Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Martin
Pokročilý
Příspěvky: 384
Registrován: 07 led 2019 10:50
Been thanked: 1 time

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Příspěvek od Martin » 08 led 2021 14:30

Dam vedet😉.
Brezen - no chyba zacatecnika, do toho covid, skola, skolka, prace, zastavene obchodovani a bylo toho na me moc. Do ted si rikam, proc jsem alespon neco nekoupil, ale proste jsem resil jine zivotni veci a akcie odsunul (kreslil jsem a strihal rousky, manzelka sila a vozili jsme to do domovu duchodcu, tak alespon z neceho byl dobry pocit).....jsem zvedavy, jestli kdyz prijde zase nejaky vyplach, tak jak se zachovam. Vyhlidle tituly mam, tak uvidim.
IRM jsem jen redil, ale neprodaval. Pujcovat na akcie si nebudu, sahnout kam mame.
Takova odbocka, o svatcich jsme kecali s dcerou ( 14 let ) o zivote ,akciich atd., kupodivu poslouchala a odpovidala, jinak u akcii krouti ocima...a rika, preci nemusim setrit na byt, ten mi preci koupite.... jo, chceme a mluvili jsme o tom a davame stranou, ale ona to bere za jasnou vec😃. Takze mame dve holky a mame co delat a na co setrit....
APD/ABBV,JNJ,PFE/DUK,ENB,ČEZ/EMR,LMT,MMM,SWK / CL,GIS,MO,PEP/DEA,FRT,IRM,O/ARCC,CSWC,MAIN/ORI,PRU/ RIO/BNS,Komerční Banka

bulinak
Pokročilý
Příspěvky: 306
Registrován: 08 zář 2019 22:56

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Příspěvek od bulinak » 08 led 2021 14:48

Mám tři holky 6, 4, 1... Každá byt fakt nedostane :lol:
Sorry za out of topic, ale musel jsem :-)
Stavím zoo.

Uživatelský avatar
Daniel
Začátečník
Příspěvky: 49
Registrován: 14 led 2020 11:38
Bydliště: Praha

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Příspěvek od Daniel » 09 led 2021 13:34

Ahoj, chci se zeptat - těch, kteří to sledují a nejsou čistě enviroskeptici - jak vidíte teď energetické tituly, které jdou cestou větší udržitelnosti? Už přes rok jich několik sleduju (NEE, HASI, AY, AQN, CWEN, DTE a další utility, které se k tomu alespoň staví s nějakou vizí do budoucna a budují i udržitelnější projekty), ale zároveň mi těžce ujíždí vlak :D

Nechci teď otvírat debatu na téma, co přesně je čistší energie, jestli má smysl se o ní snažit, a už vůbec ne, jak to zvládá a nezvládá která politická frakce. Nevidím to černobíle (zelenočerně?), ale jsou mi rozhodně bližší společnosti, které ty cesty pro vyšší udržitelnost a zmírnění dopadů hledají. (Za mě je to asi nějaká kombinace jádra a obnovitelných zdrojů tam, kde to dává smysl.)

Teď mě spíš zajímá, kterým titulům v tomto segmentu věříte, a jestli stále dokupujete i při těchto cenách?

Já loni jen velmi váhavě nakoupil NEE, už tehdy si říkal, že je přepálená, ale od té doby jen zírám, jak to pořád jede. Teď už jsem se bál přikoupit, tak jsem vzal aspoň DTE, která se sice neprezentuje jako čistě zelená, ale zdá se mi, že má v tomhle ohledu docela zajímavé portfolio, které obsahuje smysluplné projekty.

No a největší trauma mám z HASI, které už delší dobu doporučuju k prostudování lidem, kteří hledají investice do udržitelnosti, ale zároveň jsem sám nenašel odvahu, protože už mi i před rokem připadalo docela drahé... A teď jen každý den pozoruji, jak střílí pořád výš a výš. Ne, že bych to v PTF nechtěl, ale začínám mít pocit, že už prostě jen všichni hází peníze na cokoliv, co by mohlo být "čisté" a udržitelné, často skrz nějaká ETFka a cenu nikdo neřeší... Co myslíte? A máte teď nějaké "sustainable" tituly, které stále zvažujete ke koupi při těchto cenách?

Investor007
Pokročilý
Příspěvky: 334
Registrován: 15 dub 2020 23:48
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Příspěvek od Investor007 » 09 led 2021 13:45

V pátek přizobnuto další LMT a začínám nabírat VZ. Uvidíme jestli padne ještě více.

Pozoruji také GIS, ale prozatím čekám jestli se nevydá dále dolů.

