Otázky a odpovědi

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Odpovědět
VSbrok
Site Admin
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Otázky a odpovědi

Příspěvek od VSbrok » 21 črc 2019 09:08

Andrej píše:
20 črc 2019 22:22
Bez príspevku od zamestnávateľa by som do toho nešiel, z tohto pohľadu mi to príde fajn.
když vidím to roční shodnocení + poplatky, tak z toho nemám vůbec žádnou radost
Môžeš to trochu rozviesť? Či už nejaké čísla, alebo aspoň % s čím reálne počítať.

Cestovku až tak neriešim, skôr chcem navštíviť nejaké krajiny "kým sa ešte dá" :)

To prajem veľa šťastia. Na inom fóre som čítal, že s tým majú ľudia celkom problém. U Creditas to má byť od pondelka. Počkám, či to dajú aj na Richee a založil by som tam.
DPS> nelíbí se mi především to, že si berou furt svůj "desátek" i když Tvůj účet vykáže ztrátu. Zhodnocení lítá nahoru dolů a k tomu ještě i hotnota celého ptf podstatně víc, než co dělám já s DGI ptf, přitom Conseq DPS má většinu v akciích taky. Tedy pokud si dokážeš vybrat kvalitní akcie, tak dokážeš bez problémů překonat DPS ... navíc s podstatně nižšími náklady a nulovými ročními poplatky :idea:

Jojo, už jsem požádal o založení u Monety ... chjo 21. století a prej musím počkat do pondělí na založení :? ... prej založte si hned online :roll:

Marek píše:
20 črc 2019 22:47
Andrej píše:
19 črc 2019 23:33
Rád by som dom, ideálne nový, takže rekonštrukcia a podobné záležitosti by sa nemali konať. Bude asi pravda, že v tomto prípade by stavebko nemalo moc zmysel.

Napadla mi jedna vec, možno trochu hlúposť. Má zmysel sledovať spoločnosti, ktoré vyplácajú dividendu mesačne? Inak povedané, mať portfólio postavené tak, aby naozaj každý mesiac prišla dividenda. Povedzme 24 spoločností, takže v priemere aspoň 2x za mesiac by malo niečo prísť.
Nejsem ani zkuseny uzivatel ani jsem to tu cely z cas. duvodu necetl, tedy mozna se po nekom opakuji, ale nemas lepsi projit zde doporucene divi aristokraty a naplanovat si podily v techto firmach tak, aby ti kolem a kolem kazdy mesic prisla divi alespon od nekoho? Nejlepsi na tohle jsou asi US akcie, platici kvartalne... Ja to mam ramcove tak, ze na jare mi chodi velky divi z firem z DAXu a kolem mam rozhazene americke kvartalni akcie (halabala, bo je mne fuk, kdy a od koho co chodi, hlavne, ze to chodi)

Btw vyplata divi je i o pruznosti tveho brokera, viz vecne dohady "me uz prisly a Pepovi jeste ne" na tohle tema... Lajnujes si to moc matematicky idealne
Na jednu stranu ano, na druhou pokud opravdu chceš žít jen z dividend, tak jistou pravidelnost řešit potřebuješ ... já se vždy primárně zaměřuji na Aristokraty, pak na DY, ale pokukuji i o měsíci v kterém firma divi vyplácí, popř. když mám dvě firmy v mínus, tak prvně se podívám, která je víc v mínus a pak který měsíc kvartálu by bylo dobré navýšit.

Když divi nedorazí cca 3 dny po výplatním dnu, který firma ohlásila, tak vždy píšu brokerovi co se děje ... a šup hned je divi na účtu :lol:
[/quote]

