No ale při držení klasického ADR jsi podle mě k držení podílu v podniku velmi blízko, kdežto u ADR čínských společností jsi k držení podílu v onom podniku velmi daleko, ale možná jenom já vnímám tento rozdíl jako obrovskýVictor Nettoyeur píše: ↑28 črc 2021 12:18Diky za popis, s VIE strukturou jsem obeznamen a je mi jasne, ze s ni prichazi vetsi riziko. ADR jsem daval jako priklad, ze v obou pripadech osobne nedrzis podil prislusneho podniku jako klasicky shareholder.
Já to vnímám jako gamble se spoléhat, že stavající status quo bude zachovát. Kolem 2025-2030 by podle predikcí měla čína ve velikosti ekonomiky přeskočit USA a dále bude jejich rozdíl ještě růst. Čína tak bude méně a méně závislá na jiných státech, poroste její ekonomická i vojenská moc a bude si moct více dělat co chce a prosazovat svoje zájmy. Odstřihnutí se od zahraničních investorů tedy časem nevidím jako nereálné, Čína prostě udělá cokoliv z čeho bude profitovat a co si bude moct dovolit a shrábnout zahraniční kapitál a pak investory odstřihnout od čínských firem mi přijde jako pro ně dobrý deal