Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v04

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Odpovědět
czhunter
Dlouhodobý investor
Příspěvky: 639
Registrován: 19 lis 2019 19:58
Been thanked: 26 times

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v04

Příspěvek od czhunter » 03 črc 2023 17:00

MiHons píše:
03 črc 2023 11:45
Vypadá to až moc dobře, aby to byla pravda, VNQ etf je odpad, nakupují tam REITy, které bych nikdy nekoupil, já si skládám takové REIT ETF sám...

Máš zmapované i poplatky těchto close end fundů? nejsou tam velký vstupní/výstupní/správcovské a výkonnostní? Já si dělal research českých nemovitostních fondů a to je katastrofa :D
Ano vypadá to dobře, ale je to pravda. Mnoho CEF má historii několik dekád a jsou tak prověřené a mají špičkové aktivní manažery. Je dobré se držet těch od kvalitních firem jako je Blackrock, Cohen & Steers apod. a SimplySafeDividends.com mají velice pěkný a propracovaný systém hodnocení CEF a skvělý screener pro jejich hledání dle kvality, výnosů, yieldu a zaměření. Krom SimplySafeDividends je asi nejpopulárnější stránka na analýzu CEF https://www.cefconnect.com/

Ano VNQ je špatné ETF na REIT a jeho výnosy jsou hodně podprůměrné. Asi je to tím, že většina REIT jsou po uši zadlužený odpad a těch pár s investičních ratingem se tam naředí kupou odpadu. Proto není překvapením, že RQI zaměřující se už podle názvu na kvalitu drtí VNQ.

Poplatky mám zmapované. Tyto fondy mají stabilní množství kapitálu vybraného během "IPO" a pak se prodávají jejich podíly na burze, jako klasické akcie. Tedy nemají žádný poplatek za vstup, výstup ani výkonnostní a prodávají se stejně jako akcie na burze. Správcovské poplatky jsou proti pasivním ETF značně vysoké, většinou v rozsahu 0,5%-2% plus úrok z marginu, pokud je. Tedy kolem 1,5-2,50% ročně náklady fondu i více. Jak ale vidíme, i po těchto nákladech ty kvalitní poráží S&P 500 i jejich pasivní konkurenci, třeba to VNQ jak v celkovém výnosu, tak je doslova deklasují a zesměšňují v generovaném příjmu. UTF generovalo prakticky více dividend první rok, než SPY za 19 let reinvestování divi.

Tyto fondy aktivní správou a využitím páky až 30% více než vykompenzují vyšší poplatky za správu. 1000 USD vybraných od investorů investují přes páku na 1300 USD a tedy jen toto zvýší výnosy masivně v rostoucím trhu.

Tyto CEF jsou pokryty i na Seeking Alpha a tedy není problém si najít více informací i tam. Každopádně bych pro případné zájemce o více informací začal na SimplySafeDividends, šel na screener a tam přepnul na Closed-End Funds a tam odtud studoval různé kategorie CEF, našel si nejlepší podle jejich score a viděl o čem to je. Mají tam i hezky popsané jednotlivé kategorie CEF a jejich specifika.

Jsou i knihy přímo se zaměřující na CEF nebo je alespoň zmiňující. Dnes jsem například doposlechnul velice hezky napsanou audioknihu "Dividend Growth Investing꞉ Get a Steady 8% Per Year Even in a Zero Interest Rate World" V pořadí mám Income Factory (přímo na CEF). Obojí je na audible.com a za jejich kredit jde mít tyto knihy zdarma a konvertovat na mp3 do PC. V této knize taky řekli zajímavý fakt, pokud koupím CEF ve slevě k NAV, třeba RQI dnes s 8% slevou, tak to vlastně je jako bych měl poplatky za správu fondu zadarmo. Vem si, že třeba Realty Income je dnes za nejlevnější valuaci za dekádu a ještě jí koupíš ve slevě 8% koupí CEF RQI s 8% slevou oproti NAV. Tedy koupí RQI za 1000 USD získáš REIT za 1080 USD a management ještě použije 30% páku, tedy je to jako nákup REIT za minimálně 1300 USD. Což vysvětluje slušné výnosy těchto CEF i přes vysoké poplatky za vedení fondů.
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993

czhunter
Dlouhodobý investor
Příspěvky: 639
Registrován: 19 lis 2019 19:58
Been thanked: 26 times