StanikKolarik píše:
20 črc 2019 23:04
VSbrok píše:
20 črc 2019 18:55
Kiosaky a Nejbohatší muž říkají, že máš odkládat 10% svých příjmů ... no to nedodržuju, protože na to prostě nemám, ale snažím se to držet měsíčně plus mínus stejné ...
za 10% příjmů bych si toho moc nekoupil - ale dělám to stejně - po výplatě pošlu plusmínus stejnou částku a s tou pracuju (čti rovnou si něco koupím)
VSbrok píše:
20 črc 2019 18:55
Tyvogo 2%, nooo to už je vcelku služný, u nás má nejvyšší AirBank a to 1,3%, takže část půjde tam :!:
Zrovna včera jsem četl, že u nás už taky existují spořáky začínající dvojkou
https://www.penize.cz/sporici-ucty/4085 ... vy-prehled
(na spořák si nemám co posílat, protože všechno co ušetřím posílám na Degiro/Zonky/Mintos - Víceméně Zonky používám jako takový dost nepružný spořák)
no já se vždy snažím kvůli Lynx poplatkům udržet nákup na 10+ kusů nebo aspoň za $300+ ... takže ihned po připsání peněz nakupovat nemůžu :idea:

Jojo, takže jsem to včera objevil a hned se vrhnul na založení ... 8-)
Investuji na důchod a klidný spánek

mnam84
Investor
Been thanked: 1 time

Příspěvek od mnam84 » 21 črc 2019 09:19

Založení spořící učtu u monety mi trvalo 24 hodin, v pátek sem zažádal, v sobotu už jsem ho měl. Otázka je zda je rozdíl pokud je člověk klient nebo ne.

VSbrok
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSbrok » 21 črc 2019 09:53

mnam84 píše:
21 črc 2019 09:19
Založení spořící učtu u monety mi trvalo 24 hodin, v pátek sem zažádal, v sobotu už jsem ho měl. Otázka je zda je rozdíl pokud je člověk klient nebo ne.
Já klientem jsem, žádal jsem včera kolem poledne a zatím furt nic :idea:
Navíc to kliknutí na "založit" napsalo: Váš účet bude aktivován v pracovní den ... nebo tak něco tam psali :ugeek:

Andrej
Pokročilý

Příspěvek od Andrej » 21 črc 2019 11:45

Marek: nemalo to vyznieť, že to až tak riešim. Skôr som to mal na mysli ako otázku, či sa niekto zameriava aj na tento aspekt. Ako som písal, každá spoločnosť má iný výplatný termín, takže sa to rozloží po celom roku. Máme tu 11 sektorov, myšlienka je mať aspoň 2 spoločnosti pre každý sektor. Ale určite v tom nehľadám konkrétnu matematiku. Len by som rád za x (10/15/20?) rokov dokázal čiastočne fungovať z tohto príjmu a tam by bolo fajn aby to bolo ako tak pravidelné.

Ach tak, nevedel som, že už u nich máš účet. V tom prípade by to malo byť bez problémov. Ale ako úplne nový klient to malo online problém (fotka, skenovanie dokladov) a moc to nechcelo zobrať.

Ešte taká otázka, teda ak chcete prezradiť, koľko máte približne investované v akciách? Neviem si moc spraviť predstavu čo je málo/veľa/normálne. Teda aspoň sú to desaťtisíce/stotisíce/...? Moja aktuálna čiastka je menšia, než niektorí členovia robia pravidelný nákup :D len som si chcel spraviť predstavu, že ako na tom ste napr. po 2-3r kedy to už môže mať nejakú váhu.
SPM: /viewtopic.php?f=12&t=524
ETF: IWDA
Technology: INTC | CSCO | T | IRM
Consumer Goods: MO
Financial: WFC | NRZ | O
BDC: MAIN
Utilities: PPL
Industrials: RTX | MMM
Healthcare: ABBV | PFE | JNJ
Basic Materials: RDS.B | XOM

VSbrok
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSbrok » 21 črc 2019 13:18

Andrej píše:
21 črc 2019 11:45
Ešte taká otázka, teda ak chcete prezradiť, koľko máte približne investované v akciách? Neviem si moc spraviť predstavu čo je málo/veľa/normálne. Teda aspoň sú to desaťtisíce/stotisíce/...? Moja aktuálna čiastka je menšia, než niektorí členovia robia pravidelný nákup :D len som si chcel spraviť predstavu, že ako na tom ste napr. po 2-3r kedy to už môže mať nejakú váhu.
no v našem závisti-státu, Ti tohle nikdo neřekne, ale vezmeme to jednoduchou matematikou.
Dle USA pravidel, která tam DGI investoři dodržují již přes 100 let, to lze spočítat takto ...

