Prvni nakup
Moderátor: VSbrok
Re: Prvni nakup
Pokud máš v plánu investovat ročně 10tis, je to podle mě trochu málo. Neumožní ti to reagovat na velké poklesy a navíc ti vylítnou poplatky.
V puvodnim prispevku jsem zminil, ze je to teoreticka castka. Realne to bude radove vyse.
Jde taky o to že jestli jsi nikdy neinvestoval, tak neznáš svojí psychickou odolnost, až portfolio spadne o 10-30-50%. V klidu tě to nenechá.
Zatim jen 3 leta zkusenost s P2P, akcie nikoli. Z meho pohledu je vyhoda, ze v tom nebudu mit ze zacastku takovou dardu penez. Bude v tom cast uspor, ale urcite se nezblaznim, i kdybych mel o vetsinu prijit.
Jina situace bude, az to portfolio bude za 10-20 let o X nasobek vetsi. Na druhou stranu uz budu mit nejake poklesy za sebou. Taky muze nastat situace, kdy me prvni ztraty tak rozhodi, ze na investovani do Akcii zanevru s tim, ze neni nic pro me ) Ale snad ne...
StanikKolarik
- diky za odkaz na blog, ukladam k ostatnim podobneho razeni.
- topic o tom co koupit / nekoupit a proc jsem procital ; stejne tak na spolecne portfolio koukal
Muzes mi prosim upresnit, co myslis vetou:
"pro začátek bych doporučil neklesat s jednou investicí/velikostí pozice pod 4000-5000"?
Zatim vsem dekuji za nazory a rady!
V puvodnim prispevku jsem zminil, ze je to teoreticka castka. Realne to bude radove vyse.
Jde taky o to že jestli jsi nikdy neinvestoval, tak neznáš svojí psychickou odolnost, až portfolio spadne o 10-30-50%. V klidu tě to nenechá.
Zatim jen 3 leta zkusenost s P2P, akcie nikoli. Z meho pohledu je vyhoda, ze v tom nebudu mit ze zacastku takovou dardu penez. Bude v tom cast uspor, ale urcite se nezblaznim, i kdybych mel o vetsinu prijit.
Jina situace bude, az to portfolio bude za 10-20 let o X nasobek vetsi. Na druhou stranu uz budu mit nejake poklesy za sebou. Taky muze nastat situace, kdy me prvni ztraty tak rozhodi, ze na investovani do Akcii zanevru s tim, ze neni nic pro me ) Ale snad ne...
StanikKolarik
- diky za odkaz na blog, ukladam k ostatnim podobneho razeni.
- topic o tom co koupit / nekoupit a proc jsem procital ; stejne tak na spolecne portfolio koukal
Muzes mi prosim upresnit, co myslis vetou:
"pro začátek bych doporučil neklesat s jednou investicí/velikostí pozice pod 4000-5000"?
Zatim vsem dekuji za nazory a rady!
ABBV, MO, T, XOM, RDSB, SKT, MMM, CSCO
Pokud neslítne celý trh, tak by se skoro vsadil, že se nedočkáš.StanikKolarik píše: ↑14 lis 2019 00:00Já mám AT&T ted přes 30% v plusu, takže počkám až spadne někam 33-35USD
Myslím si, že ano a dlouho to nepotrvá, zejména půjde-li celý trh. Trh už se totiž vzpamatovává z nebezpečí předlužení (akvizice Time Warner - to byly ty správné časy na koupi) a každý kvartál se přesvědčuje, že ATT má dost silné cash flow a akvizici zvládne.
- VSbrok
- Site Admin
- Been thanked: 7 times
- Kontaktovat uživatele:
Dnes bych to viděl na: RDS.B, ABBV, XOM, MO (popř. PM), T (s přiředěním kdyby šlo dolů) ... DY přes 5% každý
Takže to máš počáteční investici 4000 USD, tedy cca 100k kč
Staniku: s ATT jsem na tom podobně... snad bude zas Vánoční výprodej, dolary mám nachystaný ... takovej MAIN či ATT za 29
Staniku: s ATT jsem na tom podobně... snad bude zas Vánoční výprodej, dolary mám nachystaný ... takovej MAIN či ATT za 29
Investuji na důchod a klidný spánek
Já jsem +15% plus dividendy. Chci změnit brokera, tak bych chtěl prodat.StanikKolarik píše: ↑14 lis 2019 00:00Já mám AT&T ted přes 30% v plusu, takže počkám až spadne někam 33-35USD
ČEZ, AT&T, PM
-
- Site Admin
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 2 times
- Kontaktovat uživatele:
-
- Site Admin
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 2 times
- Kontaktovat uživatele:
Ještě možná MMM jako takový základní stavební kámen stability.VSbrok píše: ↑14 lis 2019 08:59Dnes bych to viděl na: RDS.B, ABBV, XOM, MO (popř. PM), T (s přiředěním kdyby šlo dolů) ... DY přes 5% každý
Já "posránek" na tebe a další v létě nedal a nekoupil T za 32, T funguje dobře....no snad to ještě přijde.Pavel píše: ↑14 lis 2019 08:47Pokud neslítne celý trh, tak by se skoro vsadil, že se nedočkáš.StanikKolarik píše: ↑14 lis 2019 00:00Já mám AT&T ted přes 30% v plusu, takže počkám až spadne někam 33-35USD
Jinak za mě taky určitě vzít RDS.B.
APD/ABBV,JNJ,PFE/DUK,ENB,ČEZ/EMR,LMT,MMM,SWK / CL,GIS,MO,PEP/DEA,FRT,IRM,O/ARCC,CSWC,MAIN/ORI,PRU/ RIO/BNS,Komerční Banka
Diky za dalsi "davku" rad - necekal jsem tolik reakci, vazne diky.
VSbrok
Jak jsi se prosimte dopocital tech 4000 USD? Cena akce * urcity pocet a pak suma za vsechny spolecnosti?
VSbrok
Jak jsi se prosimte dopocital tech 4000 USD? Cena akce * urcity pocet a pak suma za vsechny spolecnosti?
ABBV, MO, T, XOM, RDSB, SKT, MMM, CSCO