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v04

Příspěvek od czhunter » 11 črc 2023 13:29

Marek píše:
02 črc 2023 21:34
A perlicka zaverem, pojistovna s mirnou prichuti healthcare Cigna, czhunterem zde velmi doporucovana na $200; nyni za $280 podcenena, do 2 let by se ferova cena mohla pohnout az nekam k $500, to je libovy :D
Obrázek
Cigna je super. 17,31% roční výnos od roku 2013. Kolem 40% ročně pro lidi ochotné to kupovat na dně valuačního pásma a prodávat vysoko nad tím. To vše za P/E 9.

Investování není kvantová fyzika nebo raketové inženýrství. Je to o tom koupit firmu pod modrou čárou, firmu která tu modrou čáru roste rychle. To je celé tajemství investování. Která firma má největší šanci dlouhodobě růst napříč ekonomickými cykly? Ta kvalitní s kvalitními produkty. Proto nekupujme value traps podřadné kvality neboli mrtvé a upadající firmy lákající nás na dividendu, které popadají ve špatných časech jako mouchy.

Je snadné být investováním milionář. Jinak by to nedokázal Ronald Read. Uklízeč a obsluha čerpací stanice bez jakékoliv ekonomického vzdělání. Prostě kupoval kvalitní blue chip akcie s rostoucími fundamenty, držel je pro efekt složeného úročení a reinvestoval dividendy a zemřel s 8 miliony Dolarů, jako jeden z nejbohatších lidí co zemřeli daný rok v USA. Jeho příběh je i v knize The Psychology of Money, bestselleru posledních let, který velice doporučuji přečíst.

Pokud se nám líbí Cigna, tak nedávné výroky managementu UnitedHealth poslali skoro celý sektor managed care dolů oproti průměrným cenám těchto firem (paradoxně krom Cigny). Konkurenti Cigny jako Elevance Healt, aneb přejmenovaný Anthem, tak nyní nabízejí dlouho neviděné valuace a solidní potenciál pro budoucí zisky.

Obrázek

Elevance Health nabízí potenciál na 17% roční výnosy. Když se naposledy prodávala za takovéto P/E v roce 2021, tak akcie doručila 20% roční výnosy na dva roky.

Obrázek

Když se podíváme na úspěšnost analytiků v odhadu zisků na 2 roky od roku 2011, tak "nejhorší" seknutí se bylo v roce 2013 a to o pouhých 2,13% od odhadu. Tedy dle Vrány je odhad budoucích zisků jen názor, ale v případě ELV extrémně přesný názor. Takovéto firmy prostě zbožňuji. A rating, rostou rok po roce, dekádu po dekádě, extrémně přesně odhadnutelné odvětví analytiky, v nejhorší recesi za 80 let v roce 2008 se EPS propadlo o 1%, což byl taky "nejhorší" propad EPS firmy za posledních 20 let. Pro srovnání EPS SPY se propadlo kolem 45%. Jediná vada na kráse jsou malé marže tohoto odvětví a postupně klesající marže posledních let, jak je tam docela silná konkurence.

Úspěšnost analytiků v 2Y odhadech:
Obrázek

Každopádně jak říká Chuck Carnevale, Fastgraphs je pouze první krok v analýze a v rychlém zjištění, zda firma vůbec stojí za čas pro bližší zkoumání. Pak musí následovat důsledné zkoumání firmy, čtení článků, výkazů, zjištění si proč firma roste, co dělá pro budoucí růst apod. Fastgraphs proces začíná a nekončí.
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993

czhunter
Dlouhodobý investor
Příspěvky: 639
Registrován: 19 lis 2019 19:58
Been thanked: 26 times

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v04

Příspěvek od czhunter » 12 črc 2023 20:25

Zaujalo mě, že insideři Oracle prodali akcie za více než miliardu USD. Většinu po březnu a AI hype. Prodeje za červen se ani nevejdou na jednu stránku.

