Gladstone Land

Diskuse o analýze podniků a statistikách podniků

Moderátor: VSbrok

FinančněNezávislí
Začátečník
Příspěvky: 4
Registrován: 17 srp 2019 15:54

Re: Gladstone Land

Příspěvek od FinančněNezávislí » 21 srp 2019 23:51

Ještě dodatek, ať nejsem jen negativní: Hodně se nám líbila strategie LAND, tj. zaměření na pěstování ovoce a zeleniny (oproti "průmyslovým plodinám). Z těch několika případů, kdy prodávali svá aktiva, se ukazuje, že asi umí i šikovně (= za levno) nakupovat. A právě protože se nám líbí, tak jsme se v tom začali víc vrtat. Nešlo nám totiž do hlavy, proč přes zajímavý příběh akcie tak stagnují v ceně.

Občas žádný takový "objektivní" důvod nenajdeme, a pak kupujeme. A občas se nám po hlubším začtení do hospodaření/fungování podniků přestanou věci zdát. A to se stalo i u LAND.
Blogujeme o naší cestě za finanční nezávislostí na http://financnenezavisli.blogspot.com

Investujeme zejména do akcií, ETF a P2P půjček.

Uživatelský avatar
VSbrok
Site Admin
Příspěvky: 1890
Registrován: 03 led 2019 23:09
Bydliště: 100 věží
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Gladstone Land

Příspěvek od VSbrok » 22 srp 2019 01:50

Ne to nebyla žádná narážka/urážka na dva příspěvky, byla to jen poznámka, že se ještě tak moc neznáme, tedy nevím jak přesně reagovat.

Samozřejmě jste tu správně, oba, viz naše popisky v nadpisu fóra. A každý názor je zde vítán, cenzuru zde netrpíme, tedy pokud to není v rozporu se zákony. Takže vítejte!

Teď k LAND ...
Asi sice bude furt vytvářet furt těch 0,5 na akcii, ale když akcii koupíš dnes, tak máš dividendu cca 0,5, ale tím že postupně bude dividenda růst, a nebudeš přikupovat, tak i Tvůj divi příjem poroste.

Já jsem psal ale o NAV jako takovém a to vzrostlo ze 108 na 266, musím se přiznat, že o NAV na akcii jsem nepřemýšlel, protože mě vždy zajímalo jen celkové NAV a FFO/AFFO.
AFFO též vzrostlo z 0,46 na 0,51, takže za mě dobrý.

Ano taktéž souhlas, výplatní poměr již nemá bezpečnostní polštář, ale 100% výplatní poměr je u REIT naprosto běžný.
Tohle je výhoda LANDu oproti jiným REIT firmám ... dělá v zemědělském sektoru a jíst se prostě musí, krize nekrize.

Srovnávat s SPG nejde z několika důvodů, tedy alespoň pro mě:
- ooobrovský rozdíl v kapitalizaci, to dává SPG podstaně vyšší vyjednávací pozici při jednání o akvizicích a finančních podmínkách. Gladstone je sice machr, dokáže vyjednat dobrý podmínky, ale když za Tebou stojí 52 miliardová firma, tak máš tu pozici podstaně silnější, než když za Tebou stojí jen 240 milionů. A věř mi, že v tomhle měřítku je 240 mega trpaslík...

Výkup vlastních akcií není/nemusí být vždy prioritou a to jak zpohledu firmy, tak z pohledu investorů. Pokud má firma dostatek investičných příležitostí, tak osobně radši vidím, že investuje do budoucnosti, než do jednorázového výkupu = růstu EPS.

Ano opět souhlas. Interně spravované firmy jsou levnější ... nooo ikdyž taky ne vždy ... v minulosti přivedlo vedení několik firem bankrot, jen díky tomu, že si vypláceli super bonusy apod. Takže opět je třeba kouknout pod pokličku.
Zrovna ale Gladstoni si neberou tak moc, jiní externí manažeři ždímou sub-firmy postatně víc :(
Přesné srovnání nemám, vím jen to co píše největší REIT hodnotitel (Brad Thomas).
Nedávno jsem někde u nějaký firmy viděl mgmt. poplatek 3,5 p.a., takže 2% jsou asi vcelku dobrý.

Mě osobně se LAND líbí, ale jelikož je to vcelku mladá firmy, vznikla v roce 2013, tak vždy jsem prozatím dal přednost nějaké "starší" a s lepší DY. Ale jak jsem již psal ... rád bych měl v ptf celou Gladstonenovic rodinku ... ALE! pouze ze správnou/dobrou cenu.
Při pohledu na graf ceny od chodu firmy na burzu je vidět, že se motá furt někde kolem 12 USD/ks, takže "jen od oka" (neberte mě teď příliš vážně) cena mezi 10-12 je vcelku dobrá. Pokud ulovíte(-me) mezi 8-10, tak by to bylo ještě podstatně lepší.
Lynx: ABBV, ABR, AQN, ARCC, BGS, BXSL, CGBD, CSWC, CSCO, ENB, GAIN, GLAD, GOLD, INTC, LAZ, MAIN, MDT, MFC, MO, MPC, MPW, NGG, NRG, O, OCSL, OHI, ORI, ONL, PEP, PFE, RITM, RTX, SLRC, SPG, SWKS, T, TROW, UL, VET, VICI, VST, VTRS, WBD, WMB, WU
Fio: COLT, ČEZ, Kofola, Moneta, LMT, PMČR
Hraju si a nezlobím: MAC, SOFI
Crypto [na osahání co to vůbec je]: BTC, ETH
Investuji na důchod a klidný spánek
:idea: registrujte se na Trading 212 a dostaňte akcii do 100 EUR zdarma
:idea: registrujte se na Degiro a získejte 50 € v hotovosti

Odpovědět