V USA je standard aby důchodový DGI portfolio neslo 4% ročně = ty bys měl bých schopen od brokera ročně vytáhnou pro běžnou spotřebu :idea:
Takže když to vztáhnu na sebe, tak můj cíl je 1000 USD měsíčně, tedy cca 23 tisíc Kč měsíčně :idea:
Při cílových 4% hrubého (3,4% čistého) to dává 7 mega Kč investováno :idea: - plus mínus pár desítek tisíc :lol:

Samozřejmě čím déle bude investovat a obdržené dividendy re-investovat (nespotřebovávat), tak Tebou vložené peníze nebudou celých těch X milionů, protože složené úročení a čas pracují pro nás :P

Cyberguy
Začátečník
Has thanked: 8 times

Příspěvek od Cyberguy » 21 črc 2019 23:22

VSbroku, o svém cíli (měsíčním příjmu z investic) jsem uvažoval stejně. Ale jen do doby, než mi žena "rozkopala mé hračky" s nápadem, že příjem by měl stačit pro celou rodinu. A měla pravdu. Tak jsem dospěl k tomu, že je třeba se neomezovat spodní mezí a být ve svých cílech více velkorysý. :D

Andreji, nikdo asi nezveřejní své majetkové poměry (i kdyby jen "kolik investoval"). Není to jen o závisti-státu ale také o vlastním pocitu bezpečí. Jeden zaměstnavatel mne naučil, že není slušné se ptát kolik kdo má. Navíc to bylo nastavené tak, že za takovou otázku byl vyhazov.

Andrej
Pokročilý

Příspěvek od Andrej » 22 črc 2019 07:20

Cyberguy: samozrejme rozumiem a súhlasím. Tiež by som sem asi nepísal konkrétne čísla, aspoň nie verejne. Čo si myslím a zdieľam podobný názor, tak VSbrok to zhrnul, čo je celkom rozumná čiastka po určitej dobe. Inak väčšina píše, že mesačne odkladá cca 10-20%, keď to vezmem z priemernej/mediánu mzdy a vynásobím 12, dá sa z toho asi cca odhadnúť ročná čiastka + po x rokoch pripočítať už značnú čiastku reinvestovanej dividendy.

Martin
Pokročilý

Příspěvek od Martin » 22 črc 2019 07:51

Moneta - díky za info, máme ING Konto, pak udělala Hello Bank spořák 1,5%, pak znovu ING udělalo akci na půl roku 2%....Monetu máme, tak to bude v jednom.
APD/ABBV,JNJ,PFE/DUK,ENB,ČEZ/EMR,LMT,MMM,SWK / CL,GIS,MO,PEP/DEA,FRT,IRM,O/ARCC,CSWC,MAIN/ORI,PRU/ RIO/BNS,Komerční Banka

Andrej
Pokročilý

Příspěvek od Andrej » 22 črc 2019 09:36

Mimo Monety sa to snaží dohnať aj Creditas/Richee https://www.creditas.cz/aktualita?articleId=325427

bigusdykus
Začátečník

Příspěvek od bigusdykus » 22 črc 2019 10:23

Takže když to vztáhnu na sebe, tak můj cíl je 1000 USD měsíčně, tedy cca 23 tisíc Kč měsíčně :idea:
Při cílových 4% hrubého (3,4% čistého) to dává 7 mega Kč investováno :idea: - plus mínus pár desítek tisíc
To je tak 11.000 měsíčně stranou, po dobu 30 let.
ČEZ, Moneta
AAPL, ABNB, AT&T, 3M, GSK, INTC, KHC, WBA, JNJ, MCD, CSCO, ENB, MPW
BASF, Allianz, Lufthansa, RDS-B, BMW, Santander, BHP/BIL
Spekulace: ABNB, CRSR

Odpovědět