Reakce na to, ze se zeptas, abys odpovedel, ze te to nezajima. :)czhunter píše: ↑12 led 2023 18:54Proč bych se neptal. Mě fakt zajímá, proč by moje 20% růstovky měli mít menší hodnotu, kvůli pár měsícům vyšších sazeb? Pro mě má 20% výnos stejný význam, jestli je 10Y fakt těch 1,5% nebo 3%. Ty asi vše prodáš a ten 3% dluhopis koupíš, protože je to takové terno, že?
Na trhu nejsi sam. To, ze neco delas/nedelam neni uplne podstatne. Ne kazdy funguje tak, ze si otevre Fastgraph, protahne caru pro konkretni akcii a jede ze bud to nebo dluhopisy. Jsou lide, ktery promeruji, jestli radsi P/E 8 a rust 5% nebo nebo P/E 10 a rust 7%. Stroje a algoritmy, ktere cekaji na nove zpravy o sazbach, inflaci, a pracovnich trzich a v ramci ms podle toho obchoduji. Zasedani FEDu jsou dny s velkou volatilitou prave kvuli cene penez.
A samozrejme to jde i dal. Jsou subjekty, co resi, jestli drzet marze pri 5% nebo 1%. I v mem okoli eviduji lidi, pro ktere vzhledem k aktualnim trhu zacal byt zajimavy dluhopis. Nemiri na 20% vynos rocne, ale nizkorizikovy vynos.
Divim se, ze si ty postouchnuti predstavujes z extremu do extremu. Dluhopis nebo Alibaba. Takhle trh prece nefunguje. Luxusni byty v konecne dusledku ovlivni i ty, co bydli v prumernych a podprumernych. Kdyz s covidem klesla vyroba novych aut, tak to ovlivnilo i trh s ojetinami. Ty by ses teda na foru zeptal, jestli tu je nekdo, kdo si misto noveho superbu koupil starou felicii... A ze to tak neni. Dle teto logiky..
Jinak ano, pokud jde o par desetinek na par mesicu, neni to velka zmena a vliv bude maly. Ale to ocekavani toho, jak budou vypadat dlouhodobe sazby se zmenilo docela dost.
https://ycharts.com/indicators/30_year_treasury_rate
Ja za Disney nic neplatil. Nejsem akcionar. Jaka je implikace? Trh to nacenuje rychle s temi algortimy, nevim vic. Pokud ocekavas, ze urokove sazby pujdou vic nahoru a na delsi dobu nez ocekava trh, tak spis value. Pokud opak, tak vic growth. Co ocekava trh najdes tady. https://www.cmegroup.com/markets/intere ... -fomc.html
-10% bylo dohromady (24.11-9.11.). Zajimave jsem interpretoval jako za zajimave k long, ne k short. Proto pocitano dohromady. Nejsem Ladik, abych meril vykon jen tech uspesnych akcii. Jinak -10% neni spatne. Acc index SP500 v te dobe byl cca -13%. Tedy 3% nadvynos, to neni spatne, bez ironie.
Poslouzilo to ale jako ukazka toho, ze co nekomu prislo pred rokem dost jasne, muze byt dnes jinak. Tedy prosim trochu pokory. Ja ti gratuluji, ze jsi odhadl DIS, jak tu rad predhazujes. Tech tipu davas hodne (a ja ti za to dekuji). Tedy vzdy neco trefis dobre... A neco hur, o RDS jsi se byl ochoten dost hadat, jaka to je value trap. Nasobne prekonal tvoje portfolio.