Obrázek

Obrázek

2021 se vrátilo. Insideři prodávají za miliardy a dav se hrne do AI mánie. Oracle je předražené o 50% oproti historickým valuacím. Asi taky používají P/E a ne diskontování cash flow, když tak prodávají navzdory tomu úžasnému AI a jeho potenciálu na dekády.
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993

Uživatelský avatar
Marek
Investor
Příspěvky: 520
Registrován: 20 čer 2019 11:34

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v04

Příspěvek od Marek » 13 črc 2023 21:28

Dostal jsem se poradne k akciim az dneska, takze zpetne diky czhuntere za vsechny cenne prispevky k tematu, ktere jsi zde za posledni dny utrousil. Takze, udelal jsem ve sve zoo nasledujici toco:

• nova pozice Elevance Health (thx)
• + Chemours
• + Cigna
• + CVS Health

• 25% redukce pozice Microsoft
• 50% likvidace nVidia (krute, ale prikoupi se levneji pak)
• likvidace mensi pozice Oracle (treba se znovu nakoupi levneji)
• likvidace male pozice Pfizer (jeste nejaka covidova nakupni anomalie)

Obrázek

Sorted by size pak vypadam nejak takhle...

Obrázek

O trimming si pomalu zacinaji koledovat AAPL a CAH lec jeste ne tak napadne.

Jeste pokukuju po eBay (zapomnel jsem na nej) a dokup Novartis okolo $80 if chance, kde se mi nelibi momentalni ohodnoceni/mensi margin of safety. Cisco uz mam tak big pozici, ze jsem to nechal lezet.

czhunter
Dlouhodobý investor
Příspěvky: 639
Registrován: 19 lis 2019 19:58
Been thanked: 26 times

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v04

Příspěvek od czhunter » 14 črc 2023 16:04

Insideři Oracle prodávají jako šílení. Podle mě to koupíme levněji zcela určitě. Viděl jsem historii minimálně 1000 akcií ve Fastgraphs a tedy dost na to, abych věděl, že takovéto předražení oproti minulosti málo kdy vydrží. Prodeje insidery za miliardy to jen umocňuje.

CVS jsem koupil taky. Je to stejně levné podle P/E, jako můj nákup v roce 2020, kdy mi to vydělalo 36% roční výnosy na dva roky, než jsem to prodal pro splacení marginu. Zdravotnictví má nejhorší první půlku roku za 25 let a jak víme, tak včerejší loseři jsou většinou vítězi zítřka, pokud mají solidní fundamenty.

50% likvidace Nvidie odpovídá tomu, co dělají insideři. Prodávají taky za stovky milionů. Když se koukám tři roky zpětně, tak jejich prodeje byly vždy za vysokých valuací a pak vždy následovali valuace nižší, kdy neprodávali a kdy Cathie Wood prodávala za levno. Tedy až bude Cathie Wood prodávat a insideři nebudou prodávat, pak bude asi dobrý čas koupit zpět :lol: Cathie Wood jsou dumb money, insideři smart money.

Konkurent Elevance UnitedHealt měl zase beat jako vždycky, tak jdou všechny managed health care akcie nahoru.
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993

Uživatelský avatar
VSbrok
Site Admin
Příspěvky: 1890
Registrován: 03 led 2019 23:09
Bydliště: 100 věží
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v04

