klasický pohled W.Buffetta na firmy, kde hledá firmy s nízkými náklady na vstup, nízkou obrátkou inovovaných výrobků (cukrkandle se v porovnání s mobilem/léky moc nemění) a vysokou loajalitou zákazníků (vyrosteš na fidorce a kupuješ ji i když je ti třeba 50).

Oproti tomu je velký kontrast ropné firmy/farmačky, kde musí draze obnovovat vytěžené pole/propadlé patenty.

Rozhodoval jsem se zdali koupit či nikoliv. Stále víc mě z toho leze: nechat ležet, hledám jinou firmu

G.
P.S. ale ten W.Buffett teď nakoupil PFE ve větším "vagónku" (mimojiných farmaček)

Mamut
Začátečník

Příspěvek od Mamut » 18 lis 2020 17:32

Dnes dokoupen sektor BDC firem - CGBD a CSWC. Zatím jsou ještě levné, ale prostor se zmenšuje.
Long: COP, MSFT, RIO, WBA, T, JNJ, MO, BMW, NRZ, PFE, BBVA, CGBD, CSWC, WFC, RDSB, HPQ, HON, BASF, ALV, PPL,CVX, ABBV, GAIN, CSCO, D, RTX, IBE
Reits: NRZ, VICI, MPW, IIPR, IRM, STOR

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 18 lis 2020 17:42

Koukám, že obecně pomalu začíná FOMO, tak snad to brzo padne :). Zprávy o dalším lockdownu napříč dílčími státy se postupně rozšiřují.

Btw. pohled WB se asi změnil, když nakoupil "vagónek" PFE. Nebo to za něj udělali jeho spolupracovníci.

StanikKolarik
Investor

Příspěvek od StanikKolarik » 18 lis 2020 18:50

Investor007 píše:
18 lis 2020 17:42
Koukám, že obecně pomalu začíná FOMO, tak snad to brzo padne :). Zprávy o dalším lockdownu napříč dílčími státy se postupně rozšiřují.

Btw. pohled WB se asi změnil, když nakoupil "vagónek" PFE. Nebo to za něj udělali jeho spolupracovníci.
On nakoupil spíš vláček různách farmaček po vagonku. A prej tohle je jeho osobní akvizice
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,

Zamčeno