Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Příspěvek od Glueless » 27 srp 2020 20:54

Marek píše:
27 srp 2020 20:30
Na kvalitni "cteni" fundamentu firem jako Gilead potrebujes nejen vysoke ekonomicke, ale take biochemicke ci medicinske vzdelani,

V zadnem pripade bych si firmu nedovolil odsuzovat coby nekoupitelnou

Navic ta znama brutalni past, kdy vyvines (ci zfuzujes nekoho, kdo vyvine) neco prevratnyho a zlomovyho, polecis uplne vsechny (ci ti "jen" propadne patent) a zase nemas kseft,
proto jsem psal, tady fund. vůbec nehraje roli, buď budou mít tzv. blockbuster lék (pak letí hore) nebo ne...

neodsuzuji je, přistupuji k nim investorsky, mám samozřejmě omezené fondy a za tyto chci koupit nej akcii

to je právě to, co je potápí, oni mají velké tržby, ale tyto víceméně pochází z jednoho léku (HIV), který:
1. nevyvinuli, ale koupili od jiné firmičky, tzn není úspěch jejich vlastního výzkumu
2. je tak dobrý, že léčí...tzn. nemocní se nevrací (cynické, ale pro investora je to ne-zisk)
3. nemají další blockbuster (zatím)

jak to tak píšu, tak je asi přeskočím...

G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Borek
Začátečník

Příspěvek od Borek » 27 srp 2020 21:03

Já se chystám přizobnout i AZN a PFE až klesnou. Mají podle mne největší potenciál ve vakcíně (odborné kruhy v ČR i USA, odborné periodika, apod.).
Ještě možná SNY?

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 27 srp 2020 22:07

Fyi, ja do Gileadu napumpoval jiz 120k ("revenue" 85k + dividendy), vaha v ptf dle nakupky 4. misto, ale dle momentalni hodnoty jen 7.

Samozrejme se v mem ptf v zadnem pripade nemuzeme bavit o zasadnim pruseru, na to Gilead nema ani omylem, ted jsem se koukal, ze jsem dal pres 100 papiru i do Lufthansy (!), temer do Daimleru, a vice nez 200k do Shellu :lol: 150k do NRZ se zpetne prubezne taky nejevi jako operace dekady... Oproti tomu me top 3 akcie dle hodnoty, Apple, FB a Nvda startovaly z 5, 8 a Nvidie dokonce 14 pozice (coz je dost bravurni, jet na bednu ze 14. fleku na rostu 8-) )

Azn, Pfe sleduji taky

Jeste mam v ptf CAH, ten ma vahu 15/15 a zisk kolem kladne nuly + divi, jako spravny poslusny hurvinek

Victor Nettoyeur
Pokročilý

Příspěvek od Victor Nettoyeur » 27 srp 2020 22:19

2 Glueless: Gilead nastudovany nemam, ale rychly pohled na finviz me moc nezaujal, prijde mi ze byl v posledni dobe sklonovany jen kvuli vakcine a to uz se tak nejak vytratilo...tedkom zase hrnou PFE, JNJ, AZN. Co se ti nelibi treba na JNJ a ABBV? JNJ by urcite mohlo jit trosku dolu, ale tam bych se o budoucnost zisku moc nebal, ABBV je tedkom mezi analytiky hodne hypovany. Byla tam nejaka korekce, kolem 85 bych prikoupil a jsem docela zvedavy kolik budou navysovat divi, tech 20% neni dlouho udrzitelnych.
Koukal jsem nedavno na ABT, ktery se docela urval kvuli rychlotestum na koronu, ale tam bych taky pockal alespon na cenu kolem 80usd.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 28 srp 2020 18:56

Victor Nettoyeur píše:
27 srp 2020 22:19
2 Glueless: Gilead nastudovany nemam, ale rychly pohled na finviz me moc nezaujal

Co se ti nelibi treba na JNJ a ABBV?

Koukal jsem nedavno na ABT, ktery se docela urval kvuli rychlotestum na koronu, ale tam bych taky pockal alespon na cenu kolem 80usd.
GILD je zajimavy opravdu velkymi trzbami, ale nevyhody jsem popsal, ten support (na +/-60) jim pomaha uz cca 3 roky, pokud nekdo o nem uvazuje, ted je to dobra vstupni cena

JNJ ma vynos pod 3 % a ocekavany rust divi +/-5 % rocne, to je podle malo na investici nyni.
Chtel bych vyssi vynos nebo rychlejsi rust divi. Kombinace mala divi +pomaly rust je spatne. Ocenuji smaozrejme stabilitu firmy, ale na nove penize to neni.

ABBV tam je to krasne, asi jsi to trefil, ma dobry mix divi+rust divi

ABT je silene predrazena a test na covid je jen medialni zalezitost, to jim nezvedne vyznamne zisky, to je tak do "televiznich novin"

GSK se taky pekne staci dolu, uvidime kdy zformuje dno, pak se podivam na vstup

G.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 28 srp 2020 18:57

ABBV je hrozně zadlužená, proto se od toho držím dál.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 28 srp 2020 20:37

Investor007 píše:
28 srp 2020 18:57
ABBV je hrozně zadlužená, proto se od toho držím dál.
dluh je vysoky, ale zvladaji to.
Za me maji nej problem v koncentraci jejich portfolia: 60 % zisku jim dela(l) jeden lek (humira), kteremu konci za par let exkluzivita (tzn. teor. jej muze zkopirovat jina firma).

10/10 maji za to, ze problem resi. Fuzovali s Allerganem, kde se zadluzili, ale poridili si jejich portfolio, tzn. snizili zavislost zisku na Humire.

Za me dost dobry, problem resi pomerne odvazne a ve velkem stylu.

G.

Martin
Pokročilý
Been thanked: 1 time

Příspěvek od Martin » 30 srp 2020 19:48

Zdravotaky uz mam 3, tak se ted rozhoduju mezi DUK a ED, oba klesly a chci druhou utilitu k D. DUK ma vyssi DY, ale ED zase 46 let navysuje.
APD/ABBV,JNJ,PFE/DUK,ENB,ČEZ/EMR,LMT,MMM,SWK / CL,GIS,MO,PEP/DEA,FRT,IRM,O/ARCC,CSWC,MAIN/ORI,PRU/ RIO/BNS,Komerční Banka

Ondřej
Site Admin
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondřej » 30 srp 2020 20:59

Tak já jsem po snížení dividendy Dominion prodal a minulý týden jej nahradil právě Duke Energy. Mám teď tedy páreček SO a DUK.

Martin
Pokročilý
Been thanked: 1 time

Příspěvek od Martin » 30 srp 2020 21:11

Ondřej píše:
30 srp 2020 20:59
Tak já jsem po snížení dividendy Dominion prodal a minulý týden jej nahradil právě Duke Energy. Mám teď tedy páreček SO a DUK.
Ja si Dominion nechal, uvidim jestli pak opravdu budou zvysovat divi.
APD/ABBV,JNJ,PFE/DUK,ENB,ČEZ/EMR,LMT,MMM,SWK / CL,GIS,MO,PEP/DEA,FRT,IRM,O/ARCC,CSWC,MAIN/ORI,PRU/ RIO/BNS,Komerční Banka

Zamčeno