Jack N.
Začátečník
Příspěvky: 93
Registrován: 06 kvě 2020 18:51

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Příspěvek od Jack N. » 09 led 2021 14:22

Danieli, dobrá úvaha.
Řada společností působících v obnovitelných zdrojích se "veze na vlně" a otázka je, zda současné vysoké valuace přinesou v dlouhodobějším horizontu očekávaný výnos investorům. Kdo koupil levně, toho to až tolik trápit nemusí, ale vstupovat do pozic nyní může (ale taky nemusí) přinést podprůměrné zisky.
Je velký rozdíl mezi klasickými obvykle regulovanými utilitami, které jsou ziskové a postupně mění svoje výrobní prostředky z uhlí na plyn a obnovitelné zdroje a společnostmi, jež působí přímo v solárním, vodíkovém a podobném průmyslu a mají velmi vysoké momentum, ale často slabou až zápornou ziskovost (FCEL, PLUG apod.)
V kategorii utilit jsou "přeoblíbené" NEE, WEC, XEL, kde cena předběhla fundament, no mírná korekce stáhla WEC a XEL blíže k realitě. DTE deklaruje zvyšování obnovitelných zdrojů, ale to dnes již skoro každá utilita v Severní Americe. Z hlediska hodnoty mi přijde zajímavější než NEE, k dalšímu prověření lze doporučit společnosti jako Alliant, Allete, Duke Energy, Emera, Fortis, Pinnacle West ... V oblasti s velkým podílem hydroelektráren jsou zajímavé Idacorp (relativně drahá) a NorthWestern (férově oceněná) a pak třeba brazilské utility, ale to je jiná liga :-)
Mimochodem potrubní gigant Enbridge má malou část aktiv v oblasti obnovitelných zdrojů a postupně plánuje jejich navyšování. Zisky z přepravy a skladování ropy a plynu tak postupně změní výrobní aktiva a třeba za 20 let bude ENB k nepoznání od dnešní podoby ...

Drmla
Začátečník
Příspěvky: 64
Registrován: 14 črc 2020 20:34
Been thanked: 1 time

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Příspěvek od Drmla » 09 led 2021 14:39

A co eon?

Denny
Začátečník
Příspěvky: 5
Registrován: 31 říj 2020 09:18

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Příspěvek od Denny » 09 led 2021 17:33

Martin píše:
08 led 2021 12:38
Marek píše:
07 led 2021 19:18
V malym dipu prikoupeno 3M. Nic lepsiho ted nejak nevymyslim...
Ja premyslim zleva, zprava a nevim. Nove akcie, co bych chtel jsou na maximech a redit kdyz mam nektere akcie 10-50% v plusu .....jak to delate? Lezi mi dolary na Lynxu a nic. Zpetne kdyz se podivam, tak v březnu jsem se "podelal" a nedelal skoro nic, pak kdybych v dubnu sahnul na sporak a nakoupil akcie, tak jsem si rikal, ze to pujde urcite dolu a nic. Pred koncem roku prisla vakcina a jelo se nahoru, takze zase nic. Jakmile bych ted nakoupil nove akcie, tak to samo praskne a poleti to dolu.
To je Martine právě ten praktický důsledek časování. Když nečasujeme a nakupujeme pravidelně, nemusíme řešit, jestli teď ano, nebo ne.....protože je úplně jedno, kdo si co myslí.....já třeba téměř nikdy nenakoupím "správně", pokud budu nákup hodnotit z krátkodobého horizontu......

Glueless
Investor
Příspěvky: 597
Registrován: 02 kvě 2020 11:11
Been thanked: 3 times

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Příspěvek od Glueless » 09 led 2021 18:03

Daniel píše:
09 led 2021 13:34
..., ale zároveň mi těžce ujíždí vlak :D

Teď mě spíš zajímá, kterým titulům v tomto segmentu věříte, a jestli stále dokupujete i při těchto cenách?

Co myslíte? A máte teď nějaké "sustainable" tituly, které stále zvažujete ke koupi při těchto cenách?
"Buy low, sell high" = Nakupuj dole, prodávej nahoře, se nikdy neomrzí...(krátká odpověď)

Každá bublina jednou najde svůj špendlík.

(Dlouhá odpověď):
Investování vidím jako pořizování akcií, za výhodné ceny. Trading (spekulaci) vidím jako kupování s očekáváním, že cena půjde nahoru (bigger fool theory=očekáváš, že se najde větší...nadšenec...který to koupí dráž).

A konkrétně: nakupovat přepálené rakety (tech akcie, "zelené", udržitelné akcie atd. už na těchto cenách není investování. Fundamentálně tak drahé, že to rozumově (podle mě) nedává smysl=návratnost neodpovídá riziku.

Ale spekulovat (i ziskově) na nich můžeš. Už jsem tady psal, že když nevidím vhodné investiční příležitosti, tak zkracuji inv.horizont a s patřičným čekáváním (a stoplossem) kupuji co "letí".

Nebo se dlouze dívám a hledám podhodnocené příležitosti. A nevěřím v tyto "cool" věci, je to marketing, ani technicky to nemá opodstanění, př.: milion větrníků je taková hromada součástek, které se skládkují a nejsou ani trochu ekologické, to není lepší než jeden dobře udržovaný reaktor.

Glueless
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Mrhol
Začátečník
Příspěvky: 67
Registrován: 14 úno 2020 11:38

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Příspěvek od Mrhol » 09 led 2021 18:31

já jsem nakoupil před divi AT&T protože je za dobrou cenu na long.

czordk
Začátečník
Příspěvky: 3
Registrován: 11 led 2021 17:27
Has thanked: 1 time

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Příspěvek od czordk » 11 led 2021 17:31

Ahoj, ten LMT nejde koupit na Lynxu? Hlásí mi to: Příkaz pro LMT byl odmítnut z důvodu: 'Cenne papiry teto spolecnosti neni mozne obchodovat z obezretnostnich opatreni spojenych s obchodovanim akcii ze zbrojarskeho prumyslu.' ...

Tak jestli mám špatně něco nastaveno, nebo o co jde?

Dík

Zamčeno