Příspěvek od VSbrok » 16 črc 2023 10:47

CAH jsou mrtvý prachy, cena se plácá odnikam do nikam a dividendu poslední roky "nezvyšují" (tedy o pidi).
Takže 50% po časovým t(r)estu šlo ven.
Marek píše:
13 črc 2023 21:28
• likvidace male pozice Pfizer (jeste nejaka covidova nakupni anomalie)
Proč jsi likvidovatl PFE? Za mě je dnes spíš na příkup.
Lynx: ABBV, ABR, AQN, ARCC, BGS, BXSL, CGBD, CSWC, CSCO, ENB, GAIN, GLAD, GOLD, INTC, LAZ, MAIN, MDT, MFC, MO, MPC, MPW, NGG, NRG, O, OCSL, OHI, ORI, ONL, PEP, PFE, RITM, RTX, SLRC, SPG, SWKS, T, TROW, UL, VET, VICI, VST, VTRS, WBD, WMB, WU
Fio: COLT, ČEZ, Kofola, Moneta, LMT, PMČR
Hraju si a nezlobím: MAC, SOFI
Crypto [na osahání co to vůbec je]: BTC, ETH
Investuji na důchod a klidný spánek
:idea: registrujte se na Trading 212 a dostaňte akcii do 100 EUR zdarma
:idea: registrujte se na Degiro a získejte 50 € v hotovosti

Uživatelský avatar
Marek
Investor
Příspěvky: 520
Registrován: 20 čer 2019 11:34

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v04

Příspěvek od Marek » 16 črc 2023 11:31

VSbrok píše:
16 črc 2023 10:47
CAH jsou mrtvý prachy, cena se plácá odnikam do nikam a dividendu poslední roky "nezvyšují" (tedy o pidi).
Takže 50% po časovým t(r)estu šlo ven.
Marek píše:
13 črc 2023 21:28
• likvidace male pozice Pfizer (jeste nejaka covidova nakupni anomalie)
Proč jsi likvidovatl PFE? Za mě je dnes spíš na příkup.
Dlouhodobe smesne pomalu rostouci firma, cca co 3. rok propad EPS, vyhled je dost mizerny (cena akcie taky) - ten mi vadil asi nejvic, vyletela jenom za covidu... Prehodnotil jsem svuj predchozi mylny nazor a rozhodl se jinak. Navic mam PF plne jinych a lepsich firem ve farmacii, s lepsim track recordem rustu (NVS), lepsi valuaci (CVS) ci lepsim vyhledem (CAH). Celkove jsem ale v teto velmi male pozici prodelal jen malo penez, takze to vubec neresim a jedu dal..

Obrázek
Z CAH ses bohuzel velmi mylil ty, Vsbroku, firma ma skvely vyhled, akceptovatelny rust EPS, cena se naopak skvele solichala k moznosti dlouhodobeho zvysovani pozice, ala nyni CVS, jeji byznys je tak nadherne nudny a marzove nelukrativni, ze je temer nepenetrovatelny pro novou konkurenci... Vydrzel jsem na tom sedet a zvedat X let a letos jsem shrabl asi 100k prozatim nerealizovanych zisku - trh jiz nedokazal dale ignorovat kvalitni hospodareni firmy a poslal cenu akcii temer skokove vzhuru (ac akice vlastne porad neni draha...)

Uživatelský avatar
VSbrok
Site Admin
Příspěvky: 1890
Registrován: 03 led 2019 23:09
Bydliště: 100 věží
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v04

Příspěvek od VSbrok » 16 črc 2023 11:36

Díky.
Já se s PFE zas po dlouhých letech dostal poblíž nákupce, tak přemýšlím nad navýšením.
Lynx: ABBV, ABR, AQN, ARCC, BGS, BXSL, CGBD, CSWC, CSCO, ENB, GAIN, GLAD, GOLD, INTC, LAZ, MAIN, MDT, MFC, MO, MPC, MPW, NGG, NRG, O, OCSL, OHI, ORI, ONL, PEP, PFE, RITM, RTX, SLRC, SPG, SWKS, T, TROW, UL, VET, VICI, VST, VTRS, WBD, WMB, WU
Fio: COLT, ČEZ, Kofola, Moneta, LMT, PMČR
Hraju si a nezlobím: MAC, SOFI
Crypto [na osahání co to vůbec je]: BTC, ETH
Investuji na důchod a klidný spánek
:idea: registrujte se na Trading 212 a dostaňte akcii do 100 EUR zdarma
:idea: registrujte se na Degiro a získejte 50 € v hotovosti

czhunter
Dlouhodobý investor
Příspěvky: 639
Registrován: 19 lis 2019 19:58
Been thanked: 26 times

