Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
StanikKolarik
Investor

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Příspěvek od StanikKolarik » 11 lis 2020 12:40

menší vstup XET:B4B
- značka které věřím
- slušná divi (snad na ni nesáhnou)
- solidní parametry P/B P/S atd.
- věřím že Křetínský ví co dělá a nechce to jen tak vytunelovat
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,

Vojta
Začátečník

Příspěvek od Vojta » 11 lis 2020 13:20

Co si myslíte o evropském telcu, konkrétně BT nebo ORA? U BT je jasná nejistota ohledně brexitu, takže by mohl ještě zamířit níž (zatím to vypadá na nedohodu, asi zase prodlouží termín). ORA by už měl mít hlavní rizika zaceněna. Ale jestli jít v této době zrovna do telca..
CZK:AVAST,CEZ,KOFOL,KOMB,TELEC,VIG
EUR:EUNL,R6C3,VZLE
USD:AAPL,ARKG,BIIB,C,CVS,DB,EPD,ESPO,GE,GILD,HASI,HPQ,NHI,NOK,OTGLY,PLTR,PRNT,TAK,VGT,WFC

StanikKolarik
Investor

Příspěvek od StanikKolarik » 11 lis 2020 14:01

Vojta píše:
11 lis 2020 13:20
Co si myslíte o evropském telcu, konkrétně BT nebo ORA? U BT je jasná nejistota ohledně brexitu, takže by mohl ještě zamířit níž (zatím to vypadá na nedohodu, asi zase prodlouží termín). ORA by už měl mít hlavní rizika zaceněna. Ale jestli jít v této době zrovna do telca..
Já v BT visím vcelku dost v mínusu a čekám. ORA jako francouz bude mít dost velkou daň. Ale uvažoval bych třeba o Vodafonu nebo TMobile
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 11 lis 2020 23:53

Automobilky: jaky prosim te podprumerny vynos, mname? :D Takove BMW za poslednich ca 48 mesicu udelalo otocku z nejakych €90 na €40 a zpet na €70, Daimler to bude mit podobne... Tedy bylo mozno se namocit v dobe, kdy kolem panovala ta nejdebilnejsi nalada (covid, ekohovadiny a cutly dividendy) za fajne prachy... Jestli budou underperformovat? Pri takovym vlezu pod €50 asi pravdepodobne ne a pokud budou mit min stedry a bezpecny dividendy nez nejaka neautomobilka te nemusi pro hodne dobrym vstupu mnoho let vubec sr*t :)
Plus tyhle nemecky firmy prezily 2 valky (s fabrikami Hitlerovi primo za humny) a X ruznych krizi, a nikam neodchazeji... Napr. ted byl nekde na Forbesu clanek, jak se luxusnimu Daimleru dobre vede 8-)
Osobne mne prudi, ze jsem BMW neprikoupil jeste na €50 (1x jsem nakupoval v covid-krizi, a dost jste zde vrteli hlavou)
Naposledy upravil(a) Marek dne 11 lis 2020 23:55, celkem upraveno 1 x.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 11 lis 2020 23:54

Daimler a BMW mají hlavně hrozně velké zadlužení, ale to už tady párkrát omíláno bylo. Taky něco přizobnu, ale počkám si na lockdown no. 2 ke kterému to snad směřuje.

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 11 lis 2020 23:56

Ale to ma i T ci XOM, k tomu obri DIY/trap na kterou otrocky nechteji sahat a taky je kupujete jak smyslu zbaveny :D

Ondřej
Site Admin
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondřej » 12 lis 2020 07:07

Tak jako smyslu zbavený asi ne, ale budiž. Nepřijde mi vhodné, porovnávat firmy z úplně jiných sektorů. Zadlužení a cykličnost xom ano, ale přeci jen bez výrobků z ropy to dneska asi nejde, kdežto bez luxusních aut asi jo. U T je to taky krapet jiný obor že. Navíc když se podívám na to jaké množství volného cash flow generují nemám z vyššího zadlužení moc strach. Stát se však může cokoliv to je holt u investování běžné.

Jack N.
Začátečník

Příspěvek od Jack N. » 12 lis 2020 07:46

Ondřej píše:
12 lis 2020 07:07
Tak jako smyslu zbavený asi ne, ale budiž. Nepřijde mi vhodné, porovnávat firmy z úplně jiných sektorů. Zadlužení a cykličnost xom ano, ale přeci jen bez výrobků z ropy to dneska asi nejde, kdežto bez luxusních aut asi jo. U T je to taky krapet jiný obor že. Navíc když se podívám na to jaké množství volného cash flow generují nemám z vyššího zadlužení moc strach. Stát se však může cokoliv to je holt u investování běžné.
Souhlasím, srovnávat T a XOM je dost mimo. Téčko je tak trochu nezničitelná firma - i přes sebehloupější vedení a některé problematické akvizice snižuje dluh / finanční páku, udržuje slušný výplatní poměr z hlediska zisku / volných peněžních toků a vyplácí slušnou dividendu. Dovedu si dobře představit, že mírně schopnější vedení společně s vyřešením "kovíku" (= konečně zhodnocení akvizice WarnerBros) a poklesem dluhové zátěže pod ~2.3 pošle cenu tam, kde byla v roce 2017. Kdyby se jim povedlo mírně navýšit každoroční zvyšování divi z 2% na 3%, byla by to další posila. Společnost teď vypadá ošklivě, nemoderně, výkon za poslední roky byl slabý, ovšem reálné otočení trendu přinese zajímavé zhodnocení.

Pavel
Dlouhodobý investor
Been thanked: 1 time

Příspěvek od Pavel » 12 lis 2020 08:28

K tomu BMW - pamatuju si z dřívějších analýz, že v jejich hospodaření je velká část dluhu spojena s tím, že mají napůjčované prachy proto, aby mohli financovat leasing či nákup na úvěr svých vozů, jestli si to dobře pamatuju. Doporučuji případným zájemcům o nákup BMW si přesněji nastudovat, v čem to jejich zadlužení vězí a možná se z toho zadlužení stane menší strašák.
Naposledy upravil(a) Pavel dne 12 lis 2020 08:31, celkem upraveno 1 x.

Pavel
Dlouhodobý investor
Been thanked: 1 time

Příspěvek od Pavel » 12 lis 2020 08:31

Co se týká T, tak je potřeba si to jejich zadlužení víc rozebrat, aby bylo jasné, že vše nasvědčuje tomu, že se jedná o přechodnou záležitost, která postupně mizí a je spojena s velkou akvizicí.

Zamčeno