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v04

Příspěvek od czhunter » 16 črc 2023 12:07

EPS Cardinal Health nerostlo celých 7 let. Tak se cena akcie plácala od nikam do nikam, protože cena akcie sleduje EPS. Růst dividend pak sleduje taky růst EPS a free cash flow, který taky roky stagnoval, proto tak malé zvyšování dividend poslední roky. Růst EPS mezi lety 2016 a 2023 byl 1,31% ročně, dividenda kolem 2%. Tedy kdo koupil za P/E 15 a do dnes drží kolem P/E 15 vydělal 1,31+2= 3,31% ročně od roku 2016.

Říká se "no money no honey" když jde o ženy, já zas říkám "no growth no money" u akcií. ;) CAH to krásně ilustruje, kdy ani status aristokrata, 38 let zvyšování divi v řadě, investiční rating a prakticky nulový dluh nic nezměnilo na tom, že akcie nic nevydělala akcionářům po 7 let. Až když firma opět začíná růst se začíná dostavovat slušný výnos akcionářům. Ale dnes už je to plně naceněno na ten budoucí růst, tedy dnes bych už nekupoval.

EDIT: PFE je historicky levný, ale jak říká Marek, z big pharma má velice pomalý růst, i proto se ti po mnoha letech zase naskytla možnost koupit blízko nákupce. Sám máš Fastgraphs, tak to určo víš. Jen kolem 3-4% dlouhodobý růst v minulosti a nevypadá to moc na změnu do budoucna. Jednorázové vydělání peněz firmou, jako u PFE za kovidu je dlouhodobým akcionářům k prdu, cena akcie sleduje EPS a tedy pak zase spadne dolů, až tyto mimořádné zisky opadnou.

Mě se třeba hodně líbilo Sanofi loni v říjnu, akcie iracionálně propadla v ceně a to má firma odhady na dvouciferný růst EPS oproti stagnování u PFE. Bohužel už nebyl cash, tak jsem to musel nechat plavat, ale krásně to ilustruje, jaké firmy mě zajímají a jak se dá využít mean reversion pro vysoké zisky.

Obrázek
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993

Uživatelský avatar
VSbrok
Site Admin
Příspěvky: 1890
Registrován: 03 led 2019 23:09
Bydliště: 100 věží
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v04

Příspěvek od VSbrok » 16 črc 2023 13:54

Dle FG je Sanofi furt za slušnou cenu, už ne za super, ale slušnou furt jo.

ELV a CVS se mi docela líbí, ale bo jsem bez peněz, tak bych musel brát na margin, takže DY je u nich moc nízko, aby to pokryl aspoň ze 2/3 ... takže bohužel ... zatim.
Lynx: ABBV, ABR, AQN, ARCC, BGS, BXSL, CGBD, CSWC, CSCO, ENB, GAIN, GLAD, GOLD, INTC, LAZ, MAIN, MDT, MFC, MO, MPC, MPW, NGG, NRG, O, OCSL, OHI, ORI, ONL, PEP, PFE, RITM, RTX, SLRC, SPG, SWKS, T, TROW, UL, VET, VICI, VST, VTRS, WBD, WMB, WU
Fio: COLT, ČEZ, Kofola, Moneta, LMT, PMČR
Hraju si a nezlobím: MAC, SOFI
Crypto [na osahání co to vůbec je]: BTC, ETH
Investuji na důchod a klidný spánek
:idea: registrujte se na Trading 212 a dostaňte akcii do 100 EUR zdarma
:idea: registrujte se na Degiro a získejte 50 € v hotovosti

